Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Než vezmu puk, tak si řeknu, co chci dělat, prozradil Koukal k nájezdu

Základ úspěšného samostatného nájezdu? Pořádná rozcvička. Právě na to vsadil Petr Koukal před vítězným nájezdem, kterým posunul českou reprezentaci do semifinále přes Spojené státy. Češi si díky vítězství 3:2 zahrají v Pchjongčchangu o medaile, Američané naopak na turnaji končí.

Petr Koukal v utkání proti USA
zdroj: Reuters autor: BRIAN SNYDER

Pětatřicetiletý Koukal se rozjel v nájezdech jako druhý český střelec. Najel si zleva z pohledu brankáře Zapolského, náznakem střely ho donutil k pohybu a zasunul puk mezi jeho betony. "Krátká klička do forhendu a mezi nohy," popsal jediný úspěšný aktér rozstřelu.

Při prodloužení se mistr světa z roku 2010 dostal do hry jen na chvilku při oslabení a pak seděl. Jelikož proměnil nájezd už v základní skupině proti Kanadě, od trenérů věděl, že půjde i tentokrát. Při čištění ledu před nájezdy vlezl na led a rozhýbal se. "Zabruslil jsem si a udělal pár dřepů, abych se rozehřál," řekl.

Nechtěl opakovat chybu, kterou udělal na předloňském šampionátu v Moskvě. Ve čtvrtfinále rovněž se Spojenými státy americkými při prodloužení rovněž moc nehrál, na střídačce vychladl, nájezd nedal a hokejisté tehdy vypadli. "Sotva jsem tam dojel k bráně. Zděsil jsem se, že mi nejedou nohy. Říkal jsem si: 'Co budu dělat?' A jakmile se do hlavy dostanou tyhle myšlenky, nesoustředíte se," řekl Koukal.

Zkušenosti z Ruska současnému hráči Hradce Králové v Koreji pomohly. "Malinko jsem se otrkal. Hlavně dojeď k bráně, vystřel a mazej na střídačku!" říkal si. Pochopil, co prožívají fotbalisté při penaltách na mistrovství světa. "Ti frajeři umí kopnout do balonu, ale ten tlak je fakt velkej. A ty situace se neopakujou každý den."

Než se k nájezdu rozjel, věděl, co udělá. "Nejsem hráč, který během nájezdu mění plán. Než vezmu puk, tak si řeknu, co chci dělat, a soustředím se na provedení," řekl Koukal. Přesto měl náhradní variantu. "Že puk přetáhnu na dlouhou kličku do forhendu. Mezi nohy je to trošku risk a jsem rád, že mu to tam propadlo," usmál se.

Brankářům vždycky naznačuje střelu. "Jenom na tréninku to nemá cenu, protože naši gólmani stojí jako zařezaní. Vědí, že nevystřelím," řekl Koukal. "V zápase se ale brankář skoro vždycky hne. Kovy (Jan Kovář) třeba proti Kanadě taky cuknul rameny a borec reagoval. Kdyby hráč vypálil a on se nepohnul, byl by za kašpara," řekl.

Proti Kanadě měl při nájezdu štěstí. Puk se mu postavil na hranu, ale bekhendem ho dokázal dostat do branky. "Ten blbej nájezd s Kanadou mi dodal sebevědomí," řekl. Na střídačce před nájezdy s USA s předstihem prohlašoval: "Francouz nepustí ani jeden nájezd a jsme v semifinále!" A po nich dodal: "Jsem rád, že to vyšlo."

Mezi novináři zůstal nejdéle a z kabiny už ho volali na vítězný pokřik. "Celej zápas se mi to motá pod nohama, jednou se trefím a oni mě nechtěj pustit," vtipkoval při odchodu a doufal, že šatnu ovládá odhodlání bojovat o medaile.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články