Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

12. 11. 2018

Český časosběr, a jeho průkopnice Helena Třeštíková, bodují v zahraničí

Český časosběrný dokument, to je fenomén, který v posledních letech výrazně zajímá světové festivaly. Jedním z úspěchů tohoto trendu je retrospektiva časosběrných filmů Heleny Třeštíkové. Režisérka se tak stane první českou dokumentaristkou, která bude hlavním hostem dokumentárních filmů IDFA v Amsterodamu.

Průkopnici českého časosběru se povedlo to, co se doposud žádnému tuzemskému dokumentaristovi nepodařilo – jako první česká dokumentaristka bude Helena Třeštíková hlavním hostem nadcházejícího ročníku nizozemského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů IDFA,“ říká kreativní producentka ČT Alena Müllerová a dodává: „Je to mimořádný úspěch a velká pocta její tvorbě časosběrných dokumentů, které jsou již od začátku spjaty s podporou České televize.“

V posledních deseti letech zásadně vzrostl zájem světových filmových festivalů o tento specifický druh dokumentární tvorby. Všechny časosběrné dokumenty režisérky, jako jsou Manželské etudy, Strnadovi, Katka či snímek René, jenž získal prestižní cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument, vznikly za podpory České televize, která je největším tuzemským koproducentem dokumentů u nás.

Nadcházející 31. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů IDFA proběhne v Amsterodamu od 14. do 25. listopadu.

Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Helena Třeštíková (868 kB)