Zpravodajství Brno

Nový dokument ČT představí pět výjimečných příběhů lidí, kteří našli víru

Velikost textu:

Přesně po roce natáčení se na obrazovky dostává dokumentární seriál Příběhy obrácení. Představí divákům osudy několika mladých lidí, kteří změnili svůj život - stali se věřícími. Pořad sází na populární žánr docu-reality, do kterého se řadí i divácky oblíbený seriál Čtyři v tom. Dokument z tvůrčí producentské skupiny Patricka Diviše nemá v současné náboženské produkci obdoby.

Protagonisté Příběhů obrácení
Protagonisté Příběhů obrácení

Úsměvy pro kamery, skupinové focení a dojemné loučení, takový byl poslední natáčecí den nového dokumentárního seriálu ČT Příběhy obrácení. Pětičlenná skupina se loni viděla poprvé. V průběhu roku se jim kamery věnovaly samostatně, dohromady se potkali jen třikrát, přesto se mezi mladými protagonisty vytvořilo přátelství.

"Ani jsme nečekali, že bude tolik zvratů a tak hodně se posunou ve vnímání víry. Byl to pro ně opravdu nabitý rok a tím pádem i pro nás," prozradila režisérka Michaela Rozbrojová. Rok sledovala život Manuely, která byla na začátku natáčení před kamerami nejbojácnější. Postupně si ale zvykla. "Pořád jsem sice nervózní, ale už je to lepší," okomentovala poslední natáčecí den Manuela, která vstoupila do hnutí Hare Krišna, "ostatní z mého okolí mě chválili, že jsem odvážná. Já to ale neberu jako velkou věc."

Natáčení si naopak nejvíc užíval Daniel, který k tomu přistupoval jako ke svojí televizní kronice: "Kdo má záznam, toho co prožil? Kdo bude mít tu možnost se na sebe po letech podívat? Po kom něco zbyde? Jsem vděčný, že jsem mohl být součástí." Během roku ho kamery zachytily třeba u křtu, při oslavách, ale i při pochybách nad smyslem víry.

Největší výzvou pro režiséry bylo zaznamenat vnitřní pocity u pětice respondentů konvertující k víře. Něco tak niterného jako je vztah k bohu totiž objektivy kamer dokážou zachytit jen stěží. Uvědomoval si to i režisér Ladislav Cmíral, který měl za úkol složit všechen natočený materiál do finálních šesti dílů. "Doufám, že se nám to povedlo. Zjistili jsme totiž, že se konverze projevuje i situačně. Diváci se tak můžou těšit i na okamžiky, kdy víra nabírá konkrétní podobu," prozradil Cmíral, který tím má na mysli například vstup Manuely do chrámu Hare Krišna. 

Podstatnou část dokumentárního seriálu budou tvořit videodeníky. Ty vytvářeli sami respondenti pomocí malých kamer. Díky této takzvané digitální zpovědnici získali autoři výpovědi, které by televizní štáb nedokázal natočit. "V nich právě celkem citlivě a intimně hovoří o věcech, kterých se Příběhy obrácení týkají. To znamená o své víře k bohu, o svém momentálním rozpoložení," vysvětlil Cmíral.

První díl Příběhů obrácení uvede Česká televize 25. května na kanálu ČT2. Následujících pět je na programu ve stejnou dobu v dalších týdnech. Podívejte se na stránky pořadu.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.