Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kuzminová nedala v hromadném závodě soupeřkám šanci, Češky dojely ve druhé desítce

Co nedokázala Anastasia Kuzminová ve sprintu, stíhačce, ba ani ve vytrvalostním závodě, povedlo se až v klání s hromadným startem. Svým soupeřkám nedala slovenská reprezentantka šanci a s přehledem vyhrála před druhou Darjou Domračevovou a třetí Tiril Eckhofovou. Veronika Vítková dojela čtrnáctá, Markéta Davidová osmnáctá. Mezi ně se vklínila na 16. místo zklamaná Němka Laura Dahlmeierová.

Zlatá Anastasia Kuzminová
zdroj: Reuters

Od startu do cíle udávala tempo ona. Kuzminová netaktizovala a až do 19. výstřelu působila sebejistě i na střelnici. Před dvacátým terčem se všem zatajil dech. Dvojnásobná olympijská vítězka se zastavila a čekala. Po několika nekonečných sekundách vystřelila snad dva centimetry mimo a musela na trestné kolo. I tak si s přehledem náskok pohlídala a v cílové rovince slavila se slovenskou vlajkou.

Vítková jela s rozvahou a bílila terče. Osudnou se jí staly poslední dva. Devatenáctý těsně nesestřelila a dvacátý podobně těsně ano. Jenže místo jednoho jela dvě trestná kola a do cíle dorazila se ztrátou více než minuty a půl. "Byly tam tři trefené, čtvrtá byla kalibr na sedm hodin, pátá do toho samého místa, ale asi blíž středu, naklopila se a postupně se sklápěla. Tím že to byla pátá rána, Verča hodila flintu a odjela s tím, že má dvě netrefené," popsal situaci trenér Zdeněk Vítek.

"Většinou se otáčím ještě zpátky, ale takhle mě to vzalo, neotočila jsem se a prý tam jeden spadnul. Dozvěděla jsem se to až v cíli, nevěděla jsem to," řekla Vítková.

Na trati ji trápila bolest zad. "Včera při tréninku mě při klasice zadrhlo ve stopě, bolely mě záda, určitě mě to omezovalo na trati, nemohla jsem se ohnout. Je to při zaujmutí polohy vleže a potom i při samotné střelbě," vysvětlila česká jednička.

Jen o tři místa za ní dorazila do cíle Davidová a rozdávala úsměvy na všechny strany. "Dobrá premiéra. Jsem spokojená. Padaly mi ukrutné kalibry, měla jsem víc štěstí než rozumu," uvedla Davidová, která zaznamenala celkem tři chyby. "Makula se toho zhostila výborně, od začátku vypadalo, že jí to chutná a chce dopředu. Vždycky ji tam zastavila poslední rána. Škoda," dodal Vítek.

Co se dělo na trati?

Třicetičlenné pole závodnic odstartovalo až na drobné zakopnutí Akimovové bez větších kolizí, do čela šla podle očekávání Kuzminová, za ní se zavěsila Němka Herrmannová a od počátku se jelo vysoké tempo. Vítková si hlídala pozici kolem osmého místa, Davidová se nikam netlačila a jela ukrytá ve třetí desítce.

Na střelnici panovaly oproti minulým závodům výtečné podmínky. Překvapením byla minela Dahlmeierové, čistě střílelo hned 18 biatlonistek. Kuzminová si držela vedení a navyšovala náskok. Vítková se pohybovala na konci první desítky, Davidová uprostřed té druhé. Do popředí se drala Domračevová, ale i Davidová, která přeskočila v druhém kole několik svých soupeřek.

Veronika Vítková
zdroj: Reuters

Čisté konto i po druhé střelbě si drželo jedenáct závodnic. Kuzminová, Domračevová, Öbergová, Wiererová i Vítková střílely přesně. Česká jednička ztrácela na pátém místě necelých dvacet sekund. Davidová musela na jedno trestné kolo a patřilo jí 18. místo. Dahlmeierová nebyla ve své kůži a po druhé chybě byla až 21.

Vítková ve třetím kole hodně ztrácela, předjela ji Herrmannová i skvěle jedoucí Eckhoffová. Na třetí střelbě opět vybílila všech pět terčů Kuzminová, půl minuty za ní byla také bezchybná Wiererová. Za ní se to hodně přesýpalo. Zatím čistě střílející Vítková sice vyjela třetí, ale brzy jí předstihly Domračevová s Vitozziovou a tlačily se na ní rychlé Dorinová Habertová s Mäkäräinenovou. Davidová jela na 16. místě.

Kuzminová první čtyři rány na poslední položce odstřílela rychle a přesně, ale na poslední ránu čekala a čekala. Netrefila se, ale měla dostatečný náskok. Vítková ztratila naděje na boj o nejvyšší příčky chybnou čtvrtou ranou. Ve větších rozestupech se pro medaili rozjely Domračevová a Eckhoffová.

Daleko za očekáváním skončila Dahlmeierová, která skončila se dvěma minelami až za Vítkovou a těsně před Davidovou.

Výsledky závodu s hromadným startem biatlonistek

1. Kuzminová (SR) 35:23,0 min. (1 trest. okruh), 2. Domračevová (Běl.) -18,8 (1), 3. Eckhoffová (Nor.) -27,7 (2), 4. Vittozziová (It.) -45,6 (2), 5. Öbergová (Švéd.) -46,5 (1), 6. Wiererová (It.) -47,3 (1), 7. Skardinová (Běl.) -47,9 (0), 8. Olsbuová (Nor.) -51,6 (1), 9. Dorinová Habertová (Fr.) -57,9 (2), 10. Mäkäräinenová (Fin.) -1:00,9 (2), ...14. Vítková -1:34,8 (1), 18. Davidová (obě ČR) -2:00,8 (3).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články