Zpravodajství Ostrava

Výtvarnice Lucia Tallová vystavuje v Ostravě

Velikost textu:

Ostrava - Poprvé v Česku a samostatně vystavuje úspěšná slovenská výtvarnice Lucia Tallová. Osobitá autorka, která teď svou tvorbu představuje v ostravské Industrial Gallery, zaujala odborníky u nás i v zahraničí. Je finalistkou prestižní slovenské ceny Malba a držitelkou mezinárodní trofeje Strabag, kterou se oceňují mladí autoři napříč Evropou.

Lucia Tallová
Lucia Tallová
Otevřít galerii
  • Lucia Tallová zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Z díla Lucie Tallové zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Z díla Lucie Tallové zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Z díla Lucie Tallové zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"V Ostravě je hodně námětů, které by se mi hodily do obrazů. V té krajině si vždy najdu motiv, který vytváří nějaký příběh," uvedla Lucia Tallová.

Výtvarnici zajímají hlavně krajiny. Akrylem zachycuje opuštěné periferie, vylidněné městské zástavby, průmyslová zákoutí s kalovými rybníky, jezera obklopená jen přírodou.

přehrát video
Reportáž Kristíny Kačmarské


"Vizuální krajiny jsou mi bližší, přitažlivější tichem, nehybností zastaveného momentu, který můžu zachytit. Celé to má působit ztišeně, zjemněle, ten pohyb, stopa, člověk je narušitelem v krajině," zmínila Lucia Tallová.

Snové obrazy vznikají hned v několika vrstvách, přičemž velkou roli hraje náhoda. Krajina se roztéká, rozpíjí a mizí v mlze.

Výtvarnice používá autorskou techniku aplikování krajky a ornamentálních obrazců na plátno. Podle ní je to velmi dekorativní, ale má to v sobě i další odkazy na různé ženské aspekty, jako je romantika, vzpomínka, sentiment a vše to působí trochu, naivně.

Malby a světelné boxy pro výstavu názvem Mé slzy se proměnily ve sníh vznikaly dva roky a představují dvě tvůrčí období: temné a světlé.  Obrazy Lucie Tallové jsou v ostravské Industrial Gallery k vidění do 11. května. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      • Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou
        Pěšky podél hranic Česka? Vydejte se na Stezku s Miroslavem Vladykou vydáno 19. 3. 2024 11:13 Putují po ní sváteční chodci, lidé s handicapem i zkušení turisté, stala se fenoménem - Stezka Českem. Na první oficiální přechod republiky vezme své diváky i Česká televize v ...
      • K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev?
        K poctě zbraň! Kdo jsou milovníci historických bitev? vydáno 23. 1. 2024 12:40 Co se skrývá za suchými daty dávných bitev? Jak skutečně vypadalo vybavení vojáků, uniformy, stravování, zbraně? Nový dokumentární cyklus zavede diváky za lidmi, které zlákala ...
      • Dalibor Janda – oheň, voda, vítr
        Dalibor Janda – oheň, voda, vítr vydáno 4. 1. 2024 15:00 Jeho nezaměnitelný chraplavý hlas jej vynesl na počátku osmdesátých let na vrchol československé pop music. Víc než deset let pak patřil k nejhranějším a také nejprodávanějším ...
      • Mikulášské promítání mělo rekordní účast
        Mikulášské promítání mělo rekordní účast vydáno 11. 12. 2023 11:54 Nejočekávanější pohádka Vánoc bývá ta, kterou Česká televize v premiéře uvádí vždy na Štědrý den – letos to bude Klíč svatého Petra – jedinečnou možnost vidět ji ...

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.