Kde jsem:

Digitalizace — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

11. 7. 2011

Zpravodajský portál ČT24 v novém

Nová média ČT radikálně inovovala web zpravodajské ČT24. Portál www.ct24.cz se proměnil vizuálně i systémově – veřejnosti zpřístupňuje obsáhlé, hodnověrné zpravodajství České televize v plné míře i na internetu, navíc diváky angažuje v občanské žurnalistice.

Česká televize po šesti letech radikálně inovovala zpravodajský portál ČT24 – www.ct24.cz. Nasazen byl zcela nový redakční systém odpovídající multimediálním nárokům doby. Navrženo bylo nové, ještě přehlednější schéma rubrik. Komplexní proměny se dočkal také vizuální styl. Především však prošla evolucí celková filozofie, jak plnohodnotně zpřístupnit zpravodajství České televize nejen v rámci klasického televizního vysílání, ale prostřednictvím webových stránek www.ct24.cz i na internetu. „Internet již dávno není jen prostorem pro textový obsah. Díky novým počítačům a přístrojům jako je iPad se zvyšuje poptávka po audiovizuálních médiích. Po televizních reportážích, klipech, přenosech tiskových konferencí nebo živém vysílání. Tuto realitu 21. století zpravodajský portál ČT24 reflektuje a chce na český mediální trh přinést nový vizionářský styl,“ říká výkonný ředitel Nových médií ČT Milan Fridrich.

Novému vzhledu zpravodajského portálu ČT24 byla věnována náležitá pozornost, nekompromisně se dbá čistoty designu. Internetové stránky ČT24 se tím zařazují do „rodiny“ webů České televize – tedy k nedávno inovované homepage ČT, stránkám iVysílání i webům Jedničky a Dvojky. Inovovaný web sportovní ČT4 se vyvíjí a bude spuštěn během srpna.

Návštěvníci nového webu ČT24, respektive internetoví diváci ČT24 na www.ct24.cz bezesporu ocení snadnou intuitivní orientaci. Nová titulní stránka portálu ČT24 akcentuje hlavní aktuální událost, a to vizuálně neotřelou formou s textem ve fotografii. Samozřejmostí je rychlý odkaz na související reportáž, respektive video z vysílání. Živé internetové vysílání ČT24 se na novém webu ČT24 nespouští automaticky (zohledněny tak byly připomínky divácké veřejnosti), ale je dostupné na jedno kliknutí pod příslušnou ikonou v hlavní nabídce. Kvalita streamu a tím i obrazu byla navýšena. „Titulka“ dále nabízí přehled aktuálních zpráv z každé rubriky (mj. z regionálních sekcí pro Čechy, Moravu a Slezsko), přísně však respektuje základní pravidlo – nezahltit návštěvníka přemírou titulků, nesklouznout k nepřehlednosti při honbě za kvantitou. Tuto nahrazuje již zmíněný systém intuitivní navigace, díky níž se každý návštěvník rychle dostane k požadovaným zprávám dle vlastních požadavků.

Návštěvník webu – divák ČT24 nezůstává jen pasivním konzumentem zpravodajství České televize. Nový portál ČT24 nabízí každému příležitost stát se součástí své veřejné služby. Občanská žurnalistika tak získává vedle facebookových stránek ČT24 nejen nový prostor, ale současně i větší význam. Fotografie nebo videa s případným komentářem může nahrát každý občan v sekci Vaše zprávy. Má zde šanci zprostředkovat nejen své zážitky kupříkladu z kulturních akcí, z mimořádných událostí jakými bývají například povodně, ale také upozornit na zajímavosti či problémy ze svého okolí, ze svého regionu,“ popisuje filozofii nového webu ČT24 Milan Fridrich.

Úkolem webu www.ct24.cz v novém pojetí je především navýšení všestranné efektivity zpravodajského servisu České televize. Redakce zpravodajství ČT je zdrojem bezkonkurenčního zpravodajského potenciálu. Hodnověrného, profesionálního. Tuto kapacitu nyní beze zbytku čerpá – v těsné symbióze s kontinuálním televizním vysíláním ČT24 – i zpravodajský portál ČT24. Divákům garantuje dostupnost zpravodajství České televize v plné míře kdykoliv a kdekoliv. Zcela bez ohledu na místo a čas. Bez hranic daných programovým schématem klasického TV vysílání může kdokoliv využít plnou hodnotu veřejné služby. K dispozici je každému vždy zpráva v textové formě, ale samozřejmě i jako multimediální obsah v podobě videa – reportáže z vysílání ČT24. Divák se tak může prostřednictvím internetu kdykoliv vrátit ke zprávě, kterou na televizní obrazovce zmeškal celou, nebo třeba její úvod, případně jej zaujala natolik, že si chce publikovaná fakta znovu vyslechnout, eventuálně je dále využít, či třeba doporučit dalším divákům. Lze tak v konečném důsledku zdůraznit navýšení efektivity prostředků vynaložených na fungování zpravodajství, veřejné služby České televize. Web ČT24 se stává nedílnou součástí multiplatformního vysílání zpravodajské stanice ČT24.

Nový internetový portál ČT24 vznikal paralelně s vývojem speciální aplikace ČT24 pro tablety Apple iPad. Tato je v současnosti těsně před dokončením a vydáním. Cílem Nových médií ČT je maximální odstranění rozdílů mezi jednotlivými platformami, aby divák při přístupu ke zpravodajství České televize nepocítil výrazný rozdíl v hlavní logice, ať už využije počítač, tablet, chytrý mobil (smartphone), případně v budoucnosti chytrý televizor na platformě HbbTV (jejím průkopníkem v ČR je právě Česká televize). Proto bylo vyvinuto už devět aplikací pro mobilní telefony a tablety a na dalších šesti se pracuje. Aplikace ČT24 pro iPhone a Google Android získala v květnu ocenění Mobilní aplikace roku 2011.

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT

Přílohy

Náhled titulní stránky nového webu ČT24 (713 kB)

21. 7. 2011ČT spustila digitální dokrývač v Horní Lipové
21. 7. 2011Speciální aplikace ČT24 pro iPady
20. 7. 2011ČT24 a ČT4 vysílají živě v Samsung Bada
11. 7. 2011Zpravodajský portál ČT24 v novém
4. 7. 2011Vypínání analogového vysílání ČT k 31. červenci: ČT1 Špindlerův Mlýn
4. 7. 2011ČT spustila digitální dokrývač pro Náchod – zkušební provoz
15. 6. 2011iVysílání České televize nejstahovanější českou aplikací pro iPady
6. 6. 2011Vypínání analogového vysílání ČT k 30. červnu – aktualizace
30. 5. 2011ČT spustí digitální dokrývače pro Broumov a Strání
30. 5. 2011Změny na digitálním dokrývači ČT v Třebíči

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (25)