Zpravodajství Brno

Bláha z Pekingu dovezl český rekord i vítězství v závodu Světového poháru

Velikost textu:

Brno, Peking - Závod Světového poháru v dráhové cyklistice se nadmíru vydařil brněnskému odchovanci Martinu Bláhovi. Ve stíhačce vylepšil třináct let starý český rekord a v bodovacím závodě dvojic dokázal s Vojtěchem Hačeckým porazit soupeře rozdílem třídy. 

Dráhová cyklistika
Dráhová cyklistika

Když Ondřej Sosenka zajel v říjnu 1999 český rekord ve stíhačce, jistě netušil, že jeho čas 4:29,519 zůstane tuzemským maximem dalších třináct let. Pokořitele našel ve zkušeném závodníkovi Martinu Bláhovi, ten dosavadní maximum vylepšil o patnáct setin. "Už v Motole na Mistrovství republiky jsem se k rekordu přiblížil, do Pekingu jsem jel s tím, že ho musím překonat, a to se povedlo," byl spokojený borec, který letos závodí za pražskou Duklu.

Peking zažil české radosti ještě více. Martin Bláha ve dvojici s původně jen náhradníkem Vojtěchem Hačeckým totiž s přehledem ovládli stíhací závod. Právě Hačecký předvedl famózní únik, který za podpory Bláhy společně dotáhli k vítěznému konci. "Na závodě Světového poháru se nám ve dvojici nepovedlo zvítězit už dlouho, takže ta výhra je pro nás opravdu cenná," pochvaloval si Bláha.

Celkově devátým místem v omniu si tak Bláha důrazně řekl i o místo na startu olympijského závodu v Londýně. V Pekingu si přitom v této disciplíně odbyl mezinárodní premiéru. "Momentálně bojujeme s dalšími šesti evropskými státy o poslední nominační místo, nic není ztraceno, rozhodne poslední Světový pohár za měsíc v Londýně nebo Mistrovství světa v Melbourne," má Bláha jasno o tom, kde se budou rozdávat olympijské karty. 

Úspěch Martina Bláhy je o to cennější, že skupina českých vytrvalců do Pekingu cestovala na vlastní náklady. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.