Zpravodajství Brno

Tetčice bojují o vodu, s žalobou na územní plán Rosic ale nepochodily

Velikost textu:

Tetčice, Rosice - Malá obec Tetčice bojuje s mnohem větším rivalem - jen pár kilometrů vzdálenými Rosicemi. Zápolí o vodu, či spíše o prameniště, které je v jejich katastru a které obě sídla využívají. Strach, že o něj přijdou, souvisí s minulostí, konkrétně s rokem 1987. Tehdy se zhroutily dva místní vrty poté, co z nich zkoušeli lidé čerpat více jak 15 litrů vody za sekundu. To mělo podle Tetčických vliv na geologické podloží obce a lidem začaly praskat domy. A tak se zrodil závazek, že se z vrtů nebude čerpat rychleji. Jenže dnes se chtějí Rosice rozrůstat a pro svých šest set nových bytů potřebují více vody než dosud. A tak začaly znovu tlačit na to, aby se čerpání vody z tetčického prameniště zdvojnásobilo.

Tetčické vodní vrty
Tetčické vodní vrty

"Nechceme, aby našim občanům znovu ještě více začaly praskat domy a abychom o vodu přišli. Proto jsme se proti Rosickým, respektive jejich územnímu plánu, rozhodli bojovat u soudu. Jejich zastupitelé si totiž schválili, že z územního plánu vypustí podmínku, která je zavazuje pro novou výstavbu zajistit i nový zdroj pitné vody z vírského vodovodu. V tom jsme viděli obrovskou hrozbu pro naše prameniště," vysvětlil Martin Ambros (nez.), starosta Tetčic. Rosice zažalovalo občanské sdružení Voda pro Tetčice v čele s Josefem Dvořákem.

U Nejvyššího správního soudu, který jejich námitky dnes řešil, ale nepochodilo. "Občanské sdružení nemělo legitimaci návrh podat. Soudu nepřísluší posuzovat využití vody. Soud může posoudit pouze právoplatnost zásobování vodou. Námitky sdružení jsou nepřezkoumatelné," uvedla v rozsudku soudkyně Eliška Cihlářová.

přehrát video
Starosta Tetčic ke sporu o vodu s Rosicemi

Ztráty vody se přitom nebojí jen lidé ze sdružení a představitelé tamní samosprávy, ale i lidé z domů v Tyršově ulici. Ti své domy po prasklinách museli už před lety opravovat. Spor dokonce vyvolává tichou a jednostrannou rivalitu Tetčických vůči Rosickým. Rosičtí jsou bezohlední jako diktátoři a my jsme pro ně póvl," prohlásil dokonce Stanislav Jahoda, jeden z obyvatel inkriminované Tyršovy ulice, kde je jednou z poškozených budov i místní sokolovna.

Dvořák z občanského sdružení i starosta Tetčic, který dnes u soudu byl, jsou ze zamítnutí zklamaní. Chtějí ale dál zájmy malé obce nedaleko Brna hájit. "Zdůvodnění soudu nám sice připadá zvláštní, ale nezbývá nám, než se znovu bránit při každém dalším správním řízení," dodal Dvořák.

Zdroj vody v Tetčicích
Zdroj vody v Tetčicích
Více fotek
  • Zdroj vody v Tetčicích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/42/4199/419856.jpg
  • Josef Dvořák z občanského sdružení Voda z Tetčic zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/42/4199/419859.jpg
  • Nová výstavba v Rosicích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/42/4199/419857.jpg

Spokojená naopak odcházela právnička Rosic Jiřina Borůvková, která je přesvědčená, že Rosice vždy postupovaly v souladu se zákonem. "Občanské sdružení má možnost se k celé záležitosti vyjádřit, ale odůvodněně ve správním řízení. Osobnější byl ale starosta Rosic, podle kterého jsou vztahy mezi radnicemi na bodu mrazu. "Tetčický starosta něco slíbil a nedodržel slovo. Spolupráce s Tetčicemi skončila," prohlásil starosta Rosic Jaroslav Světlík (nez. za TOP 09).





      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.