Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

DEN JEDENÁCTÝ: Zopakuje biatlonový mix stříbro ze Soči? Nastoupí hokejisté proti Slovensku?

Na stříbro z olympijských her v Soči se v úterý od 12:15 pokusí navázat smíšená biatlonová štafeta ve složení Veronika Vítková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec, Michal Krčmář. Hokejová reprezentace se dozví jméno soupeře pro středeční čtvrtfinále, který vzejde z utkání SlovenskoUSA, svůj druhý závod absolvují v Pchjongčchangu sdruženáři a v krasobruslařské aréně bude korunován nejlepší taneční pár. Přímé přenosy z Her sledujte na ČT sport a webu olympiada2018.ceskatelevize.cz. Program vysílání najdete zde.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Biatlon: smíšená štafeta

Smíšená štafeta byla v předchozích letech výkladní skříní českého biatlonu se spoustou úspěchů včetně stříbra ze Soči a titulu mistrů světa z Kontiolahti z následující sezony. Od té doby však výraznější úspěch nepřišel a v úvodu letošního ročníku Světového poháru dojel národní tým až třináctý.

Navázat na někdejší slávu se pokusí tři zkušení olympijští medailisté Vítková, Krčmář a Moravec spolu s jednadvacetiletou debutantkou Davidovou. "Nebyl to úplně oříšek. Makuli (Davidové, pozn. autora) to tady běhá i střílí, je z našich druhá nejrychlejší a štafetu stavíme tak, aby byla co největší šance," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

"Je úplně jedno, jestli máš tři bohy, potřebujeme čtyři stabilní střelce. Co nejmíň dobíjet a pak můžeme pomýšlet na dobré výsledky. Je to olympiáda, je to víc vyhrocené, lidi jsou víc nervózní, takže myslím, že je možné cokoliv. Závod je otevřený, ale musí se to sejít všem čtyřem," hodnotil šance českého družstva Moravec.

Štafetu bude rozjíždět Vítková, pak pojede Davidová, Moravec a finišmanem bude Krčmář. "Myslím, že ať vezmu smíšenou nebo chlapskou štafetu, nejsme bez šance na hezké umístění," zakončil stříbrný medailista ze sprintu Krčmář a doplnil: "Věřím, že nějaké síly ze sebe ještě vyškrábnu."

Hokej: osmifinále mužského turnaje

Zopakují si čeští hokejisté památné čtvrtfinále z Nagana 1998 proti Američanům nebo skočí ve středu do federálního derby? Právě s vítězem duelu USASlovensko totiž budou hrát o semifinálovou vstupenku.   

Slováci se s osmifinálovým sokem setkali už ve skupině a zámořský tým vyhrál 2:1. "Bylo by super jim to teď vrátit. Moc bych si přál, abychom hráli ještě víc zápasů," prohlásil obránce  Dominik Graňák. "Těžko říct, zda je výhoda, že už jsme se s nimi utkali, ale můžeme se na ně každopádně připravit; jejich herní styl je trochu jiný než u ostatních soupeřů," dodal.

Mezi tři tyče se vrátí sparťanský brankář Ján Laco. Trenér slovenského týmu Craig Ramsey nemá po dvou porážkách v řadě důvod ke spokojenosti a slíbil, že výrazně pozmění i jednotlivé formace.

Ve hře bude i dalších šest týmů. Jen Češi, Švédové, Rusové a Kanaďané mají zásluhou přímého postupu do čtvrtfinále den volna k dobru. 

Domácí Korea se pokusí zaskočit favorizované Finsko, Norsko bude usilovat o první výhru pod pěti kruhy od olympiády v domácím prostředí v Lillehammeru 1994 proti Slovinsku a zbývající dvojici tvoří Švýcarsko s Německem.

Severská kombinace: skok na velkém můstku + 10 km v běhu na lyžích

O zápis do sdruženářské historie bude usilovat Němec Eric Frenzel. Vyhrát oba individuální závody na olympijských hrách totiž dokázal jen Fin Samppa Lajunen v Salt Lake City 2002. Devětadvacetiletý rodák a Annabergu letos nijak nezáří, opanoval pouze jeden ze čtrnácti podniků SP, ale na vrchol sezony se stejně jako v Soči, kde rovněž získal zlato, připravil skvěle.

Podobně jako v úvodním měření sil bude jeho největším soupeřem lídr Světového poháru Japonec Akito Watabe, který s Frenzelem před týdnem prohrál o 4,8 vteřiny. 

Do závodu ve skokanském a běžeckém středisku Alpensia vstoupí i české kvarteto Ondřej Pažout, Miroslav Dvořák, Tomáš Portyk, Lukáš Daněk. 

Tři nejrychlejší sdruženáři ze závodu na středním můstku
zdroj: ČTK/AP autor: Tetsu Joko

Krasobruslení: volné tance tanečních párů 

K volnému tanci nastoupí z první pozice Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir. Olympijští šampioni z Vancouveru 2010 a stříbrní ze Soči 2014 předvedli nejlepší krátký tanec v novém světovém rekordu 83,67 bodu. Jejich náskok 1,74 bodu je ovšem minimální.

Vzhledem k faktu, že dvojnásobní mistři světa Gabrielle Papadakisová s Guillaumem Cizeronem z Francie mají v letošní sezoně silnější volný tanec, slibuje vyvrcholení soutěže dramatickou zápletku.

Úterní program na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu:

2:00 krasobruslení - volné tance

2:30 akrobatické lyžování - U-rampa žen

4:10 hokej - osmifinále: USA - Slovensko

8:40 hokej - osmifinále: Slovinsko - Norsko

11:00 severská kombinace - velký můstek (Portyk, Dvořák, Pažout, Daněk)

12:15 biatlon - smíšená štafeta (Krčmář, Moravec, Vítková, Davidová)

12:30 rychlobruslení na krátké dráze - štafeta 3000 m žen

12:50 dvojboby ženy - 1. a 2. jízda

13:10 hokej - osmifinále: Finsko - Korea, Švýcarsko - Německo

13:45 severská kombinace - 10 km (Portyk, Dvořák, Pažout, Daněk)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články