Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Savchenková napopáté zlatá: Řekla jsem partnerovi, že přepíšeme historii

Při páté olympijské účasti se konečně dočkala vytouženého zlata. Krasobruslařka Aliona Savchenková díky životní volné jízdě pozlatila své spojení s Francouzem Brunem Massotem, se kterým v kategorii sportovních dvojic závodí v německých barvách. Byl to její třetí partner, s nímž na olympiádě startovala. 

Zlatá radost Aliony Savchenkové
zdroj: ČTK/AP/Bernat Armangue

Po krátkém programu měli výraznou ztrátu na vedoucí Číňany Suej Wen-ťing a Chan Cchunga, ale do volné jízdy dali všechno a vylepšili vlastní světový rekord. "Byla jsem po včerejšku pozitivně naladěná. Řekla jsem Brunovi, že dneska napíšeme historii. A pak se všechno stalo tak, jak jsem si představovala, a stalo se to skutečností," řekla čtyřiatřicetiletá Savchenková.

Poprvé přijela jako čerstvě osmnáctiletá dívenka v roce 2002 do Salt Lake City. Tehdy ještě se Stanislavem Morozovem závodila za rodnou Ukrajinu a skončili patnáctí. Záhy po olympiádě se pár rozpadl a Savchenková našla nového partnera v Německu. S Robinem Szolkowým pětkrát vyhráli mistrovství světa, ale na olympijských hrách byly jejich maximem dva bronzy.

Szolkowy po ZOH v Soči ukončil kariéru, ale Savchenková se rozhodla pokračovat a počkat si ještě na jednu olympijskou šanci. S Massotem až do olympijské soutěže v Koreji nezískali ve světové konkurenci zlato, na MS byli bronzoví v roce 2016 a stříbrní loni.

Povzbudilo je ale vítězství ve finále Grand Prix a v zájmu olympijského snu vynechali evropský šampionát. "Slavili jsme společně silvestr a řekli jsme si, že rok 2018 bude náš rok. A stal se z toho náš rok," řekla Savchenková.

Massot si po krátkém programu hodně vyčítal, že skočil jen dvojitý salchow, kvůli kterému nabrali výraznou ztrátu a byli až čtvrtí. "Ale dneska jsem se probudil a cítil jsem se dobře. Trénink byl dobrý a měli jsme pocit, že teď přišel náš čas zabojovat. Šli jsme na led pro zlato a nevzdali jsme to. Posunout se ze čtvrtého místa ke zlatu je neuvěřitelné," uvedl devětadvacetiletý krasobruslař, který společně se svou partnerkou zlato oplakal. "Ona si tohle zlato zaslouží," poznamenal. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články