Zpravodajství Brno

Hana Horáková se vrátila k basketbalu. Trénuje děti

Velikost textu:

Brno - Jako by malé houslisty učil hře na nástroj Pagganini. Děti z brněnské Základní školy Novoměstská by si do svého basketbalového kroužku těžko mohly přát věhlasnější mentorku.  Základy hry s oranžovým míčem jim totiž vysvětluje a ukazuje bývalá nejlepší evropská hráčka Hana Horáková. 

Brněnští školáci mají na trenéry velké štěstí
Brněnští školáci mají na trenéry velké štěstí
Otevřít galerii
  • Brněnští školáci mají na trenéry velké štěstí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Haně Horákové pomáhá při trénincích Michaela Vojtková zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na brněnské Základní škole Novoměstská funguje Akademie Hany Horákové zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nejlepší basketbalistce Evropy 2010 udílí rady i Josef Jelínek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Chtěla jsem u basketbalu nějakým způsobem zůstat a tohle mi přijde jako dobrá alternativa. Trénuji děti a nezasahuje mi to tolik do osobního života, nemusím tak trávit víkendy na soutěžích a mimo domov," vysvětlila bývalá česká reprezentantka.

přehrát video
Rozhovor s Hanou Horákovou

Stejně jako při triumfech na evropském šampionátu, v Eurolize nebo v domácí soutěži je i teď Hany Horákové plné hřiště. V krocení energie malých basketbalových začátečníků jí je oporou i hráčka brněnského Valosunu Michaela Vojtková. "Míša už ví, co má s dětmi dělat. Já zatím opravuji pouze ty chyby. Určitě je výhodou, že jsme na trénování dvě, protože třeba při vysvětlování dvojtaktu si je můžeme rozdělit," popsala čtyřiatřicetiletá trenérka malých basketbalistů.

přehrát video
Rozhovory s malými basketbalovými nadějemi

Fakt, že s nimi na hřišti hraje jedna z nejlepších basketbalistek posledního desetiletí, ale svěřenci Hany Horákové zatím příliš nevnímají. Brněnští školáci mají na trenéry vůbec velké štěstí, s technikou střelby jim může poradit i místní tělocvikář Josef Jelínek, nejlepší střelec české basketbalové historie.

"Pro mě je výhodou, že přípravka začíná v době, kdy mi končí výuka. Hana mě poprosila, jestli bych jí občas nevypomohl, takže pár hodin tady strávím," řekl Josef Jelínek.

přehrát video
Rozhovor s Josefem Jelínkem

Hlavním mottem brněnské akademie je dostat děti od počítačů zpátky do tělocvičen. V budoucnu by k tomu měla pomoci i brněnská meziškolní basketbalová soutěž a chybět u toho nechtějí ani patroni se slavnou minulostí Hana Horáková a Josef Jelínek. 

přehrát video
Akademie Hany Horákové

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.