Zpravodajství Brno

Život siláka Franty Kocourka v novém dokumentu České televize

Velikost textu:

Jeho jméno je neodmyslitelně spjato s Brnem. Na siláka Frantu Kocourka, představitele brněnské bohémy 60. - 90. let minulého století, dodnes vzpomíná řada osobností. Jaký ale byl doopravdy? Nový dokument České televize, natočený kde jinde než v brněnském studiu, uvidí diváci ČT2 v úterý 18. dubna v 21 hodin. Režie Jiří Vondrák.

Franta Kocourek bavil dospělé i děti.
Franta Kocourek bavil dospělé i děti.
Otevřít galerii
  • Franta Kocourek bavil dospělé i děti. autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Bezmála hodinový snímek Král železa a smíchu Franta Kocourek přináší silný a poetický příběh muže, který byl osobností vskutku renesanční. Nejenže dokázal přetrhnout balíček karet, překousnout pětikorunu, ze železné tyče vytvarovat kolibříka či nechat se přejet autem, ale také skládal básničky, hrál v divadle, zpíval a tančil ve folklorním souboru. Měl stovky přátel, kteří na něj ani po jeho nenadálé a předčasné smrti dodnes nezapomněli. „K Frantovi jsem měl velmi osobní vztah, byl to kamarád, který byl u začátku mojí umělecké kariéry,“ říká režisér a scénárista snímku, ale také hudebník Jiří Vondrák a dodává: „Byl to nesmírně hodný a citlivý člověk, a přesně tak je i vylíčený v našem dokumentu. Mého spoluhráče Bodláka na jeviště doslova "vynesl v zubech", prožili jsme spolu spoustu mejdanů i společných vystoupení.“ Jako člen Divadla Na provázku účinkoval Franta Kocourek v mnoha legendárních představeních a filmech, například v Commedia dell‘arte a Balada pro banditu. Výrazně je s ním spojena také specifická brněnská mluva zvaná hantec. Ani ta v dokumentu nechybí. Franta Kocourek byl známý svojí přátelskou povahou, smyslem pro humor a iniciováním často absurdních historek, na jejichž základě ho část diváků dodnes považuje za fiktivní postavu z vyprávění herce Miroslava Donutila. Toho však s Frantou spojovalo skutečné soukromé i pracovní přátelství, společně byli aktéry mnoha dodnes vzpomínaných happeningů. A tak není divu, že právě Donutil Kocourka v dokumentu představuje. „Snímek přiblíží Kocourkovu osobnost divákům, kteří ho pamatují, ale i mladší generaci, která jeho fenomén teprve objevuje,“ zamýšlí se dramaturg brněnského studia ČT Martin Polák.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.