Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

11. 1. 2012

Zrozen bez porodu – první film z Vetřelců a lovců

Podle námětu publicisty Josefa Klímy natočil v Centru hrané tvorby brněnského studia České televize režisér Filip Renč kriminální filmový triptych Vetřelci a lovci. V hlavních rolích se Simonou Stašovou, Jurajem Kukurou a Jiřím Dvořákem. První z trojice filmů, Zrozen bez porodu, uvidí diváci v repríze na ČT1 v neděli 15. ledna 2012 od 20 hodin. Další dva nedělní večery patří dalším dvěma, tentokrát premiérovým titulům. Nejprve 22. ledna Krutá nevěra a o týden později Užij si se psem.

V příběhu Zrozen bez porodu sledujeme osud šestačtyřicetileté Věry Podlipné. Rozvedené, bezdětné ženy, která pracuje jako zdravotní sestra v jedné brněnské nemocnici. Po neúspěšném manželství žije osaměle, jen se psem. Po rodičích zdědila slušný majetek, jehož nejlukrativnější částí je zřejmě někdejší továrna. A tak si dopřává života v pohodlném bytě a občas cestuje. Jednoho dne se všechno změní. Soud ji vyzve, aby sdělila místo pobytu svého syna Miroslava Rašky, který má v místě svého trvalého bydliště několikatisícový dluh za elektřinu. Jenže Věra nikdy žádné dítě neporodila, ani nevychovala. Tuto pravdu se snaží za každou cenu dokázat. Naráží ale na nezájem a neochotu soudů i úřadů. A kolem Věry se začínají dít podivné věci… Mimo jiné se na scéně objevuje tajemný doktor Zahálka, který o sobě tvrdí, že je lovcem vetřelců.

Autor scénáře Josef Klíma se podle vlastních slov nechal inspirovat skutečností, že na bohaté scéně zločinu a lidské špíny obecně přibyla další sorta lidí. Vnikají potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně či přímo fyzicky. Příběh má prapůvod v realitě, skutečně se odehrál. Nejprve uvrhuje diváka do stále hlubší deprese, avšak v závěru dává naději, že když člověk nepodlehne a spolehne se především sám na sebe, může se ubránit. „Snažili jsme se udělat nový tip kriminálního filmu, kde nejsou mrtvoly ani střílení,“ uvedl režisér Filip Renč. „Je to zajímavé, objevné téma. Není to prvoplánová detektivka, kde se komisař honí se zlodějem po střechách domů s pistolkou v ruce. Není tam zbytečná, laciná brutalita. Je to spíš intelektuální detektivka."

Ve filmu Zrozen bez porodu dále hrají Jan Hrušínský, Jaromír Nosek, Lucia Sipossová, Zdeněk Dvořák a další.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Zrozen bez porodu - Simona Stašová jako zdravotní sestra Věra Podlipná (765 kB)

Zrizen bez porodu - Juraj Kukura alias doktor Zahálka (397 kB)

Zrozen bez porodu - Jaromír Nosek v roli fiktivního syna Věry Podlipné (1202 kB)

23. 7. 2012Zlato pro Elišku
19. 7. 2012Filmová podoba Definice lásky
18. 7. 2012Cirkus Havel - z Avignonu na obrazovky ČT
17. 7. 2012Televizní premiéra filmu El Paso
10. 7. 2012Národ mystifikace
4. 7. 2012Posel se představí v Karlových Varech
2. 7. 2012Velehradské setkání živě na ČT2
14. 6. 2012Česká televize bude vysílat nové Dobré ráno na ČT2
13. 6. 2012Sejít z cesty - premiéra v neděli 17. června 2012
4. 6. 2012Folklorika na přehlídce muzejních filmů

« | | 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 | | » (40)