Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

DEN ŠESTÝ: Led ponese české hokejisty. Vytrvalost osvědčí biatlonisté i biatlonistky

Z olympijského kalendáře odtrháváme už šestý den. Program bude hektický: premiéra na olympijském ledě čeká české hokejisty, vytrvalostní závody zase poběží biatlonisté a biatlonistky. Pojede se též obří slalom žen a mužský sjezd. Přímý přenos z Her sledujte na webu olympiada2018.ceskatelevize.cz. Program vysílání najdete zde.

Olympijský hokejový turnaj začíná
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Wang Haofei

Lední hokej – Česká republika vs. Jižní Korea

Historický souboj čeká českou reprezentaci. Národní tým se na úvod olympijského turnaje poprvé střetne s výběrem Jižní Koreje, která je až na 21. místě žebříčku Mezinárodní hokejové federace. Svěřenci trenéra Josefa Jandače půjdou do zápasu s Pavlem Francouzem v brance a v sestavě se počítá se sedmi obránci a třinácti útočníky.

"Příprava končí a začíná to, na co jsme se všichni těšili," řekl trenér Josef Jandač po tréninku. V brance českého týmu bude Pavel Francouz, kterého trenéři určili jedničkou. Krýt záda mu bude Dominik Furch. V Koreji už je dodatečně povolaný Martin Růžička, zraněný Milan Gulaš naopak odletěl domů.

"První zápas vůbec nebude jednoduchý, i když by to měla být povinná výhra. Ale je to vstupní utkání, spousta hráčů na olympiádě nebyla, což platí i o Korejcích. Ale půjdou do toho s trochu lehčími hlavami, že nemají co ztratit," předpokládá Jandač. Korejci budou zlobit, cokoliv jiného než jasné vítězství však bude zklamáním.

Biatlon – vytrvalostní závod žen

Nejlepší biatlonistky měly do vytrvalostního závodu vyrazit již ve středu – a změřit síly na zřejmě nejtěžší biatlonové distanci. Avšak silné poryvy větru byly proti. Počasí ohrožovalo regulérnost závodu, zvlášť na střelnici. Jury tak rozhodla, že se vytrvalostní závod pojede až ve čtvrtek.

"Střílet šlo, ale někdy bylo třeba počkat minutu, než poryv větru odejde. Pro závod by to nebylo férové. Rozhodnutí jury bylo správné, protože zítra má být počasí lepší. Přece jen je to strašně důležitý závod pro lidi, kteří se na to čtyři roky připravují," ocenil rozhodnutí rozhodčích šéftrenér Ondřej Rybář.

České barvy bude ve třetím biatlonovém klání žen hájit čtveřice závodnic. Největší šance jsou vkládány do Veroniky Vítkové, která se ve sprintu postarala o jednu z dosavadních dvou českých medailí. Do závodu však zasáhne také ve formě závodící Markéta Davidová i zbylé dvě české reprezentantky, Jessica Jislová a Eva Puskarčíková.

Biatlon – vytrvalostní závod mužů

Jen velmi pomalu se se ziskem olympijského stříbra srovnával Michal Krčmář. "Už jsou dva dny po závodě a ty největší emoce jsou hned po závodu. Možná kdyby hrála česká hymna, tak přijdou ještě větší, ale v tuhle chvíli už to nějakou dobu trvá. Už se s tím pomalu ztotožňuju, takže emoce už dokážu ovládnout," konstatoval v úterý.

Nyní jsme o další dva dny dále a Krčmář bude startovat do svého třetího olympijského závodu. Stejně jako jeho kolegy z reprezentace jej čeká vytrvalostní závod. V něm musí hlavně zlepšit střelbu, neboť ve stíhačce na střelnici propadl a nasbíral hned sedm chyb. Ještě o jednu více udělal Ondřej Moravec.

Oba chtějí znovu pronásledovat favority. Ti jsou zřejmí – vítěz ze stíhačky Martin Fourcade. Vedle něj překvapení toho samého závodu, teprve dvacetiletý Sebiastian Samuelsson. Na další úspěch cílí také Arnd Peiffer, který jako jediný dokázal porazit ve sprintu Krčmáře. A na dosud matné výkony budou chtít zapomenout též Norové.

Alpské lyžování – obří slalom žen

Na program olympijských her se již podruhé dostává obří slalom žen. Rovněž tento závod musel být jednou odložen kvůli silnému větru. Umoudří se nyní počasí a umožní hladký průběh této sjezdařské disciplíny? Zatím žádný ženský závod nemohl proběhnout, naposledy bylo zrušeno klání slalomářek.

Všichni tak sledují předpovědi počasí a ukazatele větru. V případě dalšího odsunutí už by se alpské disciplíny v programu Her nakupily vskutku výrazně a hrozilo by, zda se vůbec všechny stihnout odjet. V bezproblémový čtvrteční start doufá čtveřice českých lyžařek – Ester Ledecká, Gabriela Capová, Martina Dubovská a Kateřina Pauláthová.

Mezi hlavní favoritky patří první žena pořadí Světového poháru Viktoria Rebensburgová, kterou však v letošní sezoně notně prohání francouzská lyžařka Tessa Worleyová. Zapomenout samozřejmě nejde na suverénní Mikaelu Shiffrinovou, bez šancí nemusí být ani Slovenka Petra Vlhová.

Je nám líto, video expirovalo.
Ženský slalom byl odložen z důvodu přetrvávající nepřízně počasí na pátek

Alpské lyžování – sjezd mužů

Na korejských sjezdovkách zazářil Ondřej Berndt, který v kombinaci zajel životní šestnácté místo, a to přesto, že závodil se zlomeným prstem na ruce. "Když jsem jel, tak jsem si říkal, že jedu nějak pomalu a měl bych to více pustit. Ale pak jsem přijel do cíle a byl to super čas, za což jsem pochopitelně moc rád," konstatoval Berndt.

Ve sjezdu bude mít další šanci, i když jeho naděje jsou spíš v točivějších disciplínách. Česká reprezentace do sjezdu, který už jednou musel být odložen, vysílá čtveřici reprezentantů. Vedle premianta tuzemské lyžařské výpravy pojedou také Filip Forejtek, Jan Hudec a Jan Zabystřan.

Sjezdařské disciplíně v pořadí Světového poháru vévodí Beat Feuz, který dží čtyřicetibodový náskok na druhého Aksela Lunda Svindala. V popředí se ovšem drží další norský reprezentant Kjetil Jansrud, italský rychlík Dominik Paris či jeho německý konkurent Thomas Dressen. Bez šancí není ani tradiční rakouská sjezdařská velmoc.

Krasobruslení – volné jízdy sportovních dvojic

Velmi pozitivní dojem zanechali v krátkém programu krasobruslaři Anna Dušková s Martinem Bidařem. Mladému a talentovanému českému páru se podařilo z patnácté příčky postoupit mezi šestnáct nejlepších dvojic. Po zranění Duškové a krátkém času na pilování technických prvků jde o veký úspěch. 

Jedinou vážnější chybu udělal Bidař při sólovém trojitém toeloopu, ze kterého neměl čistý výjezd. "Co se stalo? To bych taky rád věděl. Buď jsem to přetočil, nebo jsem se trošku jinak píchnul," řekl Bidař. "Poté jsem už myslel jen na to, že musím jet dál. Věděl jsem, že přijdeme o nějaké body, ale museli jsme pokračovat," dodal.

Osobní rekord z loňského mistrovství světa si v krátkém programu vylepšili šampioni Suej Wej-ťin a Chan Cchung, kteří jej posunuli o více než bod na 82,39 bodu. Vedou nicméně o pouhých 71 setin bodu před mistry Evropy Jevgenijí Tarasovovou a Vladimirem Morozovem. Sen o zlatu se naopak rozplývá Alioně Savchenkové s Brunem Massotem.

Je nám líto, video expirovalo.
Krátký program sportovní dvojice Dušková - Bidař

Běh na lyžích – závod žen na 10 kilometrů volně

"Byla jsem v lehkém stresu. Je to olympiáda, chcete něco předvést – máte jednu možnost. To se mi stalo asi v té první části. Trochu tam byla i nervozita, jak se poskládáme po hromadném startu. Po přezutí už jsem se ale uklidnila a ta jízda pak už vypadala úplně jinak," říkala Petra Nováková po skiatlonu.

V úvodním závodě olympijských her obsadila osmadvacáté místo a spokojená nebyla. Nyní bude mít další pokus – čeká ji bruslařská desítka. Nejlepší českou běžkyni současnosti v nominaci do závodu doplňují další tři jména. České barvy povezou ještě Kateřina Beroušková, Barbora Havličková a Petra Hynčicová.

Na zlato bude znovu útočit Charlotte Kallaová, která prudkým nástupem v závěru skiatlonu rozhodla. K dalším velkým favoritkám patří Marit Björgenová, která kolem sebe bude mít další krajanky – Ingvild Flugstad Östbergou či Heidi Wengovou. Finské lyžování spoléhá na bronzovou z úvodního klání Kristu Pärmäkoskiovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sprinty klasickou technikou vyhráli Nilssonová a Klaebo

Čtvrteční olympijský program:

02:15 alpské lyžování – 1. kolo obřího slalomu žen (Capová, Dubovská, Ledecká, Pauláthová)

03:00 alpské lyžování – sjezd mužů (Berndt, Forejtek, Hudec, Zabystřan)

04:20 krasobruslení – volné jízdy sportovních dvojic (Dušková, Bidař)

05:45 alpské lyžování – 2. kolo obřího slalomu žen (Capová, Dubovská, Ledecká, Pauláthová)

07:30 běh na lyžích – závod žen na 10 kilometrů volně (Beroušková, Havlíčková, Hynčicová, Nováková)

09:00 biatlon – vytrvalostní závod žen (Davidová, Jislová, Puskarčíková, Vítková)

11:00 snowboarding – finále snowboardcrossu mužů

12:00 biatlon – vytrvalostní závod mužů (Krčmář, Moravec, ...)

14:00 lední hokej – ČR vs. Jižní Korea (2. třetina)

14:40 saně – týmová štafeta

14:50 lední hokej – ČR vs. Jižní Korea (3. třetina)

15:30 rychlobruslení – závod mužů na 10 km

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články