Zpravodajství Ostrava

Baník prolomil černou sérii a Brno doma porazil 2:1

Velikost textu:

Ostrava – Baník vydřel na svém hřišti těsnou výhru nad Brnem 2:1 a jeho černá sérii tří porážek v řadě skončila. Vedení se domácí chopili již po dvaceti minutách díky trefě Jakuba Rolince. I u druhého gólu byl ostravský útočník Rolinc, když ranou z otočky zvýšil již na 2:0. Baník byl na koni i herně a hostům nenechával mnoho příležitostí. Skóre nakonec deset minut před koncem sice ještě korigoval brněnský obránce Buchta, na třech bodech pro Baník už to však nic nezměnilo.

Baník Ostrava - Brno
Baník Ostrava - Brno

Start utkání byl po všech stránkách očekávaný, když hráči obou mužstev znovu a znovu naráželi na svou nervózní zbrklost, potažmo meze vlastních technických kvalit. V sázce však byly velice důležité body, a tak byla zřetelná snaha především neudělat chybu na nepravém místě vcelku přirozená. Z řečeného se vymykal snad jen Zavadilův pokus z deváté minuty, který vystrašil ostravského brankáře Bártu u levé tyče. První vážnější příležitost pak přišla až v 22. minutě, a hned skončila brankou v síti hostů.

Brněnský obránce Buchta nejprve korektně zastavil pronikajícího útočníka, načež však nepochopitelně míč při odkopu napálil jen do o dva metry dále stojícího spoluhráče. Odražený balon se od překvapeného hráče dokutálel k Jakubu Rolincovi, který se zakončením neměl obtíže. Ostrava konečně po třech drastických prohrách vstřelila branku a vedla, přičemž pro ni mohlo být záhy ještě lépe. Martin Lukeš by však ve slibné pozici nesměl přestřelit brněnskou bránu. Z brněnských hráčů znovu do takřka stejného místa pálil záložník Zavadil, spolu s nově příchozím Skalákem snad jediné pozitivum první půle pro hosty.

Hned v úvodu druhé půle ohrozil brněnského brankáře hlavičkou Rolinc, nakonec však jeho pokus nebyl dostatečně důrazný. Byla to však takřka jediná ze šancí v úvodu druhých pětačtyřiceti minut – opět řada nepřesností, nedostatky v technice, zbrklost rozehrávek ve středu pole. Brno se snažilo změnit průběh hry řadou střídání, povzbudit ofenzivu přišel Karel Kroupa a hosté se snažili co nejvíce zjednodušit hru a omezit ji na nakopávané míče směrem k útočníkům.

V 65. minutě se stav měnil podruhé a znovu byl "viníkem" Jakub Rolinc. Tentokrát zužitkoval přihrávku z pravé strany, když míč poslal z otočky do horního rohu branky. Brněnský brankář byl bezmocný a Baník se dostal do slibné pozice – vedl o dvě branky a kýžené tři body byly po sérii debaklů již blízko.

Závěr střetnutí už byl viditelně poznamenaný hráčskou únavou, vidět byl snad jen střídající Kroupa s několika střeleckými pokusy. V 83. minutě se za obranou zjevil stoper Buchta a odčinil svou minelu z první půle - na jeho technický obstřel neměl Bárta nárok. Baník se pak o své vedení ještě hodně třásl, když Zavadil z přímého kopu trefil břevno ostravské branky.

Martin Svědík (Ostrava): "Myslím, že dnes se konečně vrátila vůle po vítězství a snaha pro to udělat maximum. Byť úvodních dvacet minut zápasu nebylo moc hezkých. Bylo tam příliš mnoho ztrát hlavně v přechodové fázi. K tomu jsme se samozřejmě přidali i my. Potom nám trochu pomohl gól, ale na mě tam bylo hrozně moc ztracených míčů. To nás potom stojí moc sil. V druhé půli jsme měli nějaké brejkové akce, které jsme chtěli využít, což se nám povedlo. Soupeř tam ale potom dal hrotové útočníky Kroupu se Škodou a vytvořil si tlak. Nám se to ale i trochu se štěstím v závěru podařilo uhájit. Jsem hrozně rád, že jsme tu černou sérii přerušili a dokázali, že fotbal a hlavně to srdce máme na svém místě."

Ludevít Grmela (Brno): "Naší největší chybou byl úvod utkání. Vypracovali jsme si šanci Zavadila a neproměnili. Opět při odkopu jsme trefili vlastního hráče, z čehož Baník profitoval a dal gól. To utkání bylo ze strany Baníku velice bojovné a pro nás nepříjemné. Ve finále jsme si dokázali vytvořit závary před brankou, ale to, že vypracované šance neproměníme, nás stojí samozřejmě body. Dostáváme se do té nepříjemné situace, kam jsme se dostat nechtěli. Nemůžeme neustále říkat, že hrajeme fotbal a nedáváme branky. Hraje se na body, které zatím nesbíráme, to je velký problém."

Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 2:1 (1:0)

Branky: 22. a 65. Rolinc - 83. Buchta. Rozhodčí: M. Paták - Štěrba, Hrabovský. ŽK: Petrus - Traoré, Michal Škoda. Diváci: 4127.

Ostrava: Bárta - Zawada, Frydrych, Baránek, Dedič - Droppa, Kukec (79. Petrus) - Lukeš, Fantiš, Holzer (68. Engelmann) - Rolinc (84. Kraut). Trenér: Svědík.

Brno: Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár (67. Frejlach) - Zavadil, Buchta - Pašek (46. Kroupa), Traoré - Skalák - Markovič (59. Michal Škoda). Trenér: Grmela.

Zdroj: ČT sport

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.