Zpravodajství Brno

Břeclavský soud zamítl propuštění Radovana Novotného

Velikost textu:
aktualizováno 12. 2. 2013 14:23

Břeclav - Okresní soud v Břeclavi zamítl žádost bývalého tajemníka městské části Brno-střed Radovana Novotného na propuštění z vězení. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že odpykání třetiny trestu je na polepšení málo. Novotný byl spolu s exstarostou Brna-Žabovřesk Alešem Kvapilem odsouzen ke čtyřletému vězení za korupci. Paradoxem je, že Kvapil už je z vězení venku.

Radovan Novotný
Radovan Novotný
Otevřít galerii
  • Radovan Novotný zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Břeclavský soud odmítl žádost Novotného o propuštění zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Podle soudce strávil Novotný ve vězení příliš krátkou dobu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Radovan Novotný zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Formálně je žádost v pořádku, ale odsouzený byl ohrožen trestní sazbou až deset let vězení. Šlo tedy o závažný skutek. Odpykání třetiny trestu je příliš krátkým obdobím na to, abychom mohli s plným svědomím říci, že to vedlo k jeho nápravě," zdůvodnil odmítnutí žádosti břeclavský soudce Oldřich Rezek. Novotný ve vězení strávil 22 měsíců, odsouzen byl ke čtyřletému trestu.

Soudu jako důkaz Novotného polepšení nestačilo, že byl šestkrát kázeňsky odměněn, dělá tzv. chodbaře a pomáhá s administrativou. U soudu předložil také dokument od developerské společnosti Goodwill International s tím, že pokud bude propuštěn z vězení, tak jej tato firma zaměstná.

"Zda to byla krátká, nebo dlouhá doba, je věc relativní. Odsouzený to nepochybně vnímá jinak. Jestliže zákon umožňuje, aby byl odsouzený po jedné třetině po splnění zákonných povinností propuštěn, tak pokud tyto povinnosti splní, měl by být propuštěn," řekl advokát Jiří Dobišar, který Novotného zastupuje.

Ze zdůvodnění soudu vyplývá, že větší šance na propuštění bude mít Novotný po odpykání poloviny trestu.

Paradoxem je, že Kvapila soud ve Znojmě předběžně propustil

Proti dnešnímu rozhodnutí břeclavského soudu podal Novotný stížnost. Nelíbí se mu, že zatímco jeho žádost soud odmítl, Aleše Kvapila, který si odpykával stejný trest, Okresní soud ve Znojmě propustil. Osvobodil ho bez nutnosti dalšího dohledu. Jeho žádostí se tak ještě bude zabývat Krajský soud v Brně.

  • Aleš Kvapil
    Aleš Kvapil zdroj: ČT Brno
  • Projekt Sonocentra
    Projekt Sonocentra zdroj: ČT Brno

Žádat o propuštění mohli oba podat díky novému trestnímu řádu, který jim umožnil podat žádost už po odpykání třetiny trestu, nikoli po polovině.

Novotného a Kvapila soud v roce 2011 potrestal za to, že chtěli po podnikateli Jiřím Štoplovi úplatek čtyři miliony korun za zajištění bezproblémového průběhu stavby polyfunkčního areálu Sonocentrum v Brně-Žabovřeskách. Oba muži museli navíc zaplatit pokutu – Kvapil jeden milion, Novotný půl milionu.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.