Zpravodajství Brno

Pálavské vinobraní láká do Mikulova tisíce návštěvníků

Velikost textu:
aktualizováno 6. 9. 2013 14:18

Mikulov - Každoroční svátek vína, to je Pálavské vinobraní, které znalce i milovníky nápoje, v němž se skrývá pravda, zavede do jihomoravského Mikulova. Třídenní oslavy startují v pátek odpoledne. I letos budou místní doufat, že se podaří zachránit krále Václava IV. z vídeňského vězení. Úspěšný návrat panovníka pak náležitě oslaví.

Loňský košt burčáku
Loňský košt burčáku
Otevřít galerii
  • Loňský košt burčáku autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Český král Václav IV. je symbolen vinobraní autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hlavní součástí oslav je ochutnávka vín i burčáků autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Mikulovský zámek autor: Igor Zehl, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Každý druhý víkend v září se Mikulov stane hostitelským městem Pálavského vinobraní. Oslavy 66. ročníku začínají už dnes, letos se návštěvníci mohou těšit na vystoupení kapel Nightwork, Wohnout nebo zpěvačky Anny K. Slavnosti sice nabízejí bohatý kulturní program, hlavním bodem oslav je přesto degustace jihomoravských vín, ukázka zpracování hroznů či ochutnávka tradičních jídel. A především pití všudypřítomného burčáku, který se právě v těchto dnech vyrábí.

"Evidujeme na 250 stánků včetně zámeckého parku, kde je historická tržnice," popsala rozrůstající se vinobraní organizátorka Marcela Koňáková. A o mikulovské slavnosti je zájem. Jen permanentek na celé tři dny se prodalo čtrnáct tisíc. Žádné nekvalitní zboží tu ale návštěvníci nenajdou. "Nabízíme jen tradiční věci a je to pod přísným dohledem. Mikulov nemá takovou kapacitu na stánkový prodej, proto je třeba si vybírat," dodala Koňáková. A lidé si jejich výběru váží.

přehrát video
No comment: Přípravy na mikulovské vinobraní

"Přijeli jsme od Ostravy, jsme tu už poněkolikáté. Máme své oblíbené stánky," prozradila Martina Pospíšilová. Také prodejci si váží stálých návštěvníků a pochvalují si i příjemnou atmosféru vinobraní. "Pravidelně jsme tu už čtyřiadvacet let. Akce je čím dál větší. V pátek se prodá tak pět set až šest set litrů. Za celé vinobraní ale prodáme asi tři tisíce litrů burčáku," pochvaloval si žízeň zákazníků vinař Vojtěch Pazderka z Mikulova.

Z historie slavností

K Pálavskému vinobraní se váže i připomínka významné historické události z dějin Mikulova. Na podzim roku 1403 jednotka těžkooděnců z mikulovského hradu vysvobodila z vídeňského vězení krále Václava IV. Každoročně v pátečních večerních hodinách proto vyráží jednotka těžkooděnců v čele s rytířem Janem z Lichtenštejna do Vídně, aby mohl v sobotu v pravé poledne lid oslavovat příjezd českého krále Václava IV.

První slavnosti vína začaly už dva roky po skončení druhé světové války. Z nedaleké obce Klentnice se oslavy postupně přesunuly přímo do města. V Mikulově se slaví dodnes.

Zdroj: Pálavské vinobraní

Král a královna Pálavského vinobraní
Král a královna Pálavského vinobraní

V sobotu krátce po poledni dorazí družina s králem Václavem IV. do města. Krojovaný průvod přivítá i královnu Chantal Poullain. Přímo na náměstí pak vystoupí oblíbený bavič Ruda z Ostravy a muzikanti Petr Bende nebo Vlasta Redl. Po slavnostním vyhlášení se veřejnost dozví, kdo je novým mistrem České republiky v rozeznávání vůně vín.

Zámecká zahrada bude v sobotu patřit jarmarku s kejklíři, sokolníky, komedianty i mistry šermu. Na nádvoří pak zahraje hudebník Jiří Stivín. Větší pódium skýtá amfiteátr, který pojme fanoušky Anety Langerové, skupin Kryštof nebo Olympic i příznivce Václava Neckáře a kapely Bacily.

Závěrečný nedělní program zve na vystoupení Roberta Křesťana a Druhé trávy s hostem Pavlem Bobkem. Kdo se bude chtít nad oslavy povznést, může po celou dobu slavností využít možnosti vyhlídkového letu vrtulníkem.

Logo Pálavského vinobraní
Logo Pálavského vinobraní

Vstupné a doprava

pátek                  100 Kč (centrum) / 200 Kč (amfiteátr)
sobota                 200 Kč (centrum) / 300 Kč (amfiteátr)
neděle                 150 Kč (centrum)

Permanentka na celé slavnosti stojí 400 korun. Občané Mikulova bydlící na Kapucínské, Náměstí a Kostelním náměstí musí předložit doklad o místě bydliště (občanský průkaz, nájemní smlouva), aby získali vstup zdarma. Ten mají také děti do dvanácti let.

V pátek i sobotu bude jezdit speciální vlak mezi Brnem a Mikulovem. Zvýhodněná permanentka v kombinaci s obousměrnou jízdou je na oba dny za 450 korun. Po městě bude také zdarma jezdit autobusová kyvadlová doprava.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.