Kde jsem:

Z regionálních studií — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

23. 1. 2019

Úspěch pro Dabing Street

Čtvrtý ročník televizních cen IDNES.cz zná své vítěze. Kategorii původní český televizní seriál 2018 vyhrál Dabing Street. Dvanáctidílný komediální televizní seriál Petra Zelenky nás zavedl do světa dabingu, do prostředí, které dalo prostor mnoha komickým situacím. Dabing Street pro televizní diváky připravila Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové, na obrazovce se objevil v lednu 2018 a odstartoval tak úspěšný seriálový rok České televize.

Komediální seriál Petra Zelenky vychází ze stejnojmenné divadelní hry, kterou režisér a scenárista napsal pro Dejvické divadlo. Dějově se ale obě formy propojují až v desátém díle. Televizní verze příběhu o malém dabingovém studiu ZERO začíná smrtí jeho majitele, režiséra Archa. Jeho manželka, zneuznaná herečka Eva (Klára Melíšková), studio zdědí a má ambici jej přetvořit v úspěšný a respektovaný podnik.

Nezištně Evě pomáhají studioví technici Pavel (Václav Neužil) i Karel (Hynek Čermák). Oba mají rádi svou práci, malé dabingové studio a hlavně tajně milují Evu. Studio je ale staré, je třeba investovat do jeho modernizace. Aby Eva získala bankovní úvěr, rozhodne se přijmout syna bankovního ředitele Davida (Marek Adamczyk), což se neukáže jako úplně šťastný nápad.

Ani hledání nového kmenového režiséra nedopadne dobře. Angažují sice schopného, ale neurotického a agresivního Jandu (Miroslav Krobot), který týrá herce, a dokonce jednoho dabéra vážně zraní. Herci začínají postupně práci ve studiu odmítat a dabování se z nouze ujmou samotní technici. Firma jde ke dnu. Eva se cpe koktejlem prášků a vrhá se do ponižujících vztahů. Nakonec má být studio zbouráno a pozemek prodán developerům. Pavel s Karlem se ale nemíní vzdát jen tak snadno.

V seriálu je celá řada cameo rolí (postavy hrají samy sebe), v nichž se objevili Jiří Bartoška, Viktor Preiss, Filip Švarc, Vilma Cibulková nebo Ivan Trojan. „Byli jsme moc rádi, že všichni na spolupráci s námi kývli a že do toho šli. Že neměli problém se sebeironií, že jim nevadily pro ně až trapné situace,“ vzpomíná Václav Neužil.

„Dabing Street byl Petrův první a já pevně věřím, že ne poslední seriál, který pro ČT napsal a natočil. Už spolu mluvíme o případně dalším seriálu, zatím hledáme prostředí, kam jej zasadit a nějaké nápady už se nám rýsují. Bude to ale muset chvíli počkat, protože teď je před námi společná práce na Petrově celovečerním filmu Modelář, který se začne natáčet na jaře. Je to příběh dvou přátel, kteří jsou piloti dronů a bude to Zelenkův svérázný příspěvek k tematice terorismu a globální zodpovědnosti,“ říká kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

26. 3. 2024Pěšky do Říma
4. 3. 2024Václav Žmolík znovu objevuje vinařské regiony. Tentokrát na Slovensku
1. 3. 2024Dokument o mužích, kteří propadli vášni závodních motorek
29. 2. 2024Pohled do života pěstounských rodin podruhé – dokumentární cyklus Plné hnízdo má nové díly
8. 1. 2024Touha po věčnosti
4. 12. 2023Svoboda v podzemí
18. 10. 2023Novým šéfem televizního studia v Brně se stal Petr Albrecht
5. 9. 2023Za oponou přírody
4. 9. 2023Televizní premiéra dokumentu Zkouška umění
4. 9. 2023Životní vzkaz Slávka Janouška

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (179)