Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Francouz: Čekal jsem, že zápas s Koreou bude přesně takhle vypadat, a splnilo se to

V zahajovacím duelu olympijského turnaje si připsal sedmnáct zákroků, podal konzistentní výkon a přispěl k hubené výhře 2:1 nad domácí Jižní Koreou. Brankář hokejové reprezentace Pavel Francouz se přesto zlobil sám na sebe, že jednu střelu za svá záda propustil. "Nebudu se vymlouvat, měl jsem ten puk mít," uvedl. Kromě strážce české svatyně byl vidět také útočník Michal Řepík, který vstřelil gól a na druhý přihrál. "Možná je lepší, že to bylo ubojované. Před Kanadou jsme si vyzkoušeli těžký zápas," doplnil s výhledem k dalšímu utkání.

Pavel Francouz v utkání proti Jižní Koreji
zdroj: REUTERS autor: Brian Snyder

"Čekal jsem, že to bude přesně takhle vypadat, a splnilo se to. Korejci hrají výborně v obraně, těží z brejků a v bruslení jsou velice dobří, rychlí," chválil Francouz. "Věděli jsme, že to bude urputné. Možná jsme doufali, že nám tam napadá o pár gólů více. Šance tam byly, ale Dalton je pochytal. Ukážeme si video, musíme něco zlepšit. Určitě je třeba rychleji posouvat puky a dostávat se lépe ze třetiny. Na tom musíme zapracovat," prohlásil Řepík.

Skóre se poprvé měnilo už v 8. minutě. Francouz nejprve zlikvidoval šanci Kim Sang-uka, ale poté jej střelou zpoza hráče překonal Čo Min-ho. "Puk se mi trošku schoval. Samozřejmě jsem tam od toho, abych to chytil. Nebudu se vymlouvat, měl jsem ho mít," uvedl.

V dalším průběhu střetnutí už byl ovšem stoprocentní. "Snažili jsme se to hlídat a myslím si, že do žádných brutálních šancí jsme je nepustili, což bylo super. Kluci hráli výborně do obrany. I když jsme nedali tolik gólů, kolik jsme si představovali, tak jsme vyhráli 2:1 a jsme za to rádi," pokračoval brankář Čeljabinsku.

O obrat se výraznou měrou postaral Řepík. Nejprve se podílel v početní výhodě na vyrovnávacím zásahu Jana Kováře, jemuž nezištně přihrál přesně na hokejku. "Je to jedna z věcí, kterou chceme v přesilovce mít. Otevřel se prostor, viděl jsem Honzu před brankou, Korejci ho neuhlídali a on zasunul puk do sítě," popsal moment z 12. minuty.

O necelých pět minut později překonal brankáře Matta Daltona sám, když se v oslabení dostal ze střídačky do brejku. "Jednomu z Korejců to přeskočilo hokejku, já si do toho najel a střílel jsem na teploměr," komentoval zakončení mezi tělo a ruku gólmana. "Daltonovi to propadlo. Jak jsem jel za něj, tak jsem puk dorazil," dodal Řepík.

Český tým měl výraznou střeleckou převahu. Na Daltona vyslal 40 pokusů, jenže duel byl vyrovnaný až do konce. "Oni neměli extra moc šancí. Něco lehce ano, ale nebylo to nic velkého. My jsme příležitosti měli, ale nenapadalo to tam. Možná je lepší, že to bylo ubojované. Před Kanadou jsme si vyzkoušeli těžký zápas," uzavřel forvard pražské Sparty.

Francouz byl rád, že reprezentační výběr zahajovací klání zvládl i proto, že v úvodní den turnaje nečekaně prohráli hokejisté Ruska i USA. "Myslím, že i Korejce to mohlo povzbudit, když viděli, že se rodí překvapení. Šli do toho na plné pecky, byli opravdu nepříjemní. Musím je pochválit za jejich hru, byli nám vyrovnaným soupeřem. Nemají se za co stydět," řekl.

Za zmínku stojí i fakt, že se hrálo v zaplněné aréně ve skvělé atmosféře. Na tribuně byla i nepřehlédnutelná skupina severokorejských roztleskávaček. "To je něco, co jako brankář nevnímáte. Když jsem se šel napít, tak jsem je samozřejmě viděl, ale snažil jsem se nekoukat do hlediště, abych se nerozptyloval. Bylo to prostě něco jiného," přidal s úsměvem.

Nevadilo mu ani, že fanoušci reagují na některé běžné herní momenty. Aplaudují například i při střele ze středního pásma. "Je to něco jiného. O to zajímavější zkušenost. Všichni jsme si to užili s vítězným koncem. Bylo super, jak se Korejci klaněli divákům po utkání, to jsem nikdy neviděl. Bylo to opravdu něco jiného. Výborný zážitek," dodal Francouz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články