Zpravodajství Brno

Abraham: Chtěl bych navázat na svoji první sezonu v MotoGP

Velikost textu:

Praha – Už desátá sezona v mistrovství světa čeká motocyklového závodníka Karla Abrahama. Počtvrté pojede v nejprestižnější třídě MotoGP. Novou motorku Honda RCV1000R představil právě dnes. Jediný český zástupce v královské kategorii má za sebou dva nevydařené roky, v nichž měl problémy s technikou i zraněními. Čtyřiadvacetiletý reprezentant ale věří, že v roce 2014 se mu bude dařit.

Karel Abraham a jeho nová Honda RCV1000R
Karel Abraham a jeho nová Honda RCV1000R

"Nemá smysl říkat, co chci nebo nechci dokázat. Důležité teď je, aby mě závodění bavilo. Věřím, že ostatní pak přijde samo," uvedl Abraham. "Hlavně loni mě daná situace hodně štvala. Hned od začátku jsem měl problémy, přišla zranění a nevěřil jsem motorce. To se pak špatně jezdí. Teď věřím, že to bude jinak. Chtěl bych navázat na svoji první sezonu v MotoGP," řekl. V roce 2011 získal po svém přestupu do královské třídy 64 bodů a obsadil 14. místo. Loni nasbíral jen pět bodů.

I kvůli loňským častým problémům se tým Cardion AB Motoracing, za který jezdí, rozhodl vyměnit motocykl aprilia za hondu. Nově bude mít Abraham k dispozici produkční model třídy Open, loni jezdil se strojem takzvané kategorie CRT. Nový motocykl má výkon 235 koní a maximální rychlost přes 340 km za hodinu.

přehrát video
Abraham se těší na první testy s novou hondou

"Zatím mám ze všeho dobrý pocit. Měla by to být lepší motorka i než dřívější ducati. Těžko se to ale říká. Ducati byl tovární stroj, honda je produkční. Měla by ale být lepší," uvedl Abraham. Na novém stroji se poprvé sveze na začátku února v Malajsii, kde se uskuteční první oficiální testy před březnovým startem mistrovství světa.

Levé rameno už nebude jako dřív

Brněnský rodák se ale bude muset ještě vypořádat s následky říjnové operace levého ramena, po které není stále stoprocentně fit. "Už makám naplno, ale pořád neudělám to, co jsem zvládl předtím. Na druhé testy by už mělo být vše v pořádku," řekl Abraham, který se smířil s tím, že stav levého ramena už nikdy nebude takový jako před operací.

"Z pohledu normální činnosti je to v pohodě. Zkoušel jsem motokros, a to bylo také docela dobré. Rozsahy ruky ale nejsou takové, jaké mají být normálně. A doktor mi říkal, že to nemám ani zkoušet, že si tím ničím kloub. Při závodech by mě to ale omezovat nemělo," podotkl Abraham. Hlavní podle něho je, že v ruce už necítí bodavou bolest. "I silově už se zlepšuju," řekl.

Zdroj: ČT sport, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.