Zpravodajství Brno

@Online pronikne do světa českých blogerů a internetových diskusí

Velikost textu:

Nový internetový magazín - nebo spíš televizní magazín o internetu - připravuje Redakce zpravodajství brněnského studia České televize. Bude se věnovat aktuálním zpravodajským tématům, jež rezonovala prostředím internetu, ať už v diskusích, příspěvcích blogerů nebo na sociálních sítích. První vydání @Online diváci zhlédnou v sobotu 5. října.

Moderátorka Soňa Porupková ve studiu @Online
Moderátorka Soňa Porupková ve studiu @Online

"Chceme nabídnout sondu do toho, jakým způsobem zpravodajská témata žijí na internetu. Jak se k určitému tématu staví různí blogeři, lidé na Facebooku, na Twitteru," řekla o pořadu jeho editorka Radka Šťávová.

Televizním divákům má @Online pomoci zorientovat se v internetovém prostředí. Doporučí jim, co by si v daném týdnu neměli nechat uniknout. "Život na internetu běží neuvěřitelně rychle. Sotva se nějaká kauza objeví, hned zase zapadne. Člověk, který se na internetu nepohybuje denně, nesleduje specializované weby, se v tom snadno ztratí," míní Šťávová.

Dodala, že nový magazín není zaměřený na technické záležitosti. "Neřešíme, co která stránka umí nového nebo jak třeba funguje nějaký počítačový virus. Na to jsou specializované časopisy, publikace nebo weby. Ani ten, kdo nemá vlastní účet na Facebooku, se u nás nemusí bát, že nebude vědět, o čem je řeč," zdůraznila editorka.

Příprava pilotního dílu pořadu @Online
Příprava pilotního dílu pořadu @Online

Pořad se bude vysílat živě. Provázet jím bude Soňa Porupková. "Líbí se mi, že se divákům snažíme ke zpravodajským tématům zprostředkovat nějaký přesah, jiný úhel pohledu. Je to zajímavý formát, jaký zatím na ČT24 nemá obdoby," ocenila moderátorka. Do studia si bude zvát hosty z řad blogerských osobností i odborníků zabývajících se oblastí internetu.

Magazín nabídne velká témata i zajímavé žebříčky

Každé vydání se bude věnovat dvěma hlavním tématům, která tvůrci vyhodnotili jako nejzajímavější či nejdiskutovanější v daném týdnu. "Při přípravě pilotních dílů se ukázalo, že klasická témata, která ve zpravodajských médiích dostávají poměrně dost prostoru - například politika nebo korupce - na internetu obvykle tolik netáhnou. Uživatelé internetu mají zájem spíš o spotřebitelská témata nebo různé bizarní věci a události," zhodnotila Radka Šťávová.

Politice se tvůrci magazínu chtějí vyhýbat částečně záměrně z důvodu obav o objektivitu. "Tím, že čerpáme z toho, co napsali blogeři, jsme ovlivněni jejich pohledem, a asi bychom nebyli schopni dosáhnout optimální vyváženosti. Neznamená to ale, že bychom se závažnějším kauzám vyloženě vyhýbali," podotkla editorka a prozradila, že jedním z témat prvního vydání bude internetový obchod a uživatelské recenze.

Moderátorka Soňa Porupková ve studiu @Online
Moderátorka Soňa Porupková ve studiu @Online

Pětadvacetiminutová stopáž magazínu ale nabídne i prostor pro odlehčenější rubriky. Tvůrci spolupracují se servery Youtube, Seznam nebo Tyinternety, které jim pravidelně dodávají zajímavé statistiky a žebříčky. Diváci se tak například dozví, jaká videa lidé v posledních dnech nejčastěji vyhledávali nebo jaké hoaxy plnily e-mailové schránky.

Tečku za každým vydáním udělá Klik týdne. "Je to ocenění nejříznějšího příspěvku na internetu za poslední týden. Bude to takové vtipné rozloučení s diváky," uvedla Radka Šťávová.

Na první vydání @Online se diváci mohou těšit už v sobotu 5. října po půl jedné odpoledne na kanálu ČT24. Už teď se o své postřehy a tipy mohou podělit s tvůrci magazínu prostřednictvím Facebooku nebo Twitteru. Uvítají odkazy na články, obrázky nebo třeba upozornění na zajímavé blogery.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.