Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

3. 5. 2019

Moderovat byla prestiž i dřina, říká zkušená zpravodajka

Drahomíra Račáková zve na Den otevřených dveří

Je ikonou ostravského českotelevizního zpravodajství. Jako reportérka se Drahomíra Račáková léta denně hlásila z terénu, jako moderátorka diváky provázela řadou zpravodajských pořadů. Teď editorsky připravuje pořad Týden v regionech a stará se v něm o rubriku diváckých videí.

O cokoli ze své televizní práce se ráda podělí i na středečním Dni otevřených dveří. „Vidět tváří v tvář diváky, to je pro televizáka výjimečný okamžik. Je příjemné potkat lidi, kteří se na nás dívají,“ říká nejzkušenější zpravodajka Televizního studia Ostrava.

O čem je tvá současná práce s diváckými videi?

Je to pravidelná rubrika pořadu Týden v regionech. Diváci si stáhnou aplikaci a z celé republiky posílají malá videa. Často třeba oblohu, východ slunce, déšť, sníh, koncerty, venkovní akce a tak. My z toho děláme 1,5 – 2 minutové přehledy, do vydání se jich vejde okolo patnácti. Plus vybíráme tři další do soutěže o iReportéra týdne, to u nás soutěží jen videa z Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Lidé pak hlasují, z čehož každou sobotu vzejde iReportér týdne. Je to mravenčí práce, musím zkouknout týdně třeba 200 nahrávek. Točím k tomu takzvané spojováky.

Do televizního zpravodajství jsi naskočila v roce 1995. To musela být úplně jiná práce.

Začínali jsme bez mobilu. Byly jen pevné linky. Neměli jsme ani počítače, natož internet. Psali jsme na psacím stroji. Jak jsme to mohli zvládat, nevím.

Jak se dá pětadvacet let vydržet zpravodajské tempo?

Jsem ráda, že mám terénní dennodenní zpravodajskou práci za sebou. I živé moderování. Obojí je stres. Nejtěžší je vypadat na obrazovce klidně, i když ti tečou nervy. Může selhat čtecí nařízení, může se stát, že systém přeskočí reportáž. Nebo se na poslední chvíli něco mimořádného udá a máš ve čtečce něco, co vidíš poprvé. To jsou vypjaté situace.

Co je pro tebe na zpravodajské práci nejhorší?

Když přinášíme informace o lidské bolesti, zoufalství, beznaději. Třeba Studénka 2008. Byla jsem na místě jako první. Procházela jsem vlakem, kde ještě byli lidé, čekali na hasiče, až je vystříhají. Sténali. Dodneška vidím kudrnatého kluka, který křičel bolestí. Slyším to dodnes. Nebo povodně a havárie na silnicích. To jsou velké emoce. Na place se ti může stát i to, že se rozbrečíš. Pamatuju si, jak začínaly hospice a já jsem natáčela o Hospici svatého Lukáše. S jakou laskavostí se tam starají o umírající, to jsem obrečela. Co pak? Zmobilizuješ síly, o kterých ani nevíš, že je máš, abys mohla předat zprávu lidem.

Mnozí diváci tě považují za moderátorskou ikonu ostravského zpravodajství.

To si neuvědomuju. Nikdy jsem se o to nervala. Moderovat pro mě byla prestiž. Ale taky makačka, adrenalin. Naživo i nenaživo, je to zodpovědnost. Jsem ráda, že už to mám za sebou. Rozhodli jsme se, že předám žezlo mladším kolegyním.

Ing. Drahomíra Račáková (moderátorka, reportérka)

  • narodila se v Praze, od šesti let žije v Ostravě. Je absolventkou oboru hutnictví železa a ocelářství na Hutnické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě. Osm let se věnovala oboru, po mateřské dovolené už se k němu nevrátila.
  • k televiznímu zpravodajství se dostala náhodou: namísto administrativní práce jí v ostravském studiu nabídli, ať zkusí redaktořinu. Nastoupila v lednu 1995, v roce 1998 začala také moderovat. Od roku 2011 je editorkou pořadu Týden v regionech a od března 2016 se stará i o rubriku diváckých videí, která je součástí pořadu.
  • má syna Davida (37), dceru Denisa (27) a vnučku Nelu (5)
  • hobby: tenis, sauna, divadlo
5. 6. 2019Usměvaví lidé, bezpečno a jedna pozoruhodnost vedle druhé
31. 5. 2019Úspěšný týden tvůrčího týmu: čtyři ocenění napříč Evropou
28. 5. 2019Řekni Popocatépetl. Ostrava vybírala děti pro Déčko
20. 5. 2019Atraktivní program, netradiční prostory a hvězdní interpreti klasické hudby
16. 5. 2019Udržitelný Palacký: parta, která se nedá
15. 5. 2019Dabing Street zabojuje v Monte Carlu o tři trofeje
14. 5. 2019Je tu šance na rekord. Ale co počasí?
9. 5. 2019Fronta až za dva rohy, ale lidé si televizní den užili
7. 5. 2019Nevšední divácké zážitky ve třech různých jazycích
3. 5. 2019Moderovat byla prestiž i dřina, říká zkušená zpravodajka

« | | 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 | | » (87)