Zpravodajství Ostrava

Policie prověřuje koupi stadionu Bazaly. Vyslechla zachránce Baníku

Velikost textu:

Ostrava - Kriminalisté moravskoslezské policie začali prověřovat okolnosti prodeje fotbalového stadionu na Bazalach. Ten koupila v květnu ostravská radnice za 115 milionů korun. Opozice a další kritici této akce upozorňovali od začátku na přemrštěnou cenu i nejasnou majetkovou strukturu prodávající firmy FC Baník Ostrava, která potřebovala rychle vyřešit své dluhy.

Ilustrační grafika
Ilustrační grafika
Otevřít galerii
  • Ilustrační grafika zdroj: ČT Ostrava https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ostravský magistrát zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Sotva si policisté odnesli počítač náměstkyně ostravského primátora Simony Piperkové a další dokumenty týkající se veřejných zakázek, zamířili na radnici znovu. Tentokrát prošetřují okolnosti koupě fotbalového stadionu Bazaly, která měla zachránit kultovní ostravský fotbalový klub Baník.

Potvrdila to mluvčí policie i primátor Ostravy Petr Kajnar z ČSSD. „Policisté požádali město o materiály, my jim je dáme,“ řekl primátor. Policejní mluvčí Gabriela Holčáková doplnila, že případem se zabývá odbor hospodářské kriminality. „Prověřování je ale teprve na začátku. Začali jsme vyslýchat zúčastněné lidi,“ řekla Holčáková.

Gabriela Holčáková, mluvčí PČR Ostrava
Gabriela Holčáková, mluvčí PČR Ostrava

Podle informací České televize byli u výslechu zatím dva zastupitelé - Vojtěch Mynář z ČSSD a Tomáš Mrázek z TOP 09. Právě ti změnou svého názoru při opakovaném hlasování dopomohli klubu ke sto patnácti milionům korun, za které vyměnili fotbalový stadion.

„Policisté se mne ptali, proč jsem změnil názor,“ řekl České televizi zastupitel a europoslanec Mynář. Opakovaně vysvětloval, že když napoprvé návrh těsně neprošel, uvědomil si, že udělal chybu. Kluby TOP 09 a ČSSD v čele s Kajnarem překvapivě prosadily opakované hlasování. „Lekl jsem se, že by to mohl být absolutní konec Baníku, který mám rád. Proto jsem hlasoval pro odkup nemovitostí,“ řekl Mynář. Druhý zachránce Baníku Mrázek nechce zájem policie komentovat.

Problém je cena stadionu

Policejní mluvčí Holčáková zatím odmítá říct, proč vůbec začalo prověřování okolností této transakce. Mynář připustil, že hlavní problém je cena, za kterou město majetek koupilo.

Na rozdíly cen ve znaleckých posudcích upozorňovalo už před hlasováním mimo jiné opoziční hnutí Ostravak. Faktem je, že v roce 2009 znalec ohodnotil Bazaly na čtyřicet milionů, o čtyři roky později na sto patnáct milionů, což je rozdíl sedmdesát pět milionů.

Baník Ostrava
Baník Ostrava
Více fotek
  • Baník Ostrava zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/47/4601/460039.jpg
  • Baník Ostrava zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/51/5073/507263.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/51/5073/507264.jpg

„To, že se o tuto transakci zajímá policie, potvrzuje naše domněnky, že nebyla čistá,“ uvedl zastupitel hnutí Ostravak Bohdan Trojak. Už dříve vyjádřil názor, že znalecké posudky byly zpracovány účelově. Vysvětlil, že zatímco cenová mapa města uvádí v této lokalitě Slezské Ostravy cenu čtyři sta devadesát korun za metr čtvereční, znalecký posudek, ze kterého vedení města vycházelo, počítal s tisícem korun za metr.

Ostravský primátor
Ostravský primátor

Primátor sází obě ruce

Primátor s tím nesouhlasí. „Jsem si stoprocentně jist, že z formálního hlediska je tato koupě naprosto v pořádku. Vsadil bych na to klidně obě ruce,“ prohlásil Kajnar.

Město stadion koupilo, aby pomohlo udržet Baník v první lize. Klub totiž dlužil několik desítek milionů korun a hrozilo, že kvůli tomu nedostane licenci. Sto patnáct milionů korun za stadion mu nakonec ekonomicky pomohlo, fotbalistům se ale stejně nedaří a hlavně prohrávají. O záchranu tak zřejmě bude Baník bojovat i letos.

přehrát video
Reportáž Radka Wiglasze
Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.