Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kanada slaví skikrosový double, Kučerová vypadla ve čtvrtfinále

Skikrosová pouť Nikol Kučerové skončila na olympijské trati ve čtvrtfinále, česká reprezentantka obsadila 14. místo. Zlato a stříbro patří Kanaďankám - zvítězila Kelsey Serwaová, druhá dojela Brittany Phelanová. Bronz putuje do Švýcarska zásluhou Fanny Smithové.

Nikol Kučerová (vlevo) v osmifinále olympijského skikrosu
zdroj: Reuters

Osmadvacetiletá Kučerová útočila v těsné čtvrtfinálové jízdě ještě v polovině trati na druhé postupové místo, nakonec ale obsadila poslední čtvrtou příčku. Třebaže vylepšila 24. pozici ze Soči, spokojená nebyla. "Asi není špatné být na olympiádě do šestnácti, ale já chtěla být aspoň v té desítce, což nebylo nereálné. Prostě mě to štve," řekla. 

Kučerová, jež v kvalifikaci zajela 13. čas, prošla z osmifinále ze druhého místa za Sandrou Näslundovou. Se švédskou úřadující mistryní světa prohrála i ve čtvrtfinále, z prvního místa v jejich jízdě postoupila stříbrná z MS v Sierra Nevadě Smithová. 

Ve čtvrtfinále jela Kučerová dlouho třetí a dotáhla se na postupující dvojici. V předposlední klopené zatáčce ale klesla na čtvrté místo. "Soupeřka jela zvenčí, zavřela mě. Potkala jsem se tam s ní špičkama, což mě zpomalilo. Nevím, jestli jsem mohla doprava, nebo ne. Štve mě to strašně. Kvůli čerstvě napadanému sněhu byla jen jedna lajna, zbytek byl zasypaný, nedalo se předjíždět a je to prostě v háji," řekla. 

Serwaová triumfem zkompletovala svou sbírku zlatých medailí. Na X-Games ovládla skikros v roce 2016, z roku 2011 má titul mistryně světa. Pro Phelanovou, která ještě před čtyřmi lety v Soči startovala v alpském lyžování a ve slalomu obsadila 15. místo, je to první velká skikrosová medaile.

Kanadská dominance

"Je to úžasné. Braly jsme první a druhé místo v Soči a je neuvěřitelné, že se nám to povedlo zopakovat. Navíc máme zlato i mezi muži díky Bradymu (Lemanovi), to je neskutečné," pochvalovala si Serwaová kanadskou dominanci ve skikrosu.

V soutěži žen ovládly Kanaďanky už třetí olympiádu za sebou. Hned v úvodní osmifinálové rozjížďce přitom skončily naděje na obhajobu zlata pro Marielle Thompsonovou. Nejrychlejší žena kvalifikace krátce po startu upadla a soutěž pro ni skončila. Krajanky ji ale dokázaly zastoupit.

Zklamaná byla po dojezdu Näslundová, která podala protest proti stylu jízdy bronzové Smithové. Jury ho ale zamítla. "S Fanny jsme tam měly nefér souboj. Já jí to oplatila, takže nejsem o nic lepší, ale ona s tím začala, když jsem ji začala předjíždět," řekla Švédka s tím, že ji soupeřka zastavila loktem.

Stejně jako závod mužů poznamenalo i soutěž žen několik pádů. V saních záchranářů opustila po delším ošetřování na trati areál jednadvacetiletá Kanaďanka India Sherretová, o jejím stavu zatím nejsou bližší informace.

Výsledky skikrosu žen

1. Serwaová, 2. Phelanová (obě Kan.), 3. Smithová (Švýc.), 4. Näslundová (Švéd.), v malém finále: 5. Baronová (Fr.), 6. Anderssonová (Švéd.), 7. Lüdiová (Švýc.), 8. Kennedyová-Simová (Austr.), ve čtvrtfinále: 9. Ofnerová (Rak.), 10. Bergerová Sabbatelová (Fr.), ...14. Kučerová (ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články