Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

29. 9. 2014

Elia Cmíral dobyl Hollywood. Dokument o něm teď soutěží na Zlaté Praze

Životní osudy českého emigranta, hudebního skladatele Elii Cmírala, mapuje dokument Petra Kaňky natočený v brněnském studiu České televize. Film o umělci, který svoji hudební kariéru spojil s filmovou tvorbou, nyní soutěží na 51. ročníku mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha.

Jeho hudba doprovází řadu hollywoodských filmů. Spolupracuje s mnoha světovými producenty, režiséry a herci. V roce 2010 kývl na nabídku Juraje Herze a složil hudbu k jeho Habermannovu mlýnu. Dnes 64letý Elia Cmíral zanedlouho přijede do Prahy, aby se 5. října 2014 osobně zúčastnil festivalové projekce dokumentu, který s ním natočil Petr Kaňka.

Kulturní dokument s obyčejným názvem Elia Cmíral – Part 1 odráží neobyčejné životní osudy skladatele v konfrontaci dvou odlišných světů. Prvním z nich je minulost spjatá s tehdejším Československem, tím druhým pak život po usazení se v USA. Příběh zároveň vypráví o cestě životem a jejím osobitém hledání. Na tvůrčích počinech se prolíná otázka lidské píle a talentu s životními sny.

"Elia mě zaujal. Především opravdovostí přístupu ke kreaci, otevřeností, houževnatostí a těžko definovatelným šarmem,“ uvedl po návratu z natáčení v USA scenárista a režisér Petr Kaňka. Hudební kariéru skladatele sledovali tvůrci filmu prostřednictvím výpovědí amerických filmových producentů. „Podařilo se nám natočit rozhovory klíčových osobností, které stály za úspěchem Cmírala v Hollywoodu,“ uvádí dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Například skladatele filmové hudby Christophera Younga, filmového producenta Franka Mancuso Jr. či hudebního producenta Michaela Sandovala.“

Moravský rodák Elia Cmíral vystudoval Pražskou konzervatoř, v 80. letech působil ve Švédsku, později se přestěhoval do USA. Prvním americkým snímkem, ke kterému složil hudbu, je film Apartmá nula s Colinem Firthem. V roce 1998 vyhrál  Movieline Young Hollywood Award za nejlepší soundtrack. Podílel se na úspěšném snímku Ronin Johna Frankenheimera, skládal pro Bojiště Země s Johnem Travoltou a mnoho dalších snímků, především hororů a thrillerů. Je také jedním z 25 skladatelů, kteří složili Symphony of Hope, na pomoc obyvatelům Haity po ničivém zemětřesení.

Festival Zlatá Praha se letos koná po jednapadesáté v termínu 5. – 8. října 2014.  Tento jedinečný mezinárodní festival, který pořádá Česká televize spolu s EBU a IMZ, prezentuje nejlepší televizní hudební a taneční pořady a filmy všech žánrů. Prestižní mezinárodní soutěž je doplněna videotékou, premiérovými projekcemi, workshopy a závěrečným slavnostním předáváním cen.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Elia Cmíral (86 kB)

Plakát (1756 kB)

27. 11. 2015ČTart uvede Zlatou Prahou oceněnou Věc Makropulos
23. 11. 2015Česká televize se vypravila po stopách Leoše Janáčka
19. 11. 2015Pohádky provází hravé tlumočení do znakového jazyka
16. 11. 2015Komfort střídají drsné životní podmínky. Česká televize vysílá docu reality Zlatá mládež
12. 11. 2015Česká televize byla exkluzivním svědkem exhumace ostatků faráře Toufara. Natočila o tom dokument
3. 11. 2015Česká televize točí dokument o architektu Bohuslavu Fuchsovi
9. 10. 2015Labyrint diváky pohltil. Česká televize odvysílá poslední, sedmý díl
5. 10. 2015Perfektní střih a záznam kamery. Zlatá Praha ocenila záznam Věci Makropulos
9. 9. 2015Studenti se budou učit o České televizi
1. 9. 2015ČT art uvede premiéru trezorového filmu Klec s Janem Třískou

« | | 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 | | » (40)