Zpravodajství Brno

ZE ZÁKULISÍ

Soňa Šuláková: Do televizního studia si chodím odpočinout

Velikost textu:

Odpoledne perfektně nalíčená zpovídá hosty v brněnském studiu Sama doma, často ale ještě ten samý den mění šaty za lékařský plášť a spěchá do olomoucké fakultní nemocnice, kde se na novorozeneckém oddělení stará o nejmenší miminka. Jedna z nejpůvabnějších současných moderátorek České televize Soňa Šuláková žije dva zdánlivě nesourodé životy. Úsměv jí však nechybí v žádném z nich.

Soňa Šuláková s moderátorskou kolegyní Terezou Stýblovou
Soňa Šuláková s moderátorskou kolegyní Terezou Stýblovou
Otevřít galerii
  • Soňa Šuláková s moderátorskou kolegyní Terezou Stýblovou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Natáčení pořadu Sama doma zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Soňa Šuláková jako lékařka zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Soňa Šuláková pracuje jako lékařka na novorozeneckém oddělení ve FN Olomouc zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Soňa Šuláková vystudovala medicínu. Jejím snem vždy bylo stát se lékařkou na jednotce intenzivní péče, kde je potřeba být neustále ve střehu. Že bude pracovat na pediatrii si prý nikdy nemyslela. Adrenalinu si ale užije i na novorozeneckém oddělení, kde působí jako vedoucí lékařka. I tam musí často vyjíždět se sanitkou a jednou letěla i záchranářským vrtulníkem.

Jak jde skloubit profesi moderátorky a lékařky?

Jako vždycky se vším – když se chce, tak jde úplně všechno. Člověk si jenom musí umět zorganizovat čas. Pro mě je profese moderátorky navíc takovým odklonem od lékařské profese, který stoprocentně funguje proti syndromu vyhoření. Já si tady ve studiu v Brně vždycky báječně odpočinu.

Mají tyto dvě profese vůbec něco společného?

Má to společného opravdu hodně. V obojím je adrenalin. Kdo si někdy vyzkoušel živé vysílání, tak moc dobře ví, že ne vždy se mu podaří odhadnout hosta. Stává se, že když s hostem komunikujete mimo vysílání, mimo kamery, tak je velmi komunikativní, ale jakmile ho posadíte do studia, tak ztuhne. A když na něj ještě posvítí reflektory, tak se s vámi přestane bavit úplně. Vy ho pak musíte nějak rozehřát, abyste z něj dostali alespoň nějakou kloudnou odpověď. Na druhou stranu v tom studiu ale nejde o život. Každé vysílání je premiérou i derniérou zároveň, kdežto v nemocnici jsou ty problémy vždycky složitější, a když člověk něco udělá špatně, tak také následky jsou mnohem závažnější.

K moderování se Soňa Šuláková dostala už při studiu na vysoké škole. Začínala v rádiu a postupně si probojovala cestu až do televize. "Ono to přijde tak nějak samo, že člověk nejdříve vyzkouší rádio a pak zatouží vyzkoušet i televizi a posunout se tak někam dál," říká s úsměvem. Tři roky uváděla v brněnském studiu pořad Dobré ráno, teď ji diváci mohou vídat v pořadu Sama doma, který se z Brna vysílá jednou za dva týdny. Její moderátorskou kolegyní je Tereza Stýblová.

 

Myslíte si, že odborné znalosti vám pomáhají i při moderování?

Určitě ano, je pro mě velkou výhodou, pokud o tématu vím víc než ostatní. Zároveň se ale někdy bojím toho, že nedokážu úplně odhadnout věci, které skutečně zajímají laiky. Mně jako odborníkovi jsou některé věci často jasné, takže musím dost přemýšlet nad tím, jak ty otázky dobře položit.

přehrát video
Soňa Šuláková - moderátorka a lékařka

Co vaši pacienti? Poznávají vás v lékařském "oblečku"?

Poznávají, někdy o mně ví už dopředu, ale nedávno se mi stala taková docela komická historka. Volali mě k porodu, kde byl nějaký problém, a maminka, přestože byla zrovna v nejvyšších porodních bolestech, tak najednou otočila hlavu ke dveřím, podívala se na mě a vykřikla: "Já vás znám! Z televize!" Ale nedá se říct, že by to pro mě bylo nějak nepříjemné.

Jak byste sama sebe charakterizovala?

Rozhodně jsem optimista, tak trošku jsem náročná sama na sebe a na všechny ostatní. Říkají mi, že jsem workoholik. A já mám vždycky stejné nároky jak sama na sebe, tak i na ostatní. Mám pocit, že když já toho zvládnu tolik, tak všichni ostatní musí taky. Ale ono to tak prý v životě není… (směje se)

Soňa Šuláková jako lékařka na novorozeneckém oddělení FN Olomouc
Soňa Šuláková jako lékařka na novorozeneckém oddělení FN Olomouc

Býváte vůbec někdy i "sama doma"?

Bývám. A těším se na to.

Co děláte nejraději, když máte čas jenom sama pro sebe?

Když jsem úplně sama doma, tak si nejraději čtu. Teď zrovna mám rozečtenou trilogii od Stiega Larssona Milénium. Zrovna jsem u druhého dílu Dívka, která si hrála s ohněm. Jinak mívám občas záchvaty uklízení, snažím se občas i vařit. Ale upřímně, většinou je to tak, že déle než jedno odpoledne sama doma nevydržím.

Život si Soňa Šuláková nedovede představit bez pravidelné dávky pohybu. Má ráda zumbu, kickbox a věnuje se HEAT programu. Dříve se věnovala také tancování. "Ke sportu mám vztah odjakživa. A jak člověk stárne, musí si tu postavu nějak udržovat," říká pětatřicetiletá moderátorka. Má ráda středomořskou kuchyni a snad jediného, čeho by se pro pěknou figuru nedokázala vzdát, je její oblíbené latté. Děti jsou alespoň zatím pouze součástí její práce, i když nepopírá, že by jednou ráda měla i své vlastní. "Vždycky jsem si říkala, že bych chtěla tři. Jen nevím, jestli se mi to ještě podaří stihnout," dodává.

Kde se vidíte za několik let? Chtěla byste svoji moderátorskou kariéru dále rozvíjet?

Moderování bych se určitě chtěla věnovat dál, i když za nějakých dvacet třicet let si představuju, že budu spíš spokojená paní doktorka někde ve své vlastní ordinaci. Pokud by se mi s těmito plány dál dařilo najít si čas i na moderování, určitě bych se chtěla posunout někam úplně jinam, ale tuším, že k tomu vede složitá cesta.

Uvažujete snad i o filmu? Láká vás zakusit také hereckou dráhu?

Herecké sklony nemám. Spíš bych chtěla nakouknout třeba do zpravodajství. Ale co je určitě mým snem, tak zúčastnit se soutěže Star Dance. Jako tanečník, nikoliv moderátor.

Soňa Šuláková
Soňa Šuláková
Více fotek
  • Soňa Šuláková zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/35/3429/342888.jpg
  • Příprava na živé vysílání Sama doma zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/35/3429/342890.jpg
  • V kostymérně brněnského studia ČT zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/35/3429/342887.jpg
  • Zkouška před vysíláním pořadu Sama doma zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/35/3429/342891.jpg

Umíte si představit, že byste jednou měla svůj vlastní pořad? Jak by se jmenoval a o čem by byl?

Kdybych měla vlastní talkshow, tak by určitě byla o zajímavých lidech, kteří mají třeba nějaké problémy a podařilo se jim z nich dostat. Asi by to bylo hodně psychologicky zaměřené. Ráda bych třeba také zpovídala své kolegy, kteří mají stejně jako já jiného koníčka než jenom tu medicínu, případně vědu.

Kdybyste si mohla vybrat svého moderátorského kolegu, někoho třeba ze slavných lidí, které obdivujete, kdo by to nejspíš byl?

Marek Eben. Jednoznačně.

Další díl pořadu Sama doma z Brna se vysílá v pátek 6. dubna od 13.30 hodin na prvním programu ČT.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.