Zpravodajství Brno

Režisér Vojtěch Jasný získal v Brně čestný doktorát

Velikost textu:

Brno - Janáčkova akademie múzických umění (JAMU) v Brně udělila čestný doktorát za celoživotní dílo mezinárodně uznávanému režisérovi Vojtěchu Jasnému. V Československu na sebe Jasný upozornil filmovou tvorbou v šedesátých letech minulého století, v roce 1970 ale odešel do exilu a řada jeho významných děl vznikla v zahraničí. Latinský diplom dnes převzal z rukou rektora JAMU Iva Medka v Divadle na Orlí.

Vojtěch Jasný dostal čestný doktorát od JAMU
Vojtěch Jasný dostal čestný doktorát od JAMU
Otevřít galerii
  • Vojtěch Jasný dostal čestný doktorát od JAMU zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Slavnostní ceremoniál v Divadle na Orlí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vojtěch Jasný autor: Luboš Pavlíček, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Všichni dobří rodáci zdroj: ČT https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Titul doctor honorius causa je pro mě pocta, které si vážím. Obzvláště že je to moravská pocta," řekl Vojtěch Jasný po převzetí diplomu. Přestože velkou část života prožil v exilu v zahraničí, jako rodák z Kelče sám sebe považuje za Moraváka a velkého československého patriota. "Jsem občan celého světa, ale chci být především Moravan. Do Brna se vždy rád vracím," dodal.

Za svoje díla posbíral řadu ocenění na nejvýznamnějších světových festivalech. Jako jedinému českému režisérovi se mu povedlo získat v Cannes ceny hned za tři filmy.

přehrát video
Vojtěch Jasný o převzetí čestného doktorátu v Brně

"Spíš než čistá dramata nebo třeba čisté komedie se mu dařilo v žánru, který slučoval oba tyto dva živly, živel dramatický s živlem komickým, a který ozvláštňoval právě tím poetickým způsobem vyprávění," řekl správce archivu Jasného na Masarykově univerzitě v Brně Jiří Voráč.

Jasný od JAMU v Brně obdržel čestný titul doktora dramatických umění. Akademie jej oceňuje jako vynikajícího filmového i divadelního režiséra, ale také jako kameramana, fotografa a pedagoga, který působil v mnoha evropských zemích i v USA.

JAMU v minulosti udělali český doktorád například Ludvíku Kunderovi, Milanu Uhdemu, Ivanu Vyskočilovi, Emilii Vašáryové nebo Václavu Havlovi.

Kopie latinského diplomu pro Vojtěcha Jasného
Kopie latinského diplomu pro Vojtěcha Jasného

Vojtěch JasnýVojtěch Jasný (*1925, Kelč) je známý filmový a divadelní režisér, scénárista a vysokoškolský pedagog, ale také fotograf a kameraman. Proslul v šedesátých letech jako básník filmového plátna a mezinárodně ceněný tvůrce. Do dějin vstoupil jako jedna z legendárních osobností, jež formovala moderní tvář české kinematografie.

V roce 1945 odešel na studia do Prahy, nejdříve na Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy (obor filosofie, estetika a rusistika), od podzimu 1946 na nově založenou FAMU (obor kamera, tehdy nazýváno fotografická technika), kterou absolvoval roku 1951. Od roku 1950 pracoval ve Studiu dokumentárního filmu, poté v Československém armádním filmu a ve Filmovém studiu Barrandov.

Roku 1970 odešel na protest proti sovětské okupaci Československa do exilu, žil v Salzburgu a v Mnichově a v polovině 80. let se usídlil v New Yorku. Od roku 2011 žije na Moravě.

Jeho filmografie čítá přes padesát titulů, z nichž větší část vznikla v zahraničí. Své projekty realizoval vedle Československa v Číně, Rakousku, Německu, Izraeli, Francii, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Finsku, Kanadě a v USA.

Osobitý poetický styl rozvinul ve svých autorských projektech, jejichž vrchol představuje tzv. moravská trilogie – křehce lyrická a metafyzická povídková Touha (1958), poeticko-satirická féerie Až přijde kocour (1963) a lyrická kronika moravské vesnice s emblematickým titulem Všichni dobří rodáci (1968).

Zdroj: filmový historik Jiří Voráč

Přehled tvorby Vojtěcha Jasného na ČSFD.cz.

Vojtěcha Jasného s Brnem spojuje hned několik vazeb. Na Masarykově univerzitě je uložen unikátní osobní archiv Jasného a soustřeďuje se tam badatelská činnost zaměřená na Jasného dílo. V Moravské galerii se nachází obsáhlý fotografický fond zahrnující Jasného celoživotní fotografickou tvorbu. V Brně se také uskutečnila dosud největší retrospektiva Jasného filmového díla a vůbec první výstava jeho fotografií, a to na podzim 2010 u příležitosti Jasného 85. narozenin.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.