Zpravodajství Brno

Konference o boji proti hazardu

Úspěšné obce inspirovaly ty, které se automatů snaží zbavit

Velikost textu:

Brno – Židlochovice jsou jedním z měst, které se pustilo do boje s hernami a hracími automaty. Zrušení sedmdesáti přístrojů je připraví o čtyři miliony ročně. Podle vedení města má hazard natolik negativní důsledky, že peníze raději oželí. Na konferenci o hazardu, kterou v Brně pořádalo sdružení Brnění a Sdružení místních samospráv, starosta Židlochovic získal pro svůj boj další informace.

Hernám v Židlochovicích zvoní hrana
Hernám v Židlochovicích zvoní hrana
Otevřít galerii
  • Hernám v Židlochovicích zvoní hrana zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Židlochovičtí chtějí vytlačit hazard zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Výherní automaty v Židlochovicích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Městský úřad v Židlochovicích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Židlochovické zastupitelstvo na konci roku schválilo vyhlášku, která od 1. ledna letošního roku zakazuje všechny výherní automaty jakéhokoliv typu na území města. Zmizelo jen šestnáct ze sedmdesáti automatů, u ostatních o licenci rozhoduje ministerstvo financí. A to je chce zrušit až za tři roky.

"Setkání s ostatními obcemi, které proti hazardu bojují stejně jako my, nás utvrdilo v tom, že ústavní stížnost je jediným správným krokem. Náš postup je správný a máme stejnou šanci na úspěch jako Chrastava nebo Františkovy Lázně," řekl starosta Židlochovic Vlastimil Helma (ODS).

Obce si u Ústavního soudu obhájily své vyhlášky o regulaci hazardu. Dalším tlakem na ministerstvo financí pak dosáhly toho, že kritizovaná povolení pro provoz automatů ministerstvo odebralo. Zástupci těchto dvou míst v Brně přednášeli o svých zkušenostech a o tom, jaké zákonné prostředky mohou obce použít, aby se automatů zbavily.

Obce mohou na ministerstvo tlačit, aby licence odebralo. Další možností je podání ústavní komunální stížnosti k Ústavnímu soudu. Obec by tak napadla činnost státu reprezentovanou ministerstvem.

Brnění dlouho kritizuje praxi ministerstva financí při povolování takzvaných videoloterijních terminálů. Mnohé přístroje povolil dřív resort v místech, kde podle místních vyhlášek neměly co dělat. Podle Brnění se tomu samosprávy mohou bránit, i když od ledna platí zákon s přechodnou tříletou lhůtou.

Ministerstvo však svou praxi týkající se hracích automatů hájí jako zákonnou. Podle mluvčího Ondřeje Jakoba přijali zákonodárci normu s tříletou přechodnou lhůtou až po nálezech Ústavního soudu, a tak na nálezy reagovali. Podle právního výkladu úředníků má tak ministerstvo na řešení záležitosti další tři roky.

Matěj Hollan z Brnění dnes řekl, že o účast na semináři byl obrovský zájem. Kapacita sálu se 70 místy se rychle naplnila a další zájemce museli organizátoři odmítat. "Jsou tu zástupci samospráv z celé ČR od Aše po Fulnek," uvedl.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.