Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Ruští hokejisté porazili Spojené státy 4:0 a mají jisté čtvrtfinále

Hokejový tým Olympijských sportovců z Ruska porazil ve svém závěrečném utkání skupiny B v Pchjongčchangu celek USA 4:0. Při ztrátě Slovenska se Slovinskem v souběžně hraném utkání v Kwantongu si tak sborná přes úvodní překvapivou prohru 2:3 se Slováky zajistila vítězství ve skupině a tím i přímý postup do čtvrtfinále.

Utkání Olympijští sportovci z Ruska - USA
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

Po dvou gólech dali v dresu vítězů útočníci Nikolaj Prochorkin a Ilja Kovalčuk, čisté konto vychytal díky 29 úspěšným zákrokům gólman Vasilij Košečkin.

"Je pro nás dobré, že jsme rovnou ve čtvrtfinále, protože když hrajete ten jeden zápas navíc, vezme vám to spoustu energie," pochvaloval si Kovalčuk, že se jeho tým vyhne kvalifikační části vyřazovacích bojů.

Ruský výběr byl v úvodním dějství o něco lepší a do dalšího průběhu zápasu mu hodně pomohla vedoucí Prochorkinova trefa z osmé minuty po Mozjakinově přihrávce. V 17. minutě mohl odpovědět Donato, ale parádní ranou nad Košečkinovo rameno rozezvučel pouze horní tyčku.

Na začátku druhé části naopak z podobné střelecké pozice zvýšil vedení sborné Prochorkin. Před polovinou utkání mohl jeho průběh dvakrát v krátkém sledu zdramatizovat Gionta, jenže oba minisouboje vyhrál Košečkin.

Místo snížení dodal naopak Rusům klid na hokejky prakticky přesně s koncem prostřední dvacetiminutovky Kovalčuk po kouzlech v podání Andronova.

Hned 28 sekund po zahájení třetího dějství navíc Kovalčuk udeřil znovu. Po srážce dvou Američanů se snadno dostal tváří v tvář před gólmana Zapolskiho a prokázal svou pověst mimořádného střelce, když zamířil neomylně do vzdáleného horního růžku branky. O čestný úspěch se mohl postarat Little, jenže Košečkin byl proti.

"Začali jsme dnes dobře, pak jsme dali i první gól a v dalším průběhu utkání předvedl náš brankář pár skvělých zákroků. K tomu všemu odvedl náš tým skvělou práci při oslabeních," ocenil Kovalčuk.

OSR - USA 4:0 (1:0, 2:0, 1:0) 

Branky a nahrávky: 8. Prochorkin (Mozjakin, Barabanov), 23. Prochorkin (Širokov, Mozjakin), 40. Kovalčuk (Andronov), 41. Kovalčuk (Vojnov, Andronov). Rozhodčí: Kubuš (SR), Öhlund - Pihlblad (oba Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 6473.

OSR: Košečkin - Gavrikov, Vojnov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovalčuk - Kaprizov, Dacjuk, N. Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Tělegin, Grigorenko, Mozjakin - Kablukov. Trenér: Oleg Znarok.

USA: Zapolski - Gunderson, Sanguinetti, Welch, Gilroy, Billins, J. Blum, Wisniewski - Butler, Greenway, Ch. Bourque - O'Neill, Roe, Little - Donato, Arcobello, Terry - Gionta, McCarthy, Stoa - Kolarik. Trenér: Tony Granato.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články