Zpravodajství Brno

Růžďka má od listopadu první poštu Partner na Moravě

Velikost textu:

Růžďka (Vsetínsko) - Malá obec na Valašsku se stala první obcí na Moravě, která se zapojila do projektu České pošty PARTNER.  V rámci plánovaných úspor tam byla pobočka pošty od ledna změněna na výdejní místo, kde mohli lidé pouze podat nebo vyzvednout zásilky, pokud je poštovní doručovatelka nezastihla doma. 

Pošta
Pošta

Obec poštu žádala o obnovení všech služeb. Místo toho dostala nabídku na převzetí povinností pošty s tím, že pošta pak některé služby obnoví. Pro místní obyvatele bylo klíčovým obnovení možnosti realizovat peněžní transakce, které ještě lidé v menších obcích využívají - platba inkasa, vyzvednutí penze atd. Kvůli tomu museli místní cestovat do několik kilometrů vzdálených okolních obcí.

Ne všechny obce ale v minulosti na podobnou nabídku České pošty přistoupily. Měly totiž strach, že za jakoukoliv chybu budou sankcionovány, a zatíží tak svůj rozpočet. Starosta Březnice u Zlína mluvil o tom, že obce mají podle navrhované smlouvy pouze povinnosti, kdežto Česká pošta pouze práva. Obcím navíc vzrostou i náklady na provoz. Musí platit zaměstnance pobočky PARTNERS i spotřebovanou energii. Peníze, které na provoz od pošty dostanou, jim podle nich náklady na provoz pobočky nepokryjí. Hrozba změny pobočky pošty na pouhé výdejní místo v případě, že vedení obce nepřevezme služby pošty na svá bedra, se v příštích sedmi letech podle plánu pošty dotkne stovek malých obcí v celé republice.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

oerqogi


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.