Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ledecká dosáhla na olympijskou nesmrtelnost, má zlatý double z Pchjongčchangu

Příběh, jenž se nesmazatelně zapíše do dějin olympijských her, dopsala zimní "obojživelnice" Ester Ledecká. Týden po senzačním triumfu v lyžařském super-G dokázala triumfovat i v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Stala se tak historicky první ženou, která pod pěti kruhy získala dvě medaile ve dvou různých sportech. Ve finále porazila Němku Selenu Jörgovou, bronz si odveze její krajanka Ramona Theresia Hofmeisterová. Mezi muži slavil Švýcar Nevin Galmarini, druhý skončil Korejec I Sang-Ho.

V letošní sezoně opanovala v této disciplíně 5 ze 6 závodů Světového poháru, je úřadující světovou šampionkou i vítězkou SP. A tento seznam rozšířila dvaadvacetiletá rodačka z Prahy ve Sněžném parku Phoenix o nejcennější z nejcennějších vavřínů.

Už během kvalifikace dokázala, proč z posledních 34 duelů v seriálu SP nebo MS prohrála jen jeden - po lednovém pádu v bulharském Bansku. Soupeřky nechala daleko za sebou a následně kralovala s lehkostí sobě vlastní i ve vyřazovací fázi.

"Užila jsem si to. Posledních pár dní bylo krušných, ale dneska mi všechno sedlo ve správný čas. Stačila jsem se rozjezdit a mám obrovskou radost," řekla Ledecká a dodala. "Děkuji všem, kteří se o mě starali až do teď. Je to vaše zásluha, já jen jezdím z kopce dolů."

Po rychlobruslařce Martině Sáblíkové se stala druhým českým sportovcem s více zlatými medailemi z jedněch ZOH. Od ČOV dostane odměnu 3,5 milionu korun.

Nejrychlejší od začátku do konce

V úvodní kvalifikační jízdě časem 43,32 zdolala o dvě vteřiny Ramonu Theresii Hofmeisterovou (právě německá rivalka ji ve zmíněném Bansku vyřadila, pozn. autora) a ve druhé jízdě náskok před zbytkem startovního pole uhájila.

Postoupila do osmifinále, v němž změřila síly s obhájkyní olympijského titulu Patrizií Kummerovou. Velezkušené Švýcarce čelila i v Soči, kde mezi snowboardovou elitou začínala. V Pchjongčchangu soupeřce porážku oplatila a zajistila si vstupenku do další fáze. 

Ve čtvrtfinále si poradila s devatenáctiletou Danielou Ulbingovou z Rakouska a v semifinále podruhé během pár hodin se srdnatě vzdorující Hofmeisterovou. Ta nakonec získala bronz, protože v souboji o třetí místo upadla Ruska Aljona Zavarzinová.

V bitvě o zlato pak česká reprezentantka unesla tíhu okamžiku. Na rozbité trati měla v oblíbené červené dráze od úvodních mezičasů navrch a cílem projela s náskokem 46 setin před Jörgovou. 

"Je to neuvěřitelné. Samozřejmě jsme věděli, čeho je Ester schopná, ale musela se popasovat s obrovským tlakem. Zvládla to skvěle. Je mi ctí a potěšením s ní pracovat," uvedl americký kouč Justin Reiter.

Vyzdvihl zejména výjimečnou schopnost přeorientovat se rychle z lyžařky a dominovat jako snowboardistka takovým způsobem. "Je to v podstatě nemožné," pokračoval.

"Můžete vzít Ligetyho, Vonnovou, Shiffrinovou, kohokoli chcete. Dejte jim dva roky a řekněte: ´Zazávodíme si.´ A uvidíme, co se stane. To, co se tady odehrálo, přijde jednou za život," zakončil Reiter.

Snowboarding:

Paralelní obří slalom: 
Muži: 1. Galmarini (Švýc.), 2. I Sang-ho (Korea), 3. Košir (Slovin.), 4. Dufour (Fr.), 5. Karl (Rak.), 6. Baumeister (Něm.), 7. Fischnaller, 8. Coratti (oba It.), 9. Payer (Rak.), 10. Wild (OSR). 

Ženy: 1. Ledecká (ČR), 2. Jörgová, 3. Hofmeisterová (obě Něm.), 4. Zavarzinová (OSR), 5. Takeučiová (Jap.), 6. Zoggová (Švýc.), 7. Ulbingová, 8. Meschiková (obě Rak.), 9. Langenhorstová (Něm.), 10. Bykovová (OSR).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články