Zpravodajství Brno

Brno zavzpomínalo na oběti nehody autobusu v Chorvatsku

Velikost textu:
aktualizováno 18. 11. 2012 18:00

Brno - K pietě pořádané ke Světovému dni obětí dopravních nehod se poprvé připojilo také Brno. V jihomoravské metropoli vzpomínková akce uctila osm obětí prázdninové nehody českého autobusu u chorvatského Zadaru.

Brno se ke vzpomínkové akci připojilo poprvé
Brno se ke vzpomínkové akci připojilo poprvé
Otevřít galerii
  • Brno se ke vzpomínkové akci připojilo poprvé zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bohoslužba uctila památku osmi obětí tragické nehody v Chorvatsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bohoslužba uctila památku osmi obětí tragické nehody v Chorvatsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Trosky autobusu na chorvatské dálnici A1 u tunelu Krpani zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Na tragicky zesnulé na silnicích zavzpomínala města napříč republikou – vedle Brna také Letovice, Plzeň a Praha. V 15 hodin Čechy a Moravu symbolicky spojily tři ekumenické bohoslužby. Konaly se v chrámu Jana Amose Komenského (tzv. Červený kostel) v Brně, v kostele sv. Prokopa v Letovicích a v kapli Smíření na dálnici D5 u Plzně.

přehrát video
NO COMMENT: Bohoslužba za oběti tragické nehody v Chorvatsku

Na bohoslužby navázala setkání s lidmi, kteří mají s dopravními nehodami osobní zkušenost. Podle informací policie v loňském roce na českých silnicích zemřelo 701 lidí, přibývá také lidí, kteří jsou po nehodě těžce zranění.

Na přípravě akce se podílely České sdružení obětí dopravních nehod, Psychosociální intervenční tým ČR, Charita ČR a Diakonie ČCE ve spolupráci s duchovními křesťanských církví. Světová zdravotnická organizace vyhlašuje Světový den obětí dopravních nehod vždy třetí neděli v listopadu.

Za tragédií v Chorvatsku stála chyba řidiče

Autobus brněnské cestovní kanceláře Atlas Adria cestou na Makarskou riviéru narazil do svodidel, přejel do protisměru a pak se převrátil. Při nehodě zemřelo osm lidí, desítky dalších utrpěly různě závažná zranění. Všude kolem zůstaly ležet rozsypané osobní věci padesátky cestujících.

Vyšetřování chorvatských úřadů trvalo několik měsíců. "Byla vyloučena technická závada autobusu, za příčinu nehody byl určen lidský faktor. Vzhledem k tomu, že řidič byl jednou z usmrcených osob, bylo vyšetřování uzavřeno," konstatoval český konzul v Chorvatsku Pavel Bednář.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.