Zpravodajství Ostrava

Postřehy odjinud

Malebná horská místa, kde se do ticha ozývají jen kravské zvonce ale i vrtulníky při dramatických přeletech Jamese Bonda

Velikost textu:

Švýcarské Alpy představí Petr Voldán v nové sérii Postřehů odjinud. První díl ze země s více než dvou set letou historií výroby čokolády, s padesátkou vrcholů hor vyšších čtyř tisíc metrů a největší koncentrací ledovců v kontinentální Evropě, Česká televize odvysílá v sobotu 9. října ve 12:50 na ČT1.

Švýcarské Alpy očima Petra Voldána
Švýcarské Alpy očima Petra Voldána

Třináctidílnou sérií diváky provede člen štábu ostravského televizního studia, rozhlasový zpravodaj Petr Voldán, který se vydá vysoko do hor. U největšího ledovce na starém kontinentu prozradí jeho životnost, u svatobernardského průsmyku, kde vyšlechtili bernardýna, vyvrátí mýtus horského záchranáře se soudkem rumu na krku, a protože ke švýcarským Alpám neodmyslitelně patří krávy, diváci nahlédnou do procesu výroby sýra Etivaz nebo typických kravských zvonců v tamní kovárně. „Z kusu plechu nakonec vznikne nádherný zvonec. Ale o jeho významu se místní neshodnou. Podle některých aktivistů by měly zmizet z krků švýcarských krav, protože jim údajně škodí, stresují je. Názor se ale liší u farmářů z hor. Mluvil jsem například s paní, která říkala, že když některým kravám sebrali zvonce, tak přestaly dojit,“ vysvětluje Petr Voldán, který si Švýcarsko oblíbil hlavně pro jeho zvláštní klid.

Petr Voldán
Petr Voldán
Více fotek
  • Petr Voldán autor: Karel Bělohlavý, zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7869/786863.jpg
  • Klid. I na pastvě autor: Karel Bělohlavý, zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7869/786864.jpg
  • Na projížďce autor: Karel Bělohlavý, zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7869/786865.jpg
  • V rukou odborníka autor: Karel Bělohlavý, zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7869/786866.jpg

Za pravdu by mu jistě dal i Freddie Mercury nebo Charlie Chaplin, jenž prožil nedaleko Ženevského jezera posledních dvacet pět let života. A svůj život tam nasazoval taky Agent 007. „Vyrazili jsme po stopách natáčení v pořadí šesté bondovky – V tajné službě Jejího Veličenstva, které se na třítisícové hoře Schilthorn – Piz Gloria odehrálo v roce 1969. Stopy dramatických honiček na lyžích a vrtulníkových přeletů Agenta 007 jsou tam patrné dodnes – na chodníku slávy na horském hřebeni, v otáčivé restauraci, kde je vše servírováno se znakem 007, nebo na tamních ikonických toaletách s bond girls,“ popisuje místo dramaturg pořadu Karel Bělohlavý.

Čokoláda. Švýcarská...
Čokoláda. Švýcarská...
Více fotek
  • Čokoláda. Švýcarská... autor: Karel Bělohlavý, zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7869/786867.jpg
  • Ano, byl tady autor: Karel Bělohlavý, zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7869/786868.jpg
  • Je libo kousek sýra? autor: Karel Bělohlavý, zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7869/786869.jpg
  • Bernardýni bez soudků autor: Karel Bělohlavý, zdroj: ČT Ostrava //imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/79/7869/786870.jpg

První epizoda řady Švýcarské Alpy očima Petra Voldána nese název O rétorománštině a diváky zavede do nejstaršího švýcarského města Chur. Právě tam totiž řeč původních keltsko-ilyrských kmenů smíchaná s latinou římských vojáků stále žije. Premiérové díly cyklu televizních fejetonů Postřehy odjinud, které přibližují atraktivní místa očima zkušených rozhlasových a televizních novinářů, nabízí Česká televize každou sobotu od října do prosince ve 12:50 na prvním programu.

scénář, průvodce pořadem: Petr Voldán // režie: Jaroslav Večeřa // dramaturgie: Karel Bělohlavý // kamera: Krunoslav Kiko Keteleš // zvuk: Jaroslav Večeřa, Radek Duda // manažerka realizace: Markéta Grossmannová // vedoucí centra dramaturgie: Marcel Nevín


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.