Zpravodajství Brno

Nejlepší víno pro letošní rok vyrobili vinaři v Bzenci

Velikost textu:
aktualizováno 12. 1. 2011 11:20

Valtice - Čeští vinaři zvolili nejlepší víno pro letošní rok - je jím Veltlínské zelené, výběr z hroznů 2009 ze Zámeckého vinařství Bzenec. Skvěle vyzrálé bílé víno s plnou chutí ze slunného ročníku, tak ho ohodnotili zkušení degustátoři na Národní soutěži vín, tedy nejvyšší soutěži tohoto druhu v tuzemsku.

Víno
  • Víno autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sommeliér na Salonu vín autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hrozny vína autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Podle vinařů z Bzence recept na nejlepší víno neexistuje. Že se šampion mezi víny zrodil právě u nich, je prý jen velké štěstí. "Bohužel nebo naštěstí se to ovlivnit nedá. Je to souhra několika šťastných náhod, okolností a dodržení určitého technologického schématu. A pak to musí prostě vyjít," řekl s úsměvem technolog a spoluautor nejlepšího vína roku Petr Ptáček ze Zámeckého vinařství v Bzenci.

O Národní soutěži vín

První ročník Národní soutěže vín vyhlásilo loni v říjnu Národní vinařské centrum sídlící ve Valticích. Jedná se o novou soutěž Svazu vinařů České republiky založenou na dvoukolovém hodnocení, která by se měla stát nejprestižnější soutěží vín v Česku. K účasti v Národní soutěži vín a následné možnosti výběru vín do Salonu vín České republiky mohou vinaři přihlásit pouze vína, která získala nominaci na některé soutěži v příslušné podoblasti.

Vinařskou velmocí podle výsledků národní soutěže zůstává Morava. Z té pocházelo téměř pět set vzorků. Vinařská oblast Čechy jich dodala jen pět a neumístilo se ani jedno z nich. V soutěži se objevovala hlavně bílá vína, červená byla v menšině.

Kvalita českých a moravských vín roste

"Jsme oblastí zejména pro bílá vína. Ta máme překrásná, voňavá, kořeněná," vysvětlil předseda hodnotící komise Josef Balík. Úroveň českých a moravských vín podle něj neustále stoupá. "Kvalita našich vín je srovnatelná se zahraniční konkurencí, s těmi nejlepšími víny. Svědčí o tom i velká řada medailí, které vozíme z prestižních světových soutěží," potvrdil ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Stovka nejlepších vín z Čech a Moravy, která získala titul Salon vín České republiky, bude vyhlášena 25. února na zámku ve Valticích. Tam také bude možné některá z nich ochutnat.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.