Zpravodajství Brno

Lidé chtějí zachránit chátrající letecké muzeum v Kunovicích

Velikost textu:

Kunovice – Třiadvacet letadel stojí na volné ploše u Kunovic bez přístřešku. Chátrají kvůli počasí: v létě do nich zatéká, v zimě je ničí mrazy. Vzácné exponáty korodují a pomalu začínají být nebezpečné i návštěvníkům. Milovníci starých letadel a kunovická radnice proto chtějí muzeum zachránit.

Letecké muzeum v Kunovicích
Letecké muzeum v Kunovicích
Otevřít galerii
  • Letecké muzeum v Kunovicích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Letecké muzeum v Kunovicích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Letecké muzeum v Kunovicích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Letecké muzeum v Kunovicích chátrá zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Na záchranu leteckého muzea už mají místní nadšenci plán. Muzeum chtějí zastřešit. "Máme představu, že by to byla montovaná stavba, hangár, který je hodně variabilní. Vícelodní objekt, který se dá různě rozšiřovat," vysvětlil koordinátor projektu Martin Hrabec. Aby měla rekonstrukce co největší šanci získat dotaci či grant, chtějí místní založit obecně prospěšnou společnost. Spolupracovat by poté mohli s městem i Zlínským krajem.

Výstavu starých letadel provozuje Slovácké muzeum, kterému ale na provoz a hlavně potřebné opravy chybí peníze.

přehrát video
O záchraně muzea hovoří koordinátor projektu Martin Hrabec

Iniciativu Zachraňte letecké muzeum Kunovice už na facebooku podporuje 1800 lidí. Ztotožňují se s hlavní myšlenkou organizátorů, tedy zachovat technické dědictví muzea. Iniciativa chce také upozornit na to, že podobné památky stojí spíše na okraji zájmu. "To je opravdu pro letce ten nejhorší pocit. Letadlo, které viděl lítat a lítal v něm, se dostane do sběru," smutně podotkl testovací pilot Stanislav Sklenář.

Výstavba nového hangáru by si vyžádala 54 milionů korun. Většinu z vystavených exponátů tvoří letadla vyrobená přímo v Kunovicích. Každoročně od dubna do října přiláká tamní letecké muzeum 14 tisíc návštěvníků. Díky novému zastřešení by provoz muzea mohl být celoroční.

Výroba letadel má v Kunovicích dlouhou tradici. Už ve 30. letech minulého století tam letadla vyráběla pobočka továrny Avia, za války zde letadla opravovali. Kunovičtí vyráběli světoznámé větroně, motorová letadla a chvíli dokonce i sportovní automobily. S muzeem už dlouhou dobu spolupracuje Slovácký aeroklub, který provozuje vyhlídkové lety, lety horkovzdušným balónem nebo seskoky padákem.

  • Vizualizace hangáru muzea
    Vizualizace hangáru muzea zdroj: ČT Brno
  • Vizualizace hangáru muzea
    Vizualizace hangáru muzea zdroj: ČT Brno

Stav letadel se rychle zhoršuje

Právě členové Slováckého aeroklubu letecké muzeum v roce 1970 založili. Už v 60. letech se místní nadšenci snažili uchovat letecké veterány, některé poslední exempláře starších letadel totiž režim ničil. Vůbec prvním exponátem byl akrobatický letoun L-29 Delfín, který do té doby chátral na náměstí Míru v Uherském Hradišti. Sbírka se postupně rozrostla na více než dvacítku kusů. Dnes se ale stav sbírky zhoršuje.

Projekt aeroklubu počítá se zastřešením exponátů na současném místě. Muzeum se v minulosti muselo dvakrát stěhovat. Původně sídlilo v areálu tehdejšího národního podniku Let, návštěvníkům ale bylo špatně dostupné. V 80. letech se přemístilo k továrnímu letišti a v roce 1991 definitivně na své současné místo – přímo ke Slováckému aeroklubu.

Historie leteckého muzea

Letecké muzeum založili v Kunovicích v roce 1970 Alois Hráček a Jiří Marek. Sbírka zahrnuje celkem 26 strojů, z toho jeden vrtulník. Mezi nejznámější letadla vyrobená přímo v Kunovicích patří větroň L-13 Blaník, motorové letadlo L-200 A Moravia, proudový cvičný letoun L-29 Delfín, motorový dvouplošník Z-37 Čmelák nebo dopravní letoun L-410 Turbolet. V muzeu jsou k vidění jsou i letadla cizí výroby – Migy, Suchoje nebo Iljušiny.

Zdroj: www.slovackemuzeum.cz

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.