Zpravodajství Brno

nehoda v chorvatsku

Autobusem už do Chorvatska nepojedu, říká přeživší žena

Velikost textu:
aktualizováno 25. 6. 2012 15:01

Brno - Do Chorvatska jezdí Milada Braunová s kamarádkami už deset let, posledních pět let s sebou berou i děti. Právě kvůli nim si vždy zamlouvají místa v přední části autobusu. Letos to neudělaly a zřejmě i díky tomu přežily havárii autobusu bez větší újmy.

V Chorvatsku havaroval český autobus
V Chorvatsku havaroval český autobus
Otevřít galerii
  • V Chorvatsku havaroval český autobus autor: Darko Bandić, zdroj: ČTK/AP https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Letecký speciál pro zraněné z Chorvatska zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V Chorvatsku havaroval český autobus autor: Darko Bandić, zdroj: ČTK/AP https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Letecký speciál pro zraněné z Chorvatska zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Shodly jsme se, že odteď budeme každý rok slavit 23. červen jako naše druhé narozeniny," řekla Braunová, poté co ji a její přítelkyně přepravil armádní letecký speciál do vlasti.

"Všichni pro nás udělali maximum – lidé na místě, lékaři i další. V sobotu jsme se podrobnosti o nehodě dozvídali zprostředkovaně z našich médií. Dnes už byla situace jiná," dodala. Cestující zásadně odmítli návrat domů v náhradním autobuse. Zpráva o tom, že je přepraví vládní speciál, všechny prý uklidnila.

Braunová měla to štěstí, že po příletu do Brna jí stačilo absolvovat jen lékařskou prohlídku ve Vojenské nemocnici. Byla propuštěna domů. Má týden volna, který chtěla strávit na chorvatských plážích. Autobusem tam prý už nikdy v životě nepojede.

Trojice Čechů, která v Chorvatsku po nehodě zůstala pokračuje v dovolené. Teta se dvěma chlapci se připojila ke známým, kteří k moři cestovali jiným způsobem. Rodiče chlapců ale byli při nehodě zraněni a vrátili se zpět do České republiky.

přehrát video
Pasažérka Milada Braunová popisuje průběh nehody

Ve Vojenské nemocnici zůstávají 4 lidé

Všechny cestující, které včera přivezl letecký speciál, vyšetřili lékaři na příjmu Vojenské nemocnice v Brně. Jednoho z nich okamžitě převezli na jednotku intenzivní péče. Dva pacienti jsou umístěni na nadstandardních pokojích a dalšího hospitalizovali po prohlídce. Celkem lékaři ambulantně ošetřili 17 lidí. Jedním z hospitalizovaných je i druhý řidič z autobusu. České televizi řekl, že si z nehody nic nepamatuje, protože v době nehody spal.

"Zdravotní stav všech čtyř pacientů, které jsme po včerejším vyšetření rozhodli hospitalizovat v naší nemocnici, není vážný. Předpokládám, že dva z nich půjdou do konce týdne do domácího léčení," uvedl primář Martin Stračar.

Stračar řekl, že se na příjem raněných chystali celý den. Informace prý měli velice strohé, ale podle Stračara je Vojenská nemocnice na akutní příjem podobných případů připravena nepřetržitě. "Jako vojenský personál máme trvalou pohotovost, takže jsme posílili služby na všech odděleních. Raněné jsme přijímali paralelně na třech ambulancích," dodal Stračar.

Čtyři další turisté z Prahy, kteří se v neděli z Chorvatska vrátili do ČR, pokračovali letecky do Prahy. Podle Stračara stav žádného z nich nebyl vážný. Nejvážněji ranění zůstali v péči chorvatských lékařů.

Nehoda autobusu v Chorvatsku

  • V Chorvatsku havaroval český autobus.
  • Řidič zřejmě před nehodou usnul.
  • Zemřelo osm lidí, mrtvých může být ale víc.
  • Mezi oběťmi je zřejmě jedno dítě a jeden z řidičů.
  • Vojenský speciál zpět do Česka převezl 24 turistů, kteří se při nehodě zranili.
  • V nemocnici v Gospiči zůstávají 4 Češi, jejich stav je stabilizovaný.
  • Zlepšuje se stav 2 těžce raněných dívek, jež jsou v Záhřebu.
  • Nehoda se stala na dálnici A1 u města Gospić.
  • Jedná se o autobus CK Atlas Adria.
  • Dopravcem je JH Bus.
  • Podle dispečera byl autobus v dobrém technickém stavu.
  • Řidiči za sebou měli víc jak 25 let praxe.
  • Turisté mířili do střediska Baška Voda na Makarské riviéře.
Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.