Zpravodajství Brno

Zemřel brněnský herec Ladislav Lakomý

Velikost textu:

Brno - V Brně dnes krátce před polednem zemřel ve Fakultní nemocnici U svaté Anny herec Ladislav Lakomý. V listopadu by oslavil kulaté osmdesáté narozeniny. Od roku 1965 působil jako dlouholetý člen činohry Národního divadla v Brně. Doménou Lakomého bylo divadlo, ale nasbíral také desítky filmových a televizních rolí, působil jako divadelní pedagog, recitátor a dabér.

Ladislav Lakomý
Ladislav Lakomý
Otevřít galerii
  • Ladislav Lakomý autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ladislav Lakomý autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ladislav Lakomý autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Lakomý se narodil v roce 1931 v Náměšti na Hané. Vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění a většinu života spojil s brněnskými scénami. Začínal v Divadle bratří Mrštíků. V druhé polovině 60. let byl krátce uměleckým šéfem divadla v Uherském Hradišti. Poté zakotvil v Národním divadle Brno, které se stalo jeho domovskou scénou.

"Miloval jsem vždycky...

... hereckou práci s detailem, který se na velkém jevišti těžko uplatňuje. V malém prostoru stačí jeden pohled, zvlhlé oči, kdežto jinde se můžete uplakat a nikdo si toho nevšimne." /Ladislav Lakomý o divadle/

Podle encyklopedických hesel vynikalo Lakomého herectví vnitřní silou a neokázalou přesností, jež mu umožňovala vytvářet nejrůznější psychologické typy. Z jeviště neodešel ani v pozdním věku. Pravidelně se objevoval například v komorních inscenacích Divadla U stolu. Jeho poslední divadelní rolí byla postava Walta v konverzační komedii Dobře rozehraná partie. Městské divadlo Brno ji poprvé uvedlo loni v prosinci.

V Lakomého filmografii je bezmála 80 filmových a televizních postav, jde ale většinou o méně významné role. Objevil se například ve válečném dramatu Oznamuje se láskám vašim, ve filmu Člověk proti zkáze ztělesnil Vladislava Vančuru, zahrál si v pohádce Kouzelný měšec a koprodukčním snímku Podzimní návrat. Jako dabér Lakomý propůjčil svůj hlas hvězdám, jako byli Jean Marais, Alain Delon a Horst Buchholz. V roce 1998 získal za celoživotní mistrovství v dabingu Cenu Františka Filipovského.

Lakomý působil i jako pedagog. Řadu let vyučoval budoucí herce. Když z politických důvodů musel za normalizace opustit brněnskou akademii, učil na místní konzervatoři. Po roce 1989 se vrátil na akademii a dočkal se jmenování docentem.

V České televizi zaujal jeho civilní projev v dokumentárním seriálu o poutních místech v Čechách a na Moravě, který uváděl společně s Josefem Somrem.

"České divadlo ztrácí...

.... v Ladislavu Lakomém mimořádnou hereckou osobnost výjimečné kultivované profesionality. Všem, kdo měli to štěstí, že jej mohli sledovat při jeho práci a být svědky jeho kreací, přetrvá vzpomínka na tento zážitek až do konce jejich dní." /Stanislav Moša, ředitel Městského divadla Brno/

Ladislav Lakomý
Ladislav Lakomý
Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.