Zpravodajství Brno

Zlínskou Barum rallye ukončila smrt diváka po Kopáčkově havárii

Velikost textu:
aktualizováno 2. 9. 2012 18:44

Zlín - Zlínskou Barum rallye poznamenala smrt jednoho z diváků, po níž byla soutěž mezinárodního mistrovství ČR i seriálu IRC a mistrovství Evropy zrušena. Mezi diváky vletěl po havárii vůz pilota Václava Kopáčka.

Nehoda na Barum rallye
Nehoda na Barum rallye
Otevřít galerii
  • Nehoda na Barum rallye autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nehoda na Barum rallye autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nehoda na Barum rallye autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Barum rally se tradičně setkává s velkým diváckým zájmem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera ve 13. z plánovaných patnácti erzet v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky. Soutěž zařazená vedle českého šampionátu i do seriálu IRC a mistrovství Evropy byla následně ukončena.

Tragédie se udála u Žlutavského lomu při erzetě Halenkovice. Zraněni byli na místě dva lidé, ošetřující lékař zlínské nemocnice potvrdil, že jeden zemřel.

"Doposud jsem tvrdil, že je to souhra náhod, ale tohle už není. Jede se rychle a rychleji. Auta se zrychlují, tratě jsou rychlé. Nevím, co se stalo, a nechci k tomu něco říkat. Ale je to hodně zdvižený prst," řekl Roman Kresta, který je jedním z nejzkušenějších jezdců v českém startovním poli.

přehrát video
Josef Pátl z Federace automobilového sportu

Diváci zřejmě neopustili vyhrazené místo

Příčiny nehody vyšetřuje policie, podle zlínského policejního mluvčího Petra Jaroše není vyloučeno, že došlo k trestnému činu. Kriminalisty bude zajímat mimo jiné technický stav vozidla a také to, zda diváci stáli tam, kde měli. "Podle předběžných údajů byli diváci skutečně za páskou – čili v zóně, kde se nepředpokládalo, že by tam auto mělo vyletět," doplnil hlavní lékař závodu Lubomír Nečas.

To potvrdili i ředitel rallye Miloslav Regner a tiskový mluvčí Autoklubu České republiky (AČR) Josef Pátl. "Nestáli v zakázaném prostoru. Při přípravě rallye i této rychlostní zkoušky nic nenasvědčovalo tomu, že by to mohl být nebezpečný úsek. Je to vyvýšené místo na vnitřní straně zatáčky, a dokonce jsou tam i stromy, které by měly být překážkou. Po téhle zkušenosti už nemůžeme říct o žádném místě, že je stoprocentně bezpečné," uvedl Pátl. Důvody nehody nedokázal bez vyšetření popsat.

přehrát video
Smrtelná nehoda na Barum rallye

Skutečnost, že usmrcený divák stal v místě, které pro něj organizátor určil, pro něj ale může být velký problém. "Na tomto místě v minulosti problém nikdy nebyl. I proto komise prostor takhle určila," řekl Regner. Situaci bude řešit sportovní komise AČR i policie. "Bude záležet, jaký to dostane vyšetřovatel, a co z toho vyplyne, až vše nastuduje. Je pravda, že ředitel má zodpovědnost," uvedl Regner.

Havarovaný automobil
Havarovaný automobil
Více fotek
  • Havarovaný automobil zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/40/3917/391645.jpg
  • Místo tragické nehody zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/40/3917/391646.jpg
  • Vůz skončil daleko mimo trať zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/40/3917/391644.jpg
  • Zdemolovaný vůz zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/40/3917/391643.jpg
  • Nehodu vyšetřují policisté zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/40/3917/391641.jpg
  • Nehodu vyšetřují policisté zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/40/3917/391642.jpg
  • Policista hlídá místo havárie zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/40/3917/391640.jpg

Rallye byla oficiálně ukončena po 14. rychlostní zkoušce, 42. ročník soutěže poprvé v kariéře vyhrál tovární jezdec Škody Juho Hänninen z Finska. Druhý skončil Roman Kresta a třetí byl Tomáš Kostka. Nikdo z nich však neslavil. Posádky jen projely cílovou rampou a převzaly poháry. 

"Je to špatná zpráva. Můžeme si jen sednout a přemýšlet nad tím, co udělat s bezpečností," řekl Hänninen. Sám nicméně netuší, co je potřeba změnit. "Ale něco, co je v možnostech, se udělat musí," uvedl finský pilot. Na nejrychlejších úsecích by podle něj měly vzniknout speciální areály pro fanoušky, kde by byla jejich ochrana zajištěna.

Letos už třetí tragédie na domácí soutěži

Zlínská rallye je letos už třetí předčasně ukončenou soutěží českého šampionátu. V květnu zemřel při Rallye Český Krumlov spolujezdec Aleš Zimolka, v červenci na Rallye Bohemia přišel po havárii o život Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda.

V úterý mimořádně zasedne rallyeová komise AČR, která bude bezpečnost na českých soutěžích řešit. "Chystáme se na ni přizvat i pořadatele dalších rallyeových závodů, které se u nás budou letos konat," uvedl Pátl. Že by byla z "preventivních" důvodů zrušena říjnová Rallye Příbram, která program MMČR uzavře, ale ve hře není. "Rušení jakéhokoliv nahlášeného závodu nebo sportovního podniku je složité," uvedl Pátl.

Ve Zlíně se nehoda se smrtelnými následky stala naposledy v roce 2007, kdy při převozu do nemocnice zemřel spolujezdec Luděk Kocman.

Na tradiční soutěži už v sobotu při doprovodném závodu historických vozidel vyjelo mimo trať auto maďarské posádky a lehce zranilo šestadvacetiletou divačku, dnes byla propuštěna z nemocnice.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.