Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

DEN OSMÝ: Hokejisté změří síly s Kanadou, v akci bude i Vítková, Březina nebo Ledecká

Hlavní událostí sobotního programu olympijských her bude z českého pohledu bezesporu zápas hokejové reprezentace. Svěřenci trenéra Josefa Jandače totiž nastoupí od 4:10 proti obhájcům titulu z Kanady. Ještě před nimi se v super-G představí Ester Ledecká a Kateřina Pauláthová. K vidění bude také krasobruslařské "finále" mužů, do kterého z krátkého programu postoupil Michal Březina. Ve 12:15 odstartuje Veronika Vítková s Markétou Davidovou biatlonový závod s hromadným startem. Přímé přenosy z Her sledujte na ČT sport a webu olympiada2018.ceskatelevize.cz. Program vysílání najdete zde.

Pavel Francouz
zdroj: AP autor: Matt Slocum

Lední hokej: Česko - Kanada

Po utrápeném vítězství nad domácí Koreou vyzve národní tým soupeře ze zcela jiné výkonnostní ligy. Možná i proto se kouč Jandač rozhodl výrazně změnit složení útoků. Premiérovou šanci na Hrách navíc dostanou Dominik Kubalík i dodatečně povolaný Martin Růžička. Pouze z tribuny bude prestižní duel sledovat Michal Vondrka.

Kubalík bude hrát ve formaci s Martinem Eratem a Janem Kovářem, Růžička zaujme místo po boku Romana Červenky a Tomáše Mertla. "Dominik si umí najít místo ve střeleckém prostoru. Má k sobě zkušené hráče, kteří naopak umí dát přihrávku. Proto věříme, že to bude fungovat," uvedl asistent trenéra Jiří Kalous.

Kanaďané sice nejvíce ze všech doplatili na neúčast hráčů z NHL, ale i výběr hokejistů působících v evropských klubech má spoustu zkušeností a nespornou kvalitu, což dokázal v zahajovacím utkání proti Švýcarsku (5:1, pozn. autora). "Hráli velmi agresivně. Měli hodně vysunutý forčeking, takže si myslím, že nebudou na své hře nic měnit. Z tohoto důvodu jsme se během tréninku zaměřili na založení útoku pod tlakem," dodal Kalous.

Předpokládaná sestava české reprezentace: Francouz - Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec, Vitásek, Jordán - D. Kubalík, Jan Kovář, Erat - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč - Řepík, Horák, Birner - T. Zohorna.

Biatlon: Závod žen s hromadným startem

Po volném dnu se do střediska Alpensia vrátí biatlonistky, které čeká divácky atraktivní závod s hromadným startem. K dalšímu cennému kovu vzhlíží zejména favorizovaná Němka Laura Dahlmeierová. Čtyřiadvacetiletá rodačka z Garmisch-Partenkirchenu si v Pchjongčchangu zatím dojela pro dvě zlata a jeden bronz. 

Veronika Vítková
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Na senzační triumf z vytrvalostního měření sil se pokusí navázat Švédka Hanna Öbergová a nejvyšší ambice pochopitelně nechybí ani Veronice Vítkové. Kromě bronzové medailistky ze sprintu bude mezi účastnicemi také Markéta Davidová. Ostatní Češky si vstupenku do "masáku" nevybojovaly.

Krasobruslení: Volný program mužů

Do volného programu krasobruslařů půjde z první pozice obhájce olympijského zlata a mistr světa Juzuru Hanju z Japonska, jenž se úspěšně vrátil po zranění kotníku. Mezi další medailisty ze světového šampionátu se vklínil španělský mistr Evropy Javier Fernández. Michal Březina je po krátkém programu devátý.

"Pojedu plnou jízdu z tréninku. Není nad čím se rozhodovat. Pokusím se o dva čtveráky. Ano, pokud by umístění bylo hodně dobré, mohu se rozhodnout, že pojedu jistější a čistou jízdu. Ale tady není co ztratit. Dám do toho všechno a budu se snažit ukázat vše, co jsem natrénoval," sliboval český reprezentant.

Alpské lyžování: Super-G žen

V lyžařském středisku Jongpchjong bude k vidění super-G i s českou účastí v podobě Ester Ledecké a Kateřiny Pauláthové. Na nejcennější kovy budou nicméně cílit jiné závodnice v čele s Američankou Lindsey Vonnovou, která se ze svahu spustí jako první. O slovo se však bude hlásit i Lara Gutová, Tina Weiratherová, Jasmine Fluryová, Federica Brignoneová, Viktoria Rebensburgová nebo Tessa Worleyová.

Skoky na lyžích: Závod mužů na velkém můstku

Na velkém můstku bude Polák Kamil Stoch "léčit" zklamání z prvního závodu, v němž nezvládl roli největšího favorita. Z kvalifikace postoupili i tři Češi - Roman Koudelka, Viktor Polášek a na rozdíl od středního můstku také Čestmír Kožíšek.

Nejdelší pokus předvedl Japonec Rjoju Kobajaši, který přistál na značce 143,5 metru a byl třetí. První dvě místa obsadili Norové Robert Johansson (135) a Johann Andre Forfang (137). Němec Andreas Wellinger, olympijský vítěz ze středního můstku, skočil 135 metrů a obsadil čtvrté místo. Výše zmíněný obhájce zlata Stoch zaujal skokem 131,5 metru sedmou příčku.

Roman Koudelka
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Běh na lyžích: Štafeta žen na 4x5 km 

Do ženské štafety na 4x5 kilometrů vstoupí i české kvarteto ve složení Kateřina Beroušková, Karolína Grhová, Petra Nováková, Barbora Havlíčková. O zlato si to více než pravděpodobně rozdá severské duo Norsko (Östbergová, Jacobsenová, Hagaová, Björgenová) - Švédsko (Haagaová, Kallaová, Anderssonová, Nilssonová). 

Sobotní program na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu:

2:00 krasobruslení - volný program mužů (Březina)

3:00 super-G ženy (Ledecká, Pauláthová)

4:10 hokej Česko - Kanada

5:00 akrobatické lyžování - slopestyle žen

8:40 hokej Korea - Švýcarsko

11:00 rychlobruslení na krátké dráze - 1500 m žen (Sejpalová)

12:15 biatlon - závod na 12,5 km s hromadným startem žen (Vítková, Davidová)

12:20 skeleton - 3. a 4. jízda žen

12:30 běh na lyžích - štafeta 4x5 km žen (Beroušková, Grhová, Nováková, Havlíčková)

13:10 hokej OSR - USA, Slovensko - Slovinsko

13:30 skoky na lyžích - velký můstek muži (Koudelka, Kožíšek, Polášek)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články