Zpravodajství Brno

Celnice otevře aktuální témata z pohledu Čechů a Slováků

Velikost textu:

Krize autorit, problémy dnešní mladé generace, víra nebo třeba hokej - to jsou témata třináctidílného televizního cyklu Celnice. Ambicí jeho tvůrců je reflektovat realitu českého a slovenského národa dvacet let po rozdělení společného státu. "Jedná se o koprodukční projekt, první společné vysílání České televize se slovenskou RTVS," vyzdvihla záměr kreativní producentka Kamila Zlatušková. Pořadem budou diváky provázet Adéla Banášová a Michal Prokop.

Natáčení nového koprodukčního pořadu Celnice
Natáčení nového koprodukčního pořadu Celnice
Otevřít galerii
  • Natáčení nového koprodukčního pořadu Celnice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Studio nového koprodukčního pořadu Celnice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V režii při natáčení pořadu Celnice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V režii při natáčení pořadu Celnice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Prostory studia České televize v Brně zaplnily zbrusu nové kulisy v barvách trikolory - ta Čechům a Slovákům zůstala společná i v době, kdy se každý z národů vydal samostatnou cestou. Nový koprodukční projekt má lidem na obou stranách hranice připomenout, že i po dvaceti letech mají k sobě stále blízko.

"Je zajímavé sledovat, jak se ve dvou zemích, které měly dříve společnou realitu, proměnily pohledy na různé specifické otázky týkající se veřejného života," uvedla producentka a autorka námětu Tina Diosi.

Pozvání na natáčení

Chcete se zúčastnit natáčení některého z připravovaných dílů? Přihlaste se na adrese katerina.popovicova@ceskatelevize.cz

Zdraví nemocní - sobota 13. 4. 2013, 10:15 

Naši vedle nás - sobota 13. 4. 2013, 14:15

Světoví Češi a Slováci - neděle 14. 4. 2013, 10:15 

Mluví Bůh česky/slovensky? - neděle 14. 4. 2013, 14:15     

"Celnice se nezabývá chronologicky tím, jaká byla historie od rozpadu až po dnešek, ale současnými perspektivami dvou rozdělených národů. Snažili jsme se vybrat témata, která dnes rezonují oběma společnostmi," řekla Kamila Zlatušková.

Natáčení nového koprodukčního pořadu Celnice
Natáčení nového koprodukčního pořadu Celnice

Celnice hledá kontrasty

Pořad bude mít formu komponovaných večerů, jejichž základem jsou vždy dva dokumenty na společné téma zpracované českým a slovenským dokumentaristou. Pomocí jejich pohledů hledají tvůrci odpověď na otázku, v jakých společnostech žijeme dnes. "Často právě ve chvíli, kdy přecházíme hranice a vnímáme odlišnosti, zjišťujeme, v jaké skutečnosti se nacházíme my sami. Proto název Celnice," vysvětlila Tina Diosi.

přehrát video
Producentka a autorka námětu Tina Diosi o přípravách pořadu Celnice

Na projektu se podílí celkem 26 renomovaných dokumentaristů. Český pohled budou reprezentovat například Filip Remunda, Vít Klusák a Jan Gogola ml., mezi slovenskými autory se představí Peter Kerekes, Juraj Lehotský, Zuzana Liová a další. "Jejich pohledy jsou mnohdy diametrálně odlišné a obtížně se porovnávají. Vždy je to umělecký výstup, originální artefakt," řekl režisér pořadu Laco Halama.

Přehled témat jednotlivých dílů a dokumentaristů

1. Krize autorit (Zuzana Piussi a Jan Látal)
2. Svět v nás (Martina Saková a Pavel Abrahám)
3. Máme 20 (Tereza Nvotová, Jan Papoušek)
4. Naši vedle nás (Jaro Vojtek a Karel Žalud)
5. Zdraví nemocní (Diana Fabiánová a Andrea Culková)
6. Světoví Slováci/Češi (Juraj Lehotský a Jana Počtová)
7. Mluví Bůh česky/ slovensky? (Marek Šulík a Lucie Králová)
8. Národní mantinely (Robert Kirchhoff a Jan Gogola ml.)
9. Za světlou budoucnost (Peter Krištúfek a Filip Remunda, Vít Klusák)
10. Ruce v hlavě (Viera Čakányová a Vít Janeček)
11. Rodina bola základ štátu (Vlaďa Plančíková a Robert Sedláček)
12. Od federace k federaci? (Tina Diosi a Petr Marek)
13. Svatba a rozvod z rozumu (Peter Kerekeš a Jan Němec)


Po promítnutí krátkých filmů následuje debata ve studiu. Podle tvůrců je výběr hostů téměř stejně složitou strukturou jako výběr témat. "Nemusejí to být vysloveně vědci nebo analytici. Vybíráme lidi, kteří mají k tématu co říct, žijí v něm a nějakým způsobem v dané oblasti zarezonovali," uvedl režisér.

"Nehledáme názory, které by šly po srsti. Mnohem víc nás zajímají hosté, kteří pouze nepotvrzují váš náhled na svět, ale naopak vám mohou perspektivy rozšířit," doplnila Kamila Zlatušková.

Moderátoři Michal Prokop a Adéla Banášová v pořadu Celnice
Moderátoři Michal Prokop a Adéla Banášová v pořadu Celnice

Moderátoři jako oheň a voda

Moderování pořadu se ujali Adéla Banášová a Michal Prokop. "Adéla Banášová je výjimečná osobnost slovenské scény, jako moderátorku ji považujeme nejen za skvělou improvizátorku, ale i za člověka, který je velmi přemýšlivý a citlivý vůči mnoha tématům. Michal Prokop si k řadě témat přičichl i prakticky jako politik při rozdělování státu," řekla k jejich výběru Kamila Zlatušková. "Je to spojení klidné síly a nespoutané slovenské energie," míní.

"Podle mě přesně reprezentují spojení slovenského a českého, mužského a ženského i generačně mladšího a zralejšího," ocenila Tina Diosi.

Aktivní studenti jsou ve studiu vítáni

Významnou úlohu hraje i publikum ve studiu složené z mladých českých a slovenských studentů, kteří se do debaty mohou zapojovat svými postřehy nebo otázkami pro konkrétního hosta.

"Je pro nás velmi důležitý pohled lidí, kteří nepoznali dobu před rozpadem společného státu a znají ji jen z vyprávění," vysvětlil režisér Laco Halama a zároveň vyzval zájemce o účast v debatách, aby se neváhali přihlásit na natáčení dalších dílů. "Vítáme především aktivní studenty, kteří dovedou prezentovat své názory a pocity. Jedinou podmínkou je věk kolem dvaceti až dvaadvaceti let," dodal.

přehrát video
Režisér Laco Halama o pořadu Celnice

Zájemci z řad studentů o účast na příštích debatách se mohou hlásit na e-mailu katerina.popovicova@ceskatelevize.cz. Informace o dalších termínech natáčení mohou sledovat také na facebookové stránce Česká televize studio Brno.

Celnice se bude vysílat vždy souběžně na ČT2 a slovenské Dvojce. V prvním dílu 14. dubna 2013 se Zuzana Piussi a Jan Látal zamyslí nad krizí autorit, která provází jak českou, tak slovenskou politickou situaci. Další díly v délce trvání devadesáti minut uvedou obě televize každou další neděli, vždy od 20.50 hodin.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.