Kde jsem:

Digitalizace — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

30. 8. 2007

Připomenutí: KONEC ANALOGOVÉHO POZEMNÍHO VYSÍLÁNÍ ČT NA DOMAŽLICKU!

V noci z pátku 31. srpna na sobotu 1. září 2007, přesně o půlnoci, bude vypnuto analogové pozemní vysílání kanálů ČT1 i ČT2 z vysílače Vraní vrch na Domažlicku.

Tento region se stane prvním v České republice, kde budou diváci přijímat již jen digitální pozemní vysílání (DVB-T).

Důvodem ukončení analogového zemského vysílání z Vraního vrchu je realizace pilotního projektu české digitalizace a také nutnost ukončit vysílání na 12. kanálu, která vychází z uzavřených mezinárodních dohod.

Koho se vypnutí týká?

Týká se pouze těch diváků, kteří přijímají analogový signál z vysílače Vraní vrch. Jsou to ti lidé, jimž se od 1. července 2007 v pravém spodním rohu obrazovky zobrazoval na programech ČT1 i ČT2 speciální symbol (piktogram v podobě čtyř malých čtverců – viz. obrázek).

V pravém spodním rohu speciální symbol – piktogram v podobě čtyř malých čtverců
Ne všichni diváci na Domažlicku přijímají signál z Vraního vrchu. Někteří mají antény nasměrované na Plzeň ‑ Krašov. Tito lidé na programech ČT1 a ČT2 nevidí v pravém spodním rohu žádný speciální symbol. Vypnutí analogového pozemního vysílání z Vraního vrchu se jich vůbec netýká, signál budou nadále přijímat jako dosud. Termín, kdy bude ukončeno analogové pozemní vysílání z Krašova, není zatím stanoven.


Nejde mi televize, co mám dělat?

Pokud se jedná o diváka z Domažlicka, který v uplynulých dvou měsících viděl v pravém spodním rohu obrazovky speciální symbol, může řešit situaci několika způsoby:

a) Zajistit si příjem pozemního digitálního vysílání z Vraního vrchu. Všechny čtyři programy České televize (ČT1, ČT2, ČT24 i ČT4 SPORT) jsou z uvedeného vysílače šířeny v digitální normě DVB-T již od 1. listopadu 2006 – signál multiplexu A lze zachytit na 38. kanálu (610 MHz).

Nejjednodušší a cenově nejdostupnější je pořídit si set-top-box pro pozemní digitální vysílání DVB-T (ten umožní sledovat digitální vysílání na běžném analogovém televizoru). O něco nákladnější je koupě integrovaného digitálního televizoru (ten už obsahuje digitální tuner). S výběrem vhodného přístroje a se zapojením divákovi pomohou odborní prodejci. Digitální signál pak naladí ze stejného vysílače, tedy z Vraního vrchu – nemusí proto s anténou vůbec hýbat. Ovšem pozor, pokud má divák anténu, na níž už roky neproběhla žádná údržba, může být zkorodovaná, jinak poškozená, může mít nevyhovující kabel, může být zapojena do nevyhovujícího zesilovače nebo rozbočovače a podobně, a v tom případě nestačí, aby si dotyčný koupil set-top-box nebo integrovaný digitální televizor, doma ho zapojil a zapnul – dost pravděpodobně nic nenaladí, i když se nachází v místě s perfektním signálem! Bude muset využít služeb odborné servisní firmy, která mu anténní systém zreviduje.

b) Místo ukončeného pozemního analogového vysílání si může zabezpečit příjem prostřednictvím kabelové televize (pokud v místě jeho bydliště je k dispozici).

c) Ukončené analogové pozemní vysílání může divák nahradit digitálním satelitním příjmem. Buď využije služeb některého ze dvou komerčních poskytovatelů, ale ještě lépe, když si pořídí satelitní komplet umožňující přijímat vysílání na platformě CS Link, kde jsou programy České televize dostupné zdarma. Potřebuje k tomu digitální satelitní přijímač s modulem CryptoWorks, dekódovací kartu (všechny stanice kromě ČT24 jsou tam zakódované kvůli autorským právům) a vhodnou parabolickou anténu. Opět platí, že s výběrem konkrétního vybavení a s instalací divákovi pomohou odborní prodejci.


Koupil jsem set-top-box, nemohu nic naladit!

Pokud si divák zakoupil set-top-box pro pozemní digitální vysílání DVB-T nebo integrovaný digitální televizor, dosud přijímal analogový signál z Vraního vrchu a nyní nemůže nic naladit, měl by učinit následující dva kroky:

1) Ověřit si dostupnost digitálního pozemního vysílání v místě bydliště. Samozřejmě se může zeptat sousedů, jestli jim se podařilo naladit digitální pozemní vysílání, ale to nemusí být zcela směrodatné. Jistotu divák získá od provozovatele vysílače Vraní vrch, akciové společnosti Radiokomunikace. Detailní informace o pokrytí lze najít na internetu na stránkách
www.radiokomunikace.cz
v interaktivní mapě dostupnosti služeb, případně může zavolat na telefonní info linku Radiokomunikací na číslo 844 900 001.

2) Ujistit se, že má v pořádku anténní systém! Pokud nemá v pořádku anténu, anténní svod, zesilovač, rozbočovač a podobně, ani v místě s perfektním signálem nemusí ve výsledku naladit vůbec nic, protože signál se cestou ze střechy do televizoru „zničí“.

Anténa, na níž dlouhodobě nebyla prováděna údržba, může být zkorodovaná, jinak poškozená, může mít nevyhovující kabel, může být zapojena do nevhodného zesilovače nebo rozbočovače a podobně, a v tom případě je nutné, aby divák využil služeb odborné servisní firmy, která mu anténní systém zreviduje.

Pro příjem digitálního pozemního vysílání nestačí pokojová anténa! Ta zabezpečí příjem jen v místě velmi intenzivního signálu, tzn. v relativní blízkosti samotného vysílače. Je potřeba venkovní pevná anténa!


Více informací o digitalizaci na teletextu ČT1 – strana 650, na telefonní info lince 844 900 001 (provozuje akciová společnost Radiokomunikace) a na internetových stránkách www.digict.cz.

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT

Přílohy

Obrázky (430 kB)

16. 6. 2008Česká televize digitálně: Piktogram a informační lišta na Plzeňsku
11. 6. 2008První krok k digitálnímu vysílání České televize v Plzeňském kraji – přeladění ČT1 a ČT2 na vysílači Krkavec
5. 6. 2008Česká televize začne budovat multiplex veřejné služby v Plzeňském kraji
28. 4. 2008Česká televize vítá přijetí Technického plánu přechodu
10. 3. 2008Aktualizace veřejné obchodní soutěže České televize k MPX1
15. 2. 2008ČT prodlouží termín veřejné obchodní soutěže k multiplexu veřejné služby
6. 12. 2007Stanovisko České televize k diginovele
6. 9. 2007Digitalizace na Domažlicku: Úspěchy České televize
30. 8. 2007Připomenutí: KONEC ANALOGOVÉHO POZEMNÍHO VYSÍLÁNÍ ČT NA DOMAŽLICKU!
24. 8. 2007Konec analogového pozemního vysílání ČT na Domažlicku

« | | 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 | | » (25)