Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

DEN SEDMÝ: Sáblíková se Samkovou zabojují o zlato

Sedmý den olympijského dění bude ve znamení české snahy o obhajobu zlata. Hned dvě české reprezentantky se totiž budou snažit zopakovat své olympijské triumfy ze Soči - rychlobruslařka Martina Sáblíková bude krátce po poledni bojovat už o třetí trumf na své nejoblíbenější trati 5000 metrů a Eva Samková se pokusí ve snowboardcrossu zopakovat senzační jízdu se Soči. Přímý přenos z Her sledujte na webu olympiada2018.ceskatelevize.cz. Program vysílání najdete zde.

Eva Samková
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Rychlobruslení – závod na 5000 m žen

Sáblíková je i přes zdravotní problémy v průběhu sezony a velké zklamání z trojky, kde skončila pod stupni vítězů, na nejdelší trati favoritkou. Vedle dvou zlatých z olympijských závodů na ní získala devět titulů mistryně světa a porážky by za posledních dvanáct let spočítala na prstech jedné ruky.

Jednu z nich utrpěla v jediném závodě v této sezoně v norském Stavangeru, kde zazářila Němka Claudia Pechsteinová. Pětačtyřicetiletá rychlobruslařka má šanci na šesté olympijské zlato, a pokud by se jí to podařilo, bude nejstarší vítězkou na zimních hrách v historii. Česká reprezentantka vyjede na ovál stejně jako na trojce v poslední dvojici opět s Ruskou Natalií Voroninovou.

"Každá obhajoba je těžká. Je jasné, že všichni očekávají, že uspěju. To však platí u každého závodu," řekla Sáblíková."Je to čtvrtá olympiáda, já jsem starší a starší, přicházejí mladší a mladší. Bude to boj, necháme se překvapit," řekla Sáblíková. Ani moc neřeší, kdo bude patřit mezi její hlavní soupeřky. "Abych pravdu řekla, nevím, kdo tam jede," pousmála se dva dny před startem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková o pětce: Bude to o nervy a nohy, ale já to nevzdám

Snowboardcross žen

Samkové se od Soči na světových šampionátech příliš nedařilo. Po výborných kvalifikačních jízdách pokaždé uvázla v síti vyřazovacích bojů ještě před velkým finále. Loni se však připomněla celkovým triumfem ve Světovém poháru a přemožitelku nenašla ani letos v lednu v tureckém Erzurumu.

Největší hvězdou snowboardcrossu zůstává pětinásobná mistryně světa a desetinásobná vítězka prestižních X-Games Američanka Lindsey Jacobellisová, ale na olympijských tratích má zatím jen stříbro z Turína v roce 2006. Dalšími velkými soupeřkami Samkové bude kvarteto Francouzek v čele s Chloé Trespeuchovou a vedoucí žena Světového poháru Italka Michela Moioliová. Finále snowboardcrossu je na pořadu před pátou hodinou ranní středoevropského času.

Alpské lyžování – slalom žen  

Američanka Mikaela Shiffrinová po čtvrtečním vítězství v obřím slalomu zaútočí na zlato i ve speciálu, který je její nejsilnější disciplínou. Třikrát za sebou se stala mistryní světa a teď má šanci jako první v historii obhájit ve slalomu olympijské zlato. V této sezoně vyhrála pět ze sedmi slalomů, jen v premiéře ve finském Levi ji porazila Slovenka Petra Vlhová. Ta se pak radovala ještě při generálce v Lenzerheide, ale jen díky tomu, že Shiffrinová, jedoucí s velkým náskokem, těsně před cílem minula branku.

Alpské lyžování - super-G mužů

Mezi dvě kola ženského slalomu pořadatelé vložili super-G mužů, v němž jsou od roku 2002 na hrách neporazitelní Norové. Také v Pchjongčchangu lze očekávat souboj dvou posledních olympijských vítězů Kjetila Jansruda a Aksela Lunda Svindala, kteří se přetahují o malý křišťálový globus. Svindal vyhrál sjezd a může být prvním mužem, který získá v olympijské historii double v rychlostních disciplínách.

Klasické lyžování – 15 km volně mužů

Běh na 15 kilometrů na dvou předcházejících hrách vyhrál Švýcar Dario Cologna, jeden z těch, kdo zvládá stejně dobře bruslení jako klasiku. O další překvapení se jistě pokusí Nor Simen Hegstad Krüger, který už tady vyhrál skiatlon. Maurice Manificat, který vede klasifikace Světového poháru na dlouhých tratích, může být prvním Francouzem, jenž získá olympijské zlato v běhu na lyžích.

Krasobruslení - krátký program mužů  

V soutěži krasobruslařů, která v pátek začne krátkým programem, lze očekávat velkou přehlídku čtverných skoků. Olympijské zlato bude obhajovat Japonec Juzuru Hanju, který ale od listopadu kvůli zraněnému kotníku nezávodil a vynechal i týmovou soutěž. Zaskočit za něj může jeho krajan Šoma Uno, loňský vicemistr světa. Michal Březina by rád vylepšil desátá místa z Vancouveru i Soči. 

Páteční program zimních olympijských her (kvalifikace s českou účastí a finále):

   1:30 skeleton mužů - 3. a 4. jízda,

   2:00 krasobruslení - krátký program mužů (Březina),

   2:00 slalom žen - 1. kolo (Dubovská, Capová),

   2:00 snowboardcross žen - kvalifikace (Samková, Hopjáková),

   3:00 super-G mužů (Hudec, Berndt, Forejtek, Zabystřan),

   4:10 hokej USA - Slovensko,

   4:15 a 4:36 snowboardcross žen - čtvrtfinále a semifinále,

   4:52 snowboardcross žen - finále,

   5:15 slalom žen - 2. kolo,

   7:30 běh na lyžích 15 km volně mužů (Jakš, Novák, Knop, Razým),

   8:40 hokej OSR - Slovinsko,

   12:00 akrobatické lyžování - skoky žen,

   12:00 rychlobruslení 5000 m žen (Sáblíková),

   12:20 skeleton žen - 1. a 2. jízda,

   13:10 hokej Finsko - Norsko, Švédsko - Německo,

   13:30 velký můstek muži - kvalifikace (Koudelka, Polášek, Kožíšek, Hlava). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články