Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

24. 8. 2021

Pro poznání je nutné klást si ty správné otázky. A malý Brďo ví, jak na to.

Před šesti lety se na Déčku objevil Brďo, nový animovaný hrdina dětského seriálu, který předškoláky seznamuje se světem kolem nás. Jaký Brďo je? Vyrostl? Poznal svět? „Vyškolil“ se, nebo i po šesti letech zůstává stále malým hlavním hrdinou?

„Brďo sice neroste fyzicky, ale mentálně zcela nepochybně. O tom svědčí i otázky, které si Brďo každý díl sám klade,“ říká Vladimír Mráz, režisér pořadu Ty Brďo!, a dodává: „A každé téma přináší spoustu nových informací a zajímavostí nejen hlavnímu hrdinovi, ale i divákům, a co si budeme nalhávat, někdy i samotným tvůrcům pořadu!“ „I přesto, že je Brďo věkem vlastně už školák, je stále malým chlapečkem, který nadšeně a s vervou objevuje svět kolem sebe. A my jako autoři se snažíme, aby v každém díle poznal opravdu nové a zajímavé věci, což se nám podle zpětné vazby daří. Prý někdy překvapíme i rodiče, kteří se s dětmi na Brďa rádi dívají,“ doplňuje slova režiséra dramaturgyně a scenáristka pořadu Kamila Teslíková.

Za pár dní i Brďovi a jeho pohádkovým přátelům skončí prázdniny a děti budou moci na Déčku opět sledovat jeho nové příběhy. A věřte, že je na co se těšit. Celé podzimní vysílání se totiž bude Brďo ptát, co bude za sto let. „Ano, na podzim se posuneme i do budoucnosti! Připravujeme speciální díly o nových technologiích, ve kterých si zahrajeme tak trochu na Julese Verna a budeme predikovat, co bude, jak budeme žít, bydlet, pracovat a bavit se v budoucnu. S Brděm proto opustíme i matičku Zemi a vydáme se objevovat vesmír a nové světy, v kterých by se lidé mohli v budoucnu usídlit,“ upřesňuje Kamila Teslíková.

Na vzniku pořadu spolupracuje desítka lidí – výtvarníci, animátoři, kameramani, zvukaři, herci. Základem jsou ale zajímavá témata, a o ta opravdu není nouze. „Témata vymýšlejí dvě zkušené dramaturgyně, Jana Strýčková a Kamila Teslíková, které stojí za spoustou jiných úspěšných pořadů (Pod pokličkou, Draci v hrnci, Už tam budem?, Bydlet jako). Společně s mou maličkostí jsou i autorkami scénáře této dětské encyklopedie,“ upřesňuje Vladimír Mráz. „I když má Ty Brďo! poměrně složitou strukturu, všechny nás práce na jeho přípravách a natáčení baví. Je to jako atraktivní časopis, do kterého píšete jednotlivé rubriky, i když některé musíte časem upgradovat, některé dokonce zrušit a nahradit. Pořad je vlastně založen na stylu počítačové hry, a ta se také neustále vyvíjí a modernizuje.“

Prioritně je pořad Ty Brďo! určený nejmenším divákům ve věku 4 až 8 let. Ani v nově připravovaných dílech nebudou chybět víly radilky, trpaslík, král chameleón, obr zloduch, či šílený vědec Megawatt. Novinka tu ale bude. Poprat se se složitými a neobvyklými tématy nejen Brďovi pomůže postava Nebeského draka. „Myslím, že animovaný drak si děti velmi rychle získá, svůj nezaměnitelný hlas mu totiž zapůjčil Norbert Lichý. Je na co se těšit. Brďo nabídne spoustu nových pohádek, povídání a vtípků. A dospělí diváci by se s dětmi měli dívat, aby věděli, o čem ty jejich ratolesti mluví,“ vzkazuje Kamila Teslíková.

11. 1. 2023Recesista, buřič a bohém nebo zásadový, geniální novinář? Dokument o Jaroslavu Haškovi už v lednu na ČT2.
27. 12. 2022Pořádný blues na ČT art: Jan Spálený v novém dokumentu České televize
19. 11. 2022S ostravským studiem České televize byl spojen téměř čtyřicet let
2. 9. 2022Po dlouhých osmatřiceti letech se do Ostravy vrátil Folkový kolotoč. Na místo, kde vznikl
30. 8. 2022Hudba v kostele je zážitek. Začíná Svatováclavský hudební festival
22. 7. 2022Na chryzantémové plantáže při úpatí nejvyšší hory Afriky. Česká televize odvysílá novou řadu Postřehů odjinud, tentokrát z Tanzanie
18. 5. 2022Disciplína, zdatnost a oddanost státní doktríně. Kuratorium. Vlastenci, nebo zrádci?
10. 5. 2022Netvoří pro to, aby se líbil. Zpracovává témata, která považuje za důležitá
5. 5. 2022Třináct scén, třináct dní, sedm desítek akcí. V Olomouci začíná 25. ročník Divadelní Flory
20. 4. 2022Země lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Maďarsko divákům přiblíží Vít Pohanka

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (87)