Zpravodajství Brno

Režisér Zdeněk Skokan získal ocenění na festivalu Agrofilm v Nitře

Velikost textu:

Cenu předsedy regionálního svazu zemědělců na mezinárodním festivalu filmů se zemědělskou tematikou Agrofilm v Nitře převzal režisér Zdeněk Skokan. Ocenění získal za snímek S mlékem na trh věnovaný problematice nízkých výkupních cen mléka. Zachycuje příběh rodiny farmářů, která si před pár lety pořídila vlastní automat na mléko. "Chtěli si trochu přivydělat, protože prodej mléka velkým mlékárnám moc nevynáší. Mlékomatový boom ale netrval dlouho," řekl o dokumentu jeho autor.

Zdeněk Skokan (vlevo) při natáčení dokumentu o producentech mléka
Zdeněk Skokan (vlevo) při natáčení dokumentu o producentech mléka

Oceněný snímek byl odvysílán v pořadu brněnského studia České televize Náš venkov v září 2012. Zdeněk Skokan jím navázal na dokument Ley Surovcové natočený o dva roky dříve, tedy v době, kdy se takzvané mlékomaty staly hitem a pro zemědělce produkující kravské mléko nadějí, že se jejich tíživá situace zaviněná velmi nízkými výkupními cenami, které si diktují velké mlékárny, alespoň trochu zlepší. Vyhasla po prohlášení hlavního hygienika a zprávách v médiích o údajné zdravotní závadnosti mléka z automatů. Předchozí davy jeho odběratelů se postupně rozprchly, zůstali jen skalní příznivci.

"Lidé dostali strach z čistého přírodního produktu a vsadili na sterilní jistotu krabicového mléka," zhodnotil situaci režisér. Mnozí zemědělci se však pořízením vlastních mlékomatů dostali do dluhů, jež dodnes nedokázali splatit.

Z dokumentu "S mlékem na trh"
Z dokumentu "S mlékem na trh"

"Na dokumentu se především ukázalo, nakolik u nás veřejné mínění stále formují oficiální instituce. Lidé se nechají výrazně ovlivnit informacemi z médií a neumějí si na věc udělat vlastní názor," míní dramaturgyně Andrea Pavelková.

Působivá sonda do života farmářské rodiny

Dokument porotu zaujal tématem, jež se v současnosti týká velkého množství zemědělců v České republice, Slovensku i Maďarsku. Mnozí z nich jsou na pokraji podnikatelské existence. Nikdo z další autorů účastnících se festivalu se tomuto tématu nevěnoval. "Velmi působivý je ale i svým zpracováním. Zdeněk Skokan se dostal přímo do rodiny jednoho ze zemědělců. Ukázal každodenní život na farmě, a jak je nelehké, se v tomto oboru podnikání udržet," uvedla členka poroty Petra Friedmannová.

Zdeněk Skokan, režisér:
"Lidé, kteří se živí zemědělstvím, žijí v úplně jiném světě než ti, kdo nakupují levné potraviny v obřích obchodních centrech. Nekupují trvanlivé mléko, protože mají čerstvé. Nekupují maso, protože chovají hospodářská zvířata. Nejezdí o víkendech na výlety, protože se musí starat nejen o sebe, ale o desítky kusů zvířat různých druhů. V létě i v zimě vstávají za tmy, aby všechno stihli. A přesto žijí plnější, opravdovější život než my ve městech. Jsou potřebnější součástí světa než my v kancelářích. A hlavně - oni nás nepotřebují tak, jako my je. Je skvělé, že k tomuto způsobu života dobrovolně spějí i jejich děti. Bohužel, na zemědělství se u nás opravdu nedá zbohatnout, a proto takových rodin, jako je tato, stále ubývá."

"U každého dokumentu je mým záměrem dostat se co nejblíže hlavním postavám, pochopit jejich pohled na věc a celé to přenést do podoby, která někoho osloví," řekl o svém autorském přístupu Skokan.

Z dokumentu "S mlékem na trh"
Z dokumentu "S mlékem na trh"

Dokument S mlékem na trh je možné zhlédnout v iVysílání.

Agrofilm je mezinárodní festival filmů se zemědělskou tematikou pořádaný v Nitře na Slovensku. Cílem festivalu je seznámit veřejnost se situací a nejnovějšími poznatky z oblasti zemědělství, potravinářství, zdravé výživy a ochrany přírodních zdrojů. Snímky mají odhalit aktuální problémy a nabídnout jejich možná řešení. Festival má tradici už od 80. let minulého století, letos se konal jeho 29. ročník.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.