Zpravodajství Brno

Traťový komisař z Lopeníku vinu za smrt dívek odmítl

Velikost textu:
aktualizováno 11. 2. 2014 16:50

Uherské Hradiště – Byla či nebyla smrt čtyř dívek při RallyShow Uherský Brod vinou traťového komisaře? Na tuto otázku ode dneška hledá odpověď okresní soud v Uherském Hradišti. Dívky zemřely při havárii závodního vozu v obci Lopeník v listopadu 2012. Mladý komisař podle vyšetřovatelů nevykázal diváky ze zakázané zóny. Před soudem se proto zpovídá z usmrcení z nedbalosti a těžké újmy na zdraví. Muži v případě uznání viny hrozí až šest let vězení. Ten ale dnes vinu odmítl, údajně ani nevěděl, že stojí v zakázané zóně.

Obžalovaný komisař Petr Plášek
Obžalovaný komisař Petr Plášek

Státní zástupce obžaloval traťového komisaře Petra Pláška ze smrti čtyř mladých divaček na předloňské RallyShow Uherský Brod. Podle policie sice k nehodě došlo kvůli chybě řidiče závodního auta, ale bylo na pořadatelích, aby zajistili bezpečnost diváků. Mladý komisař měl dívky včas vykázat do bezpečné zóny. To ale neudělal. Za to mu hrozí až šest let vězení. Poškození se navíc v trestním řízení domáhají více než 22 milionů korun, většinu částky tvoří odškodnění za nemajetkovou újmu.

"Byla to tragická nehoda. Přišel jsem o přítelkyni a další známé. Nechci o tom mluvit, zatím jsem se s tím psychicky nevyrovnal," řekl dnes u soudu obžalovaný Petr Plášek a požádal o přečtení záznamu z jeho výslechu z přípravného řízení. Ve výpovědi Plášek uvedl, že pořadatelé umístili cedule a pásky se zakázaným prostorem až po havárii před příjezdem policie. Podle něj bylo školení traťových komisařů, které absolvoval, zmatečné. Vinu Plášek odmítl. Dívky ho přišly jen na chvíli navštívit. "Řekl jsem jim, ať se jdou schovat k nám. Stály tam tak deset minut, pak se stala nehoda. Slyšel jsem jen řev motoru, pak jsem ležel na zemi," líčil obžalovaný. Nevěděl prý ani, že stojí v zakázané zóně.

přehrát video
Vstup redaktora Martina Vašíčka

U soudu dnes vypovídala i žena, která spolu s komisařem ze šestice lidí, které havarovaný vůz smetl, přežila. "Přišla jsem na chvilku za obžalovaným k trati. Stál tam on a jeho kamarádky. Pozdravila jsem je, poslal mne za maminkou na kafe, stáli jsme před jejich domem. Když jsem odcházela, smetlo mne auto. Víc si nepamatuju," řekla žena. Ona a její dcera u soudu uvedly, že nebyly poučeny o tom, kde se nesmí pohybovat, údajně chybělo i značení.

Svoji výpověď u soudu podal i řidič havarovaného závodního vozu Michael Bartončík. "Vozidlo bez jakékoliv příčiny náhle změnilo směr a tím se vychýlilo do úhlu. Jeli jsme podél trati v kanále, po zhruba 50 až 80 metrech byl vjezd do domu, tím jsem ztratil výhled a pak už jen vím, že jsem srazil diváky," vypověděl Bartončík. Podle něj byly ten den obrovské poryvy větru. "Neudělal jsem subjektivně nic, co by nehodu mohlo zavinit. Periferně jsem nalevo viděl skupinu osob, uprostřed stála osoba v signální vestě, ale auto bylo v pozici, že jsme to nemohli přesně vidět," dodal pilot s tím, že ho celá tragédie velice mrzí.

Udělali jsme pro bezpečnost vše, řekl pořadatel

"Udělali jsme maximum pro bezpečnost všech, dokonce i nad rámec. Trasu kritického rychlostního testu jsem obrátil, aby byla trať pomalejší. Dokonce jsme ji zkrátili o 600 metrů, když se v jednom z lesních úseků obvykle držela mlha, a trať by byla mohla být nebezpečná. Dokonce jsme přidali jeden radiobod pořadatelů s hasiči nad rámec našich povinností," hájil postup pořadatelů organizátor RallyShow Petr Bujáček.

Rozsudek bude nejdřív ve čtvrtek

Hlavní líčení je zatím nařízeno na tři dny. Podle mluvčího soudu Petra Šťastného soud předpokládá, že v úterý bude přednesena obžaloba, budou vyslechnuty nároky poškozených a bude vyslechnut obžalovaný a osm svědků. Ve středu by podle Šťastného mělo k soudu dorazit dalších devět svědků, na čtvrtek jsou plánovány výslechy osmi osob, čtení listinných důkazů, a pokud budou procesní strany souhlasit, tak i znaleckých posudků.

Jak dlouho bude dokazování probíhat, a zda by případně mohl být již v příštím týdnu vynesen rozsudek, nechtěl Šťastný předjímat. "Může dojít k potřebě doplnění dokazování, když tuto možnost můžou navrhnout i strany řízení," doplnil mluvčí uherskohradišťského okresního soudu. 

Nehoda na rallye stála život čtyři dívky
Nehoda na rallye stála život čtyři dívky

10. listopadu 2012

Závodní vůz vjel při RallyShow Uherský Brod nedaleko obce Lopeník na Slovácku mezi diváky. Při nehodě zemřely čtyři dívky, včetně šestileté holčičky. Další dva lidé byli hospitalizováni se středně těžkým zraněním.

12. listopadu 2012

Posádka závodního vozu vydala oficiální prohlášení k tragédii. Podle závodníků nebyla chyba na jejich straně. Vůz měl po překonání horizontu dostat nevysvětlitelný boční impulz, vylétl mimo vozovku, stal se neovladatelným a došlo ke střetu s diváky. "Žádná z uvedených skutečností nemůže vyjádřit míru úcty mladým obětem neštěstí a hloubku bolesti, kterou cítíme s pozůstalými a všemi, jichž se tato obrovská tragédie dotkla. Vnímáme obrovské zoufalství rodinných příslušníků a vyjadřujeme jim nejhlubší soustrast," uvedli Michael a Josef Bartončíkovi.

13. listopadu 2012

Svaz rally v reakci na tragédii v Lopeníku zrušil zbývající závody sezony, nejel se Pražský rallyesprint ani Mikuláš Rallyesprint Slušovice.

16. listopadu 2012

V Nivnici se konalo poslední rozloučení se dvěma dívkami, které při rallye zahynuly. Smutečního obřadu se účastnilo více než tisíc lidí. Nadace Adra, okolní obce i základní škola, kterou nejmladší z dívek navštěvovala, pro rodiny obětí uspořádaly sbírku.

17. listopadu 2012

Konal se pohřeb dvou sester, dalších obětí RallyShow.

7. prosince 2012

V nivnické sportovní hale se konal vzpomínkový koncert. Vystoupil na něm Aleš Brichta s kapelou a další místní hudebníci. Výtěžek Koncertu pro Natálku, Káju, Beatku a Klárinku putoval na dořešení formalit kolem pohřbu obětí.

28. března 2013

Týden před novou sezonou závodů rallye uspořádalo zlínské sdružení Barum Czech Rally Zlín, ve spolupráci s Federací automobilového sportu Autoklubu České republiky, autoškolu pro rallye jezdce. Autoklub České republiky také vydal nový manuál bezpečnosti diváků a jezdců na tuzemských soutěžích. Je mnohem přísnější a počítá například s odebráním licencí závodníkům, kteří příliš často havarují. Cílem bylo, aby se závody staly pomalejší a pro diváky bezpečnější.

15. dubna 2013

Záznamy z kamer ze soutěžních vozů, které pořadatel akce poskytl ČT, odhalily okolnosti tragédie v Lopeníku. Záběry potvrdily, že pár minut před událostí se na místě nehody k traťovému komisaři, který měl za úkol nebezpečný úsek hlídat, připojilo několik dalších osob. Správně je měl okamžitě vykázat - ze záznamu ale vyplývá, že tak neučinil.

16. srpna 2013

Policie obvinila kvůli tragédii na rally Lopeník dvaadvacetiletého traťového komisaře. Podle policie sice k nehodě došlo kvůli chybě řidiče závodního auta, ale bylo na pořadatelích, aby zajistili bezpečnost diváků. Mladý traťový komisař měl dívky včas vykázat do bezpečné zóny. To ale neudělal.

Po tragédii v Lopeníku se motoristická veřejnost rozhodla změnit podobu automobilových závodů. Méně adrenalinu a taky méně divácké atraktivnosti, ale o to víc bezpečnosti. Zlínské sdružení Barum Czech Rally Zlín uspořádalo ve spolupráci s Federací automobilového sportu Autoklubu České republiky (FAS AČR) autoškolu pro rallye jezdce. Kdo se jí nezúčastní, nezíská národní licenci. Každý jezdec musí projít teoretickou výukou, praktickým cvičením a závěrečnou zkouškou.

Autoklub České republiky také v roce 2013 vydal nový manuál bezpečnosti diváků a jezdců na tuzemských soutěžích. Ten je mnohem přísnější a počítá například s odebráním licencí závodníkům, kteří příliš často havarují. Nováčci musí také svoji jezdeckou kariéru na rally začít na slabších vozech, teprve později dostanou do rukou silná auta.

Kde se letos na jihu Moravy a na Zlínsku pojede rally?

Valašská Rallye

  • Termín: 04.04.2014 - 05.04.2014
  • Místo konání: Valašské Meziříčí

Mit Metal Rallysprint Kopná

  • Termín: 30.05.2014 - 31.05.2014
  • Místo konání: Slušovice

Agrotec Petronas Rally Hustopeče

  • Termín: 20.06.2014 - 21.06.2014
  • Místo konání: Hustopeče

Barum Czech Rally Zlín

  • Termín: 29.08.2014 - 31.08.2014
  • Místo konání: Zlín

Rally Vyškov

  • Termín: 05.09.2014 - 06.09.2014
  • Místo konání: Vyškov

XI. Partr Rally Vsetín

  • Termín: 17.10.2014 - 18.10.2014
  • Místo konání: Vsetín

Mikuláš Rally

  • Termín: 06.12.2014
  • Místo konání: Slušovice

Zdroj: Autoklub ČR

přehrát video
Téma závodů rally v UVR

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.