Zpravodajství Brno

Zpravodajským studiem zní ukrajinština

Velikost textu:

Informačně zpravodajský servis pro lidi z Ukrajiny, kteří přijíždějí do České republiky, zařadilo do svého vysílání brněnské studio České televize. Týdeník, do jehož výroby se od příštího týdne zapojí i ostravská redakce zpravodajství, je dostupný na facebookovém profilu Brno News CTV. Premiéru má vždy v pátek odpoledne.

Lucie Řehoříková moderuje zprávy v ukrajinštině.
Lucie Řehoříková moderuje zprávy v ukrajinštině.

Poprvé se moderátorka Lucie Řehoříková, která pět let vedla České centrum v Kyjevě, přihlásila už 25. února, tedy den po ruské invazi na Ukrajinu. „Naším cílem je poskytnout narůstající ukrajinské komunitě zpravodajství v jejich rodném jazyce včetně informací o možnostech pomoci a důležitých kontaktech," odůvodňuje vznik pořadu vedoucí redakce zpravodajství Televizního studia Brno ČT Petr Albrecht.

„Aktivitu kolegů z redakce zpravodajství považuji za významné posílení veřejné služby České televize,“ říká ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a dodává: „Postupem času chceme informační servis rozšířit o mimoválečná témata tak, aby uprchlíci získávali denní zpravodajství z regionu, ve kterém žijí. Vítáme proto zájem kolegů z ostravského studia, se kterým se na výrobě pořadu budeme od poloviny března střídat, dodávat si informace i obrazové materiály.“

Relace je umístěna na profilu, který se dosud zaměřoval výhradně na anglofonní publikum. Hned první díl vykázal za jeden týden dosah 75 tisíc lidí, 33 tisíc zhlédnutí, přes 1 700 reakcí včetně 500 sdílení. Souběžně s přehledem v ukrajinštině pokračuje moderované zpravodajství v angličtině.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.