Zpravodajství Brno

Na památku Cyrila a Metoděje jeli do Istanbulu. Na kole

Velikost textu:

Velehrad - Tisíce kilometrů dlouhou pouť na oslavu příchodu věrozvěstů na Moravu dnes dokončila parta cyklistických nadšenců. Své putování ve stopách Cyrila a Metoděje zakončili symbolicky na Velehradě.

Cyklistická pouť
Cyklistická pouť
Otevřít galerii
  • Cyklistická pouť zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Cyklisté zakončili svoji cestu na Velehradě zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Cyklopoutníci si svojí cestou připomenuli Cyrila a Metoděje zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Poslední nocování bylo jen tři kilometry od cíle zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Poslední ráno na cestě k vytouženému cíli zbývala už jen trasa z Buchlovic na Slovácko. Z místa, kde cyklopoutníci strávili poslední noc, je to na Velehrad už jen pár kilometrů. Tisíce jich už ale mají za sebou. 

Mladí nadšenci vyrazili na cestu na konci července. Z moravských Oslnovic na Znojemsku do Istanbulu, Soluně a Benátek. Cílem trasy bylo největší poutní místo na Moravě - slovácký Velehrad. Trasa byla dlouhá přes tři tisíce kilometrů. 

Krátce po deváté hodině ráno cyklisté vyrazili na poslední tři kilometry své cesty. Závěrečný den jim doprovod dělali pěší poutníci.  "Pořád si neuvědomuju, že máme za sebou tři tisíce kilometrů," svěřila se účastnice cyklopouti Dáša Rybářová.  

Čtveřice cyklistů přijela na Velehrad úderem desáté hodiny. Unavení, ale šťastní ochotně rozdávali rozhovory a pózovali před fotografy. "Je to o vůli něco udělat, něco dokázat, někam se posouvat," myslí si organizátor cyklopoutě Pavel Voříšek. "Fyzická krize nastala poslední dny, kdy jsme fakt šlapali, abychom to všechno stihli. Už to cítím v nohách," dodala další z účastnic Marta Vyskočilová. 

Měsíční putování na oslavu 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu zakončili cyklisté jak jinak než v mariánské bazilice.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.