Zpravodajství Brno

Před 85 lety se narodil autor Nesnesitelné lehkosti bytí

Velikost textu:
aktualizováno 1. 4. 2014 09:49

Brno - Před 85 lety se v Brně narodil spisovatel Milan Kundera. Autor proslulých románů Žert či Nesnesitelná lehkost bytí žije od poloviny 70. let ve Francii a svá díla vydává ve francouzštině. Milan Kundera pochází z rodiny muzikologa a rektora brněnské JAMU Ludvíka Kundery. V mládí se věnoval hudbě, pak studoval v Praze, nejprve filozofii, později scenáristiku na FAMU, kde poté přednášel světovou literaturu.

Spisovatel Milan Kundera
Spisovatel Milan Kundera

Milan Kundera debutoval ve svých 24 letech sbírkou básní stalinistického ražení, nazvanou Člověk zahrada širá. Za drama Majitelé klíčů dokonce dostal Státní cenu Klementa Gottwalda. Svá raná díla ale později Kundera zavrhl a svým "opusem číslo jedna" stanovil až sbírku povídek Směšné lásky.

Kunderův román Žert z roku 1967 bývá řazen mezi nejvýznamnější díla české poválečné literatury. Z Kundery učinil známou osobnost, která se vyjadřovala k dobovému dění. Dodnes známá je například jeho polemika o okupaci, kterou vedl v roce 1968 s Václavem Havlem. V polovině 70. let odešel Kundera do Francie a přijal francouzské občanství. "Stále se velmi zajímá o dění v České republice," uvedl Kunderův přítel a šéfredaktor vydavatelství Host  Miroslav Balaštík, který se s autorem zná od roku 1997.

Česká televize uvede k výročí snímek Antonína Kachlíka Já truchlivý bůh podle povídky ze sbírky Směšné lásky. Dívejte se dnes od 21:45 na ČT2 (více zde).

Od konce 80. let Kundera neposkytuje rozhovory; po vzoru spisovatele Gustava Flauberta chtěl "zmizet za svým dílem a zřeknout se role veřejné osobnosti". "Jde skutečně o to, aby znalost autora nekontaminovala čtenářovo porozumění dílu, aby si za něj nedosazoval toho autora," vysvětlil Balaštík.

Kromě již zmíněného Žertu patří mezi Kunderova nejznámější díla román Nesnesitelná lehkost bytí (1984) či Nesmrtelnost (1990). Své poslední čtyři romány napsal francouzsky a dosud nedal souhlas k jejich překladu do češtiny. "Každý překlad je jistou interpretací textu a pro něho je důležitá přesnost. Jeho knihy mají filozofické pozadí a záleží na každém slovu. A já vím, že on i s překladateli do ostatních světových jazyků řeší téměř každé slovo," uvedl Balaštík. "Kdyby měl Milan Kundera revidovat překlady svých knih do češtiny, tak by to pro něj byla stejná práce, jako přeložit si to sám. A na to bohužel nemá čas," uzavřel Balaštík.

Nepřítomný Milan Kundera

Milan KunderaSpisovatel Milan Kundera, který byl za své dílo navržen i na Nobelovu cenu za literaturu, se narodil 1. dubna 1929 v brněnské Purkyňově ulici 6. "Narodil jsem se prvního apríla. To má svůj metafyzický význam," prohlásil v minulosti Milan Kundera.

Podle vzpomínek svého bratrance, Ludvíka Kundery, se budoucí spisovatel nejprve zaobíral myšlenkou stát se výtvarníkem - konkrétně sochařem. Později pod vlivem svého otce uvažoval o kariéře skladatele, skladbu studoval u profesora Václava Kaprála.

Jeho první manželství bylo pouze krátkou epizodou. Podruhé se Milan Kundera oženil v roce 1963 s hlasatelkou brněnského televizního studia Věrou Hrabánkovou.

Dnes už francouzský spisovatel s novináři nemluví, do své vlasti se sice po revoluci opakovaně vrací, vždy ale inkognito. Zapírá, že je tím slavným Milanem Kunderou a pokud jej dotyčný osloví, odmítá s ním mluvit. Přestože opakovaně přislíbil návštěvu různých čtení z jeho díla nebo divadelních představení, z akce se na poslední chvíli omluvil.

Milan Kundera je nositelem francouzského Řádu čestné legie, Velké ceny Francouzské akademie za celoživotní dílo, americké Hayesovy ceny za literaturu, rakouské Státní ceny za literaturu, Ceny Jeruzaléma nebo české Ceny Jaroslava Seiferta včetně Medaile Za zásluhy.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.