Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

3. 2. 2016

Nový cyklus ČT představuje partnery s odlišnou vírou

Soužití tří nábožensky smíšených párů mapuje nový cyklus České televize Dokud nás víra nerozdělí. Šestidílný časosběrný seriál vysílá ČT2 od 7. února 2016 vždy v neděli po 14. hodině. Pořad připravila Tvůrčí producentská skupina náboženské tvorby Patricka Diviše z brněnského studia.

Cyklus Dokud nás víra nerozdělí je poměrně intimní sondou do života rodin, které jsou ovlivněny odlišnými náboženskými věroukami, tradicemi a myšlenkovými systémy. Tři páry sledovala kamera celý rok. Potvrdilo se, že pokud jsou lidé ochotni dělat kompromisy a akceptovat jeden druhého, jejich soužití, i když mají každý jiné vyznání, je možné. „Novým cyklem navazujeme na úspěšný projekt Příběhy obrácení, který jsme vysílali před dvěma lety a ukázali v něm konkrétní příklady lidí, které jejich životní cesta přivedla k jiné víře, než kterou dosud vyznávali,“ říká kreativní producent Patrick Diviš.

Tvůrci k natáčení nového cyklu přizvali Drahomíru a Jana, katoličku a evangelíka, které reakce rodin na jejich společný vztah v jeho začátku málem definitivně rozdělila. Přes všechna úskalí se snaží svým dětem zajistit přístup k oběma vírám. Druhou rodinu tvoří Vladimír a Romana. Ona je k náboženstvím velmi skeptická, naopak její partner konvertoval k judaismu. A tak u nich doma na Vánoce nechybí vánoční stromeček ani osmiramenný svícen. Poslední pár tvoří Petr a Ladislava, kteří se dlouho duchovně hledali. Ona nakonec zvolila katolickou víru, on zenový buddhismus.

Na pořadu se podílejí jako režiséři Petr Kotrla, Michaela Rozbrojová, Bedřich Jetelina a Josef Fišer. Ve snaze zachovat autentičnost a přirozené prostředí sáhli k oblíbenému televiznímu formátu docusoap. Samotní aktéři pořadu měli k dispozici malé kamery, na které sami zaznamenávali pro ně důležité momenty života. „Zásadní životní události rodin jsme sledovali prostřednictvím malých štábů,“ upřesňuje dramaturgyně Martina Burešová a dodává: „Důraz jsme kladli na co nejmenší ovlivňování a narušování všedních i svátečních okamžiků každé rodiny. Snažili jsme se zachytit projevy zbožnosti jednotlivců i to, jak zvládají sladit své rozdílné pohledy na svět. Ukazujeme způsob, jakým řeší případné třecí plochy, které z rozdílnosti jejich vyznání pramení. Patří sem například běžný rodinný život a výchova dětí. Stranou nezůstává ani postoj rodin obou partnerů.“

Přílohy

Dokud nás víra nerozdělí (716 kB)

15. 6. 2018Honza Cina s Aničkou Duchaňovou kočují na Déčku za pohádkou
7. 6. 2018Česká televize se vydává Krajinou vína
6. 6. 2018Český Detroit, ocelové srdce, černé město na východě. Tváře Ostravy v novém dokumentu České televize
25. 5. 2018Dokument Sólo pro jednu ruku získal ocenění Prix CIRCOM
24. 5. 2018Ve Zlíně padne v úterý první klapka nové kriminálky pro děti
23. 5. 2018Chtěl osvobodit Jana Husa. Ondřej Vetchý jako filozof Jeroným Pražský
17. 5. 2018Lezec Adam Ondra překonává světové rekordy přímo před kamerami České televize. Natáčí se nový cestopis
11. 5. 2018Youtuber, raperka i politik v indické továrně na boty. Zlatá mládež vystoupí z komfortní zóny a za hranice Česka.
17. 4. 2018S Lucií Výbornou do tůní, jezer a řek v novém přírodovědném cyklu Magické hlubiny
23. 1. 2018ArtZóna poprvé z Brna

« | | 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 | | » (40)