Zpravodajství Brno

Klaus a jih Moravy: summit, válka s justicí i pohřeb v divadle

Velikost textu:

Brno - Naposledy ve funkci prezidenta dnes Václav Klaus navštívil jižní Moravu. Ve vile Tugendhat si se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem vyměnili státní vyznamenání. Završil tak množství svých návštěv v roli hlavy státu. Na jedné straně Klaus už v minulosti v Brně hostil hned patnáctku prezidentů. Na té druhé se například v brněnském divadle dočkal vlastního pohřbu nebo byl jihomoravským hnutím nominován na ekologické anticeny.

Václav Klaus s biskupem Vojtěchem Cirklem v Brně
Václav Klaus s biskupem Vojtěchem Cirklem v Brně
Otevřít galerii
  • Václav Klaus s biskupem Vojtěchem Cirklem v Brně zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Václav Klaus při debatě se studenty gymnázia v Brně zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Návštěva Václava Klause v Brně zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Návštěva Václava Klause v Brně zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Asi nejvýznamnější Klausovou prezidentskou návštěvou Brna byl v květnu 2007 summit středoevropských prezidentů. Při této příležitosti Klaus v Brně po tři dny hostil své kolegy z patnácti zemí.

Jindy se ale v Brně jako doma nejspíš necítil. Při jeho první brněnské návštěvě v listopadu 2003 si jej při představování a vítání tehdejší hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL) i brněnský primátor Petr Duchoň (ODS) slovně spletli s jeho předchůdcem Václavem Havlem. 

Infografika: Videa z Klausových zastavení na jihu Moravy

Brněnské sdružení Děti Země mu za jeho postoje a výroky zase několikrát udělilo či jej nominovalo na ekologické anticeny. Do oka si Klaus nepadl ani s brněnskými institucemi. O úřadu ombudsmana měl pochybnosti, se jmenováním nových ústavních soudců zase otálel tak dlouho, až soud několik měsíců nemohl vůbec rozhodovat. 

Před tribunálem, který dlouhodobě označoval za zbytečný a zaujatý, musel nakonec prezident vysvětlovat třeba i to, proč nechce podepsat Lisabonskou smlouvu. Unijní skepsi Václavu Klausovi nakonec v roce 2009 spočítali brněnští aktivisté, na autogramiádě mu nenáviděný dokument několikrát podstrčili k podpisu.

Sochařka nechá ve čtvrtek Klause rozpustit v Domě umění

Naposledy si Klause na paškál vzali brněnští divadelníci z Divadle Feste, kteří jej v říjnu loňského roku nechali pochovat v satirické hře Pohřbívání. Hrdinou dalšího uměleckého díla se Klaus stane v Brně hned zítra. Výtvarnice Markéta Jáchimová nechá na výstavě Hi5 v brněnském Domu umění rozpustit ledovou bustu českého prezidenta. 

Ačkoli brněnští a jihomoravští představitelé pocházejí z řad ČSSD, bývalý předseda ODS Klaus u nich byl vždy, alespoň rétoricky, vítán. "Jeho trojdenní návštěva byla velmi zajímavá. Navštívili jsme jak samotné Brno, tak jsme se podívali do jiných částí Jihomoravského kraje a já jsem byl rád, že prezident projevuje živý zájem o problémy kraje i jeho obyvatel," pochvaloval si například hejtman Michal Hašek (ČSSD). "Pokud Brno navštěvují významné osobnosti z politiky či kultury, tak přidávají městu na vážnosti. A pokud prezident České republiky vnímá, že neexistuje jen hlavní město státu, tak je to o jeho prozíravosti," přidal se k chvále brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Tak vřelé vztahy jako s politiky Klaus ale rozhodně neměl s představiteli justice. Jeho boj se nejvíce vyhrotil v roce 2006. Prezident odvolal z funkce předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. Ta se proti prezidentovu rozhodnutí hájila stížností u Ústavního soudu, který přelomovým rozhodnutím zrušil možnost odvolávání vysokých justičních činitelů politiky. Iva Brožová tak v čele Nejvyššího soudu zůstala. "Je třeba si uvědomit, že ty spory přesahovaly jednotlivé aktéry a koneckonců přispěly k vymezení vztahů mezi mocí výkonnou a mocí soudní," komentovala celou kauzu Brožová.

Prezidentovy knihy se v Brně příliš neprodávají ani nepůjčují

A jaký zůstane na jižní Moravě odkaz po bývalém prezidentovi? Tak honosný jako plánovaný pražský Institut Václava Klause asi nebude. Jeho myšlenky zůstanou zastoupeny zejména na policích a pultech knihkupectví v podobě jeho knih. O žádné prodejní trháky ale podle knihkupců nejde. Například z Moravské zemské knihovny si Klausovu bilanční knihu Rok pátý vydanou v roce 2008 doposud půjčil jediný člověk.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.